Ronaldo Deaconu, 21 de ani, mijlocașul ofensiv al celor de la NK Gorica (locul 5 în Croația) e gata pentru meciul de sâmbătă cu Hajduk Split (locul șase). La finalul lui ianuarie a semnat cu trupa care l-a dat fotbalului mare pe „Balonul de Aur”, Luka Modric, contractul fiind valabil până în vara lui 2022. Până la derby, singurul român din fotbalul croat a discutat cu ProSport și a dezvăluit cum era să lucrezi în Olanda, la Feyenoord și Twente, sub comanda unor foști fotbaliști ca Roy Makaay sau Patrick Kluivert, glorii ale fotbalului care l-au alintat Hagi.
Cum a fost prezentat de două ori în câteva zile la Gorica, o dată cu numărul 13 pe echipament și apoi cu cifra 7, la fel ca idolul său Cristiano Ronaldo, de ce a picat transferul la Dinamo, cum „te simte după mers” Dan Alexa și care e obiectivul carierei pentru care s-ar simți „de-a dreptul binecuvântat de Dumnezeu”.
ProSport: Salut, Ronaldo! Ai bifat deja două prezențe pentru NK Gorica. Cum ți se pare campionatul croat comparativ cu Liga 1? Ronaldo Deaconu: Campionatul Croației este al cincilea ca și rețetă financiara, bani încasați din Europa, cu o densitate mare de scouteri pe metru pătrat și o trambulina în special pentru primele cinci campionate din Europa, dar și pentru piețele din Orientul Mijlociu și Asia. Fotbalul este a doua religie aici și vin mulți oameni pe stadioane. Și noi avem campionat bun însă aici se joaca mai tehnic și mai agresiv, se verticalizeaza pe poarta și se iubește fotbalul ofensiv. De aceea se și înscriu multe goluri. Fiind un popor slav sunt luptători duri și agresivi în ADN dar iubesc și fotbalul spectacol. Ambiția e mare aici. Avem la echipă olandezi, polonezi, șase africani și suntem jumătate străini și restul croați.
Ai marcat pentru echipa ta în meciul cu Slaven Koprivnica, dar golul a fost anulat, deși ai fost validat ca marcator. Apoi, arbitrul a revenit asupra deciziei. Ce s-a întâmplat exact? Eram foarte fericit ca am înscris la debut dar asta a durat două minute. Am șutat cu stângul din drob direct în vinclu, imposibil de aparat, artitrul a validat golul, s-a trecut pe tabelă și când s-a reluat, tușierul l-a chemat pe principal să-i spună ceva și golul s-a anulat! Cred că s-a invocat poziția unui coleg care era în fața portarului…la televiziunile croate s-a comentat că a fost gol corect. Cred că i-a spus cineva ceva în cască după doua minute, căci aici nu avem VAR.
Care e marele avantaj în a fi fotbalist și de picior stâng? Cât de mult te ajută acestă calitate în timpul jocului? Stângacii sunt speciali, așa cum zice și ‘Regele’ nostru (n.red. – Gică Hagi)! Am un atu să fiu stângaci, însă eu lucrez și la dezvoltarea piciorului drept, lucrez în plus, în particular, și, cred că voi da goluri și cu dreptul pentru că voi începe să-l folosesc mai mult atât pentru pase simple, diagonale, dar și șuturi! Stângacii sunt mai rari și cred că biomecanica este mai bună!
Prezentat de două ori: cu numărul 13 pe tricou și apoi cu 7, ca idolul său Cristiano Ronaldo
Care e povestea schimbării numărului de pe tricou. Ai fost prezentat cu numărul 13, ziua ta de naștere, apoi cu numărul 7. Ai dorit să ai același număr și nume pe tricou ca Ronaldo? La o discuție de tip interviu pe care am avut-o cu domnul președinte al clubului cu aproximativ o lună înainte de transfer, m-a întrebat ce număr aș vrea să am pe tricou. I-am zis că mi-ar plăcea 13, ziua mea de naștere. Practic a fost o conferință de presă la prezentarea mea, când am fost cu impresarul meu Bogdan Apostu și am semnat contractul, cu numărul 13 și Deaconu pe spate! Ulterior, deși credeam că n-am șanse, am solicitat numărul 7 deși legitimarea mea fusese încheiată la Federație, iar Președintele Niko m-a întrebat dacă e important pentru mine și am zis că da. În mod incredibil, a zis că e foarte important să fiu fericit aici de la început. Și am ales D. Ronaldo, cu 7 pe spate, idolul meu fiind Cristiano Ronaldo! Mi-au schimbat tricourile și la federație, dar și la club, deși se puseseră în vânzare în jur de 200 de bucăți la magazinul oficial! Mi-au organizat apoi o nouă conferință de presă, o noua prezentare cu toate televiziunile, ceea ce mi-a arătat aprecierea și respectul lor, pe lângă multe alte detalii! Toate acestea vreau și trebuie să le întorc și eu prin evoluțiile mele ulterioare!
Prenumele tău, Ronaldo, e dat după Luis Nazario, dar tu de fapt ești fan Cristiano Ronaldo! Într-adevăr, numele este dat de tata după cel al brazilianul Ronaldo, primul dintr-o serie excepțională. Fiecare Ronaldo a fost unic în felul lui și a adus ceva nou fotbalului…Ronaldinho prin tehnica sa incredibilă și fotbalul jucat cu zâmbetul pe buze, ca o mare plăcere, iar Cristiano Ronaldo prin seriozitatea lui dusă până la extrem și prin felul în care se antrenează depășindu-și limitele zi de zi! ‘Dințosul’ a revoluționat fotbalul atunci prin bicicletele lui în regim de viteză și prin schimbările de ritm și de direcție. Eu nu simt povara numelui, ci dimpotrivă, mă motivează și sper să dau și eu cât mai mult.
Celebrii Roy Makaay și Patrick Kluivert îl strigau Hagi, plus îndemnul unor bătrâni în vestiar: „Închide, bă, copile gura, culoarele și bagă material’
Revenind un pic la începutul carierei tale. Ai crescut în Olanda, la celebra Feyenoord, unde l-ai avut ca antrenor pe Roy Makaay, și ai fost la Twente. Cum era acolo, cum era să ai asemenea tehnicieni? Ce sfaturi importante ai primit? A fost un privilegiu sa lucrez atât cu Roy Makaay la Feyenoord cât și cu Patrick Kluivert la Twente pentru că ambii mi-au fost directori tehnici. Ambii mă strigau ‘Hagi’, atât pentru că eram tehnic, dar și pentru că-l iubeau și apreciau pe Hagi. Roy mi-a zis să nu joc altceva decât ‘număr 10’ în cariera mea, iar domnul Kluivert a zis că am cel mai bun randament ca ‘număr 8’…Ulterior am revenit în fotbalul românesc și am jucat ca ‘număr 5’ (n.red. – râde).
Cum s-a ajuns în situația asta? Acolo era loc și ‘bătrânii’ au zis: ‘Dacă nu alergi tu, cine vrei sa o facă? Închide, bă, copile gura, culoarele și bagă material’. Cele două legende, Makaay și Kluivert, mi-au zis că noi românii am avut mereu izvor de talente, dar că fotbalul nostru seamănă cu istoria neamului: ‘Ne apărăm prea mult’.
Acum ai ajuns la Gorica de la Chiajna, dar ai fi putut juca la Dinamo, unde ai fost dorit de Vasile Miriuță. De ce nu s-a mai materializat transferul, mai ales că ai și declarat că ești „câine roșu” de mic. Am riscat și am a spus adevărul.. Ca și microbist sunt dinamovist de mic. M-a afectat că n-am ajuns acolo, dar vedeți că New Dinamo a jucat cu 100 de străini în ultimii ani. Miriuta e un antrenor mare, alături de care am avut chimie. E ofensiv, pe placul meu și sunt sigur că aș fi crescut mai mult în joc la o echipa mare din România. Două persoane n-au vrut sa ajung la Dinamo și eu le doresc sănătate!
„O să joc la Dinamo, dar la Zagreb! Tata e influent…așa cum a fost când a luat-o pe mama de soție și când îmi cară sacul cu mingi”
Regreți că nu ai ajuns la Dinamo și cum comentezi faptul că echipa va juca din nou în play-out-ul Ligii 1 Betano? N-au ajuns în play-off pentru că n-au un plan pe termen mediu și lung și se improvizează mereu în criză de timp. Au însă niște suporteri minunați care sunt mereu lângă echipă deși nu mai au de mult gustul obiectivelor câștigate. Dar știți că voi juca la Dinamo? La Dinamo Zagreb! (n.red. – spune pe un ton amuzat)
Tot legat de acest transfer, s-a spus că tatăl tău are influență în lumea politică și că ar fi forțat mutarea la Dinamo, dar totul a picat în ultima clipă. Poți lămuri și acest aspect? Tatăl meu a fost extrem de influent când a luat-o pe mama de soție, că altfel bag seama că la Dinamo nu am ajuns (n.red. – râde). Știți când mai e tata influent? Când e copil de mingii la antrenamentele mele, când îmi cară sacul cu mingi și copete sau când se ocupă de saună, criosaună sau cea mai buna nutriție pentru mine.
Pe final, ce obiective ai acum și dacă naționala ar fi un vis împlinit pentru tine? Obiectivul meu imediat este sa fiu titular în Croația meci de meci și sunt în grafic căci am intrat câte o repriză din prima săptămână când am ajuns aici. Am șanse mari să fiu titular cu HAJDUK Split în deplasare, în fața a 25000 de spectatori! Dacă până în vară voi fi titular de bază și voi avea și reușite, cifre bune, ar trebui să mi se dea și mie șanse la naționala Under 21, căci am fost mereu ocolit în condițiile în care au fost convocați jucători din liga a doua și jucători de la Gaz Metan, Sepsi, Botoșani, Dunărea Călărași etc.. Evident că aș fi nu împlinit, ci de a dreptul binecuvântat de Dumnezeu dacă voi ajunge la Naționala de tineret.
„Dan Alexa te simte după mers! Îi trebuie o echipă mai mare și își va arăta valoarea”
Acum, promit, ultima întrebare. Numește doi antrenori care te-au ajutat în carieră. Mulțumirile mele speciale merg către doi oameni minunați și antrenori pe măsură: Dan Alexa și Dorinel Munteanu!! Dan Alexa are al șaselea simț la jucători, respiră fotbal și te simte după mers, e un excelent motivator și veți vedea că-i trebuie o echipă mai mare și își va arată valoarea și la obiective înalte! Totodată ii mulțumesc din inima prietenului și agentului meu Bogdan Apostu care a îndepărtat impedimentele și a realizat transferul, deși Concordia vroia să mai mă țină căci avea nevoie de mine. Și îi urez succes Concordiei și domnului președinte Tănase în lupta pentru salvarea de la retrogradare.
Ronaldo Deaconu:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER