Fostul arbitru internațional Adrian Porumboiu a fost dezgustat de felul în care brigada maghiară de arbitri, cu Viktor Kassai la centru, a decis calificarea echipei Real Madrid în semifinalele Ligii Campionilor marți seară, în returul cu Bayern Munchen. Porumboiu acuză eliminarea lui Vidal, de la echipa germană, și cel puțin un gol marcat din ofsaid clar de Cristiano Ronaldo pentru Real. Spaniolii câștigaseră cu 2-1 în tur, la Munchen, dar germanii au reușit să întoarcă scorul marți, la Madrid, și să facă, la rândul lor, 2-1. În acel moment, arbitrul maghiar Viktor Kassai i-a acordat lui Vidal al doilea cartonaș galben, eliminându-l. În prelungirile partidei, Cristiano Ronaldo a înscris două goluri din ofsaid, rezultatul final – 4-2 după prelungiri pentru Real – fiind stabilit de Asensio.
Modul în care au arbitrat maghiarii marți, la Real – Bayern, i-a amintit lui Porumboiu de felul în care, în urma unui mesaj venit de la „un înalt oficial”, arbitrul Marian Salomir a decis titlul din 1998, într-un moment în care Steaua și Rapid mergeau cap la cap.
„Dezamăgitor. N-are nicio legătură cu fair-play-ul, cu arbitrajul, cu regulile jocului. Îi cureți”
„Ce să-mi placă (n.r. – la meciul Real – Bayern)? O echipă care este decimată de un arbitru Kassai-la-noi… Mă rog, c-așa-i la ei, nu la noi… Dezamăgitor să vezi la nivelul ăsta ce-am văzut aseară. Arbitrul asistent, la golul 3, și dacă era orb, trebuia să vadă că e ofsaid mare, de doi metri. Mă rog… Astea sunt echipele mari. Toată lumea spune că echipele mari trebuie ajutate. Dar nu are nicio legătură cu fair-play-ul, cu arbitrajul, cu regulile jocului. O echipă mare, o echipă bună, nimic de spus, dar și cealaltă era o echipă bună. Îi cureți, îi lași în zece oameni, după aceea un gol din ofsaid… Apoi faulturile care erau… Atingerile astea. Un arbitraj care… Nu mă mai supăr așa tare pe Colțescu al nostru. (…) Nu poți să rupi echilibrul la o asemenea fază (n.r. – eliminarea lui Vidal)! N-ai cum! Trebuie să fie o fază clară! O fază care să nu lase loc de interpretări, în care să fie limpede pentru toată lumea. Când sunt din astea în care i se pare lui sau i se pare unui spectator, e… Dezamăgitor să vezi astfel de arbitraje. Poți să crezi orice”, a comentat Adrian Porumboiu la ProSport Live, miercuri dimineața.
„Nu există greșeală umană”
Adrian Porumboiu a văzut multe în cariera de arbitru internațional și, apoi, de observator de arbitri la UEFA
Fostul arbitru – care a fost și observator UEFA mulți ani – spune că greșelile germanului Deniz Aytekin, în urma cărora o altă echipă spaniolă, FC Barcelona, s-a calificat nesperat în urmă cu câteva săptămâni, pălesc prin comparație cu ce a fost la Real – Bayern: „La Barcelona – PSG n-a fost de nivelul ăsta, deși și acolo au fost foarte multe faze…”. Porumboiu nu acceptă eternele scuze aduse arbitrilor, care ar comite „greșeli omenești”: „Eu n-aș merge pe… Tot acoperim cu expresia «greșeală umană». «Greșeală umană», la nivelul ăsta, este o prostie. Este ca și cum la un pilot – mă rog, este o comparație cam dură – al unui avion, să zicem la un Boeing, ar face o greșeală umană. Nu există «greșeală umană»! Poți să vorbești de prostie la nivelul arbitrajului, dar ceva-ceva n-are cum să nu vezi, poate să fie o fază grea, o fază cu probleme, dar când vezi ofsaid de doi metri la Ronaldo, că pleacă din poziția respectivă, face un pas înapoi, primește mingea, o preia, și tu să rămâi inert… Mi-e greu să calific. Nici nu aș putea să… N-am probe, să spun că s-au întâmplat nu știu ce mizerii, dar… Cine știe? O fi simpatizant al echipei Real asistentul respectiv. Dar Kassai a avut, în ultimii doi ani, o serie de meciuri care n-au mai semănat cu meciurile dinainte. Urmăriți evoluția lui și la Campionatul European! A avut erori consistente. E ceva cu el”.
„Să fie clar pentru toată lumea, toți arbitrii care ajung în Top Class sunt protejații cuiva!”
Venite de la o persoană care cunoaște foarte bine din interior sistemul arbitrajului european și mondial, dezvălurile făcute în continuare de Porumboiu dau o lovitură grea credinței celor care susțin că lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării și că erorile sunt întâmplătoare: „Toți arbitrii care ajung sus pe liste, să fie clar pentru toată lumea!, toți arbitrii care ajung în Top Class sunt protejații cuiva. Nu există un arbitru care să… Dacă întrebați de oricine! Au avut o politică foarte deșteaptă ungurii. De la Sandor Pull, tot ce-au avut, ca arbitri, au urcat tot timpul și au avut… Sandor Pull, de exemplu, era preferatul lui Paolo Casarin, membru în Comisia de Arbitri. Ei, aici… Dacă nu mă înșel eu, președintele federației spaniole a fost o bună perioadă de timp președintele Comisiei de Arbitri!”.
Porumboiu a detaliat apoi: „Angel Maria Villar (n.r. – șeful federației spaniole și vicepreședintele UEFA) s-a ocupat și de Comisia de Arbitri. Este influent. Cred că este cea mai proeminentă personalitate care a rămas atâția ani și… Doamne-ferește, nu-i face nimeni niciun proces de intenție. La nivelul ăsta, nu trebuie să… Mesajele care se transmit către arbitri sunt subliminale. Nu trebuie să fie directe, «fă-i pe ăia!» sau «ajută-i pe ăia!». Se dau cotite din astea: «Domnule, dar ce echipă este! Și ce istorie are!». Și tu, ca arbitru, dacă nu ești dobitoc, înțelegi că ăla e cursul, pe acolo trebuie să…”.
Mesajul care a decis titlul în 1998: „Mai dă–i în aia mă-sii de țigani!”
După scandalul de la partida Bacău – Rapid, din primăvara lui 1998, Savaniu n-a mai arbitrat niciodată la centru. Pentru a-l salva, totuși, conducătorii FRF l-au reprofilat arbitru asistent
Apoi a venit dezvăluirea despre un episod extrem de important petrecut acum aproape 20 de ani în fotbalul românesc. Cu trei etape înaintea finalului de campionat din sezonul 1997-1998, Rapidul, cu Mircea Lucescu (revenit din Italia) pe banca tehnică, era surprinzătorul lider al clasamentului, cu 74 de puncte, unul mai mult decât Steaua, câștigătoarea precedentelor 5 campionate. În etapa a 32-a, în deplasarea la FCM Bacău, în urma unei prestații scandaloase a arbitrului de centru Marcel Savaniu, Rapid a pierdut cu 1-0, iar Steaua (1-0 cu Farul) a revenit în fruntea clasamentului. Rapid a pierdut titlul în ultima etapă, după 2-2 la Universitatea Craiova, cu Marian Salomir la centru. „S-a întâmplat și în România. Cei care aveau experiență în a conduce fotbalul știau cum să transmită mesaje. Îmi amintesc un mesaj foarte frumos, era Bacău cu Rapid (n.r. – în 1998). Dacă vă amintiți, cu Savaniu la centru… Și a primit un mesaj de la un oficial mai mult decât important, și a sunat cam așa mesajul: «Mai dă-i în aia mă-sii de țigani!». Și le-a dat de i-a bătut Bacăul! Mesajul a fost clar! Și aici a fost… Mă rog, dar să vezi la un asemenea nivel… Asta strică spectacolul fotbalistic. Rămâi cu un gust amar. La cât de bine sunt plătiți arbitrii acum, să vezi un asemenea arbitraj, de genul celui de aseară… Se termină filmul, deși jucătorii erau toți de 24 de carate. Ce să mai spui? Că au jucat bine, că au marcat… Erau varză. Și încă un jucător accidentat. Mă rog, și nemții pot pierde războaie. La un moment dat s-a văzut, a fost un zâmbet mai mult decât sarcastic al lui Robben, fostul jucător al lui Real. Dar, mă rog, ce să ne mai supărăm la noi cum se arbitrează, când vedem la nivelul ăsta că se întâmplă ce se întâmplă?”.