Fostul rapidist spune că pentru antrenori, Iordania devine o trambulină către Emirate, Qatar sau Arabia Saudită
În Amman, un singur stadion are gazon natural, întrucât marea problemă în țara cu 6 milioane de locuitori este apa
E mai puțin important că jucătorii săi se numesc AbufAres, Jamal sau Annas Al Jabarat. Sau că adversarele din campionat poartă titulaturi gen Al Jazeera, That Ras, Al Buqa’a sau Al Wihdat. Sau că liga din Iordania e din punct de vedere valoric sub campionate precum cel din Emiratele Arabe Unite, Qatar sau Arabia Saudită. Remarcabil e faptul că un antrenor român a găsit energia necesară să răspundă unei adevărate provocări. Să lucreze și cu jucători semiprofesioniști, să trăiască într-un mediu dificil, în care religia și credința iordanienilor trebuie respectate cu sfințenie. Ca orice antrenor de fotbal român, și Florin Motroc (45 de ani) visează să pregătească o echipă din Liga 1. În ianuarie 2012 a vrut să preia Centrul de Copii și juniori de la Rapid pe un salariu modic, la propunerea lui Ioan Taban, dar condiția – pe doi ani – l-a făcut să se răzgândească. Așa a ajuns la…
De ce Iordania? La Al Taawon, în Arabia Saudită, am avut un jucător iordanian de echipă națională, Shaadi Abuhashhash, căruia i-a plăcut modul meu de gândi fotbalul și felul în care făceam antrenamentele. După câteva luni, m-a luat deoparte și mi-a zis să vin cu el în Iordania, la echipa de care aparținea, Shabab Al Ordon. La acel moment nu puteam, dar am rămas în relații bune și am mai vorbit. Așa am ajuns să preiau echipa din vara lui 2012. Și nu sunt singurul român aici, mai este și Valeriu Tița, care conduce echipa Al Faisaly.
Sunt la fel de puternic dezvoltați din puncte de vedere fotbalistic precum cei din Emiratele Arabe Unite, Qatar sau Arabia Saudită? Nu. Nu e o țară puternică din punctul ăsta de vedere. Bani sunt, dar au minusuri la infrastructură. Au Stadionul Central din Amman, pe care evoluează mai multe echipe, printre care și noi, și care dispune de gazon natural. Noi avem o bază de pregătire cu trei terenuri cu gazon sintetic și cu sală de forță. Marea problemă aici este apa. Investitorii sunt serioși, iar eu încerc să iau campionatul. Am fost pe primul loc până înainte de ultima etapă a turului și vreau să revenim cât mai repede pe prima treaptă a podiumului. Aici e cu mine și preparatorul fizic Marius Gogâlniceanu.
Acomodarea cum a decurs, ținând cont că tu ai fost principal un an și în Arabia Saudită, la Al Taawon? Nu e un regim strict aici, ca în Arabia Saudită spre exemplu, nu te simți prizonier, e o țară frumoasă, cu o istorie bogată, iar populația e formată din creștini și din musulmani. Să nu credeți că nu sunt baruri sau discoteci, dar eu nu mai sunt atras de tentațiile astea. Te poți îmbrăca în ce fel vrei, soția poate conduce mașina, iar din punct de vedere culinar nu mă omor după specialitățile lor, prefer să-mi mai iau acasă un pui la grătar sau o pizza.
„Sorry, coach” și mă fac că plouă!
Echipele din România sunt de multe ori asociate cu figura investitorilor, cum sunt patronii echipelor din Iordania? Sunt niște oameni potenți din punct de vedere financiar, implicați în viața politică și economică a Iordaniei. Un membru al Consiliului de Administrație de aici a făcut parte din cabinetul Regelui, e un om foarte bogat, are o crescătorie de cai, iar cu unii participă la concursuri în Emiratele Arabe Unite. Alt investitor e reprezentantul Honda în Iordania, fiecare se implică în felul lui.
Prin ce impresionează fotbliștii tăi și la ce capitole ar fi deficitari? Au calități, dar trebuie să știi cum să te comporți cu ei și să-i înțelegi. Cu greu îi disciplinezi. Mai moțăie câte unul la ședințele video, eu mă fac că plouă… Când își dau seama, imi zic: „Sorry, coach”. Se roagă noaptea, se trezesc dimineața să se ducă la muncă – unii fiind polițiști. Stilul ăsta de viață le dă peste cap cariera fotbalistică, dar trebuie să știi să le atingi punctul sensibil și mai reușești să-i disciplinezi, chiar dacă duc o viață dezordonată. E foarte greu cu punctualitatea. Oricât ai încerca, merge pe o perioadă scurtă, apoi începe altul să întârzie. Iar dacă vrei să fii „neamț” nu vei rezista mult ca antrenor, dacă rezultatele nu te vor ajuta. Și uneori, nici așa nu reziști, indiferent cum te numești.
Ce stil ai preferat să le implementezi? Sau a trebuit să-ți adaptezi viziunea la calitățile lor? Filosofia mea de joc e să aibă o posesie cât mai bună și vreau să o implementez cât mai eficient.Mă bazez pe un joc simplu, foarte rapid și cred că ne-am făcut o imagine bună ca joc și sunt în vizorul loturilor lor naționale. Am transformat formația într-una ofensivă, cu o medie de două goluri pe meci în prima parte a campionatului. Pentru antrenorii de aici, Iordania înseamnă și o trambulină către campionatele din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Qatar. Am avut și eu o ofertă în urmă cu o lună și jumătate, dar n-am vrut să plec, să las o treabă neterminată aici și să-mi închid o ușă.
Amintiri cu Hizo și White la Frankfurt
Presupun că ești la curent cu ce se întâmplă la Rapid. Care crezi că sunt cauzele care au dus echipa în starea actuală? În decursul timpului s-au cheltuit bani fără cap, iar acum nu văd cum să se redreseze rapid situația, deși e echipa mea de suflet și sper să-și revină. Când cheltuiești enorm pe salariile unor jucători sau ale unor antrenori – chiar și secunzilor le dai mult nu dau nume acum – n-ai cum s-o scoți la capăt.
În debutul campionatului, Rapidul era cotată printre favoritele la titlu, iar după 19 etape Steaua conduce autoritar. Care ar fi explicațiile în opinia ta pentru parcursul Stelei? Steaua nu cred că mai poate rata campionatul, iar marele merit este al lui Reghecampf, care a știut să-și valorifice și un preparator fizic de calitate. În plus, el s-a bazat pe un lot în componența căruia, multe rezerve au fost și sunt de aceeași valoare cu titularii. A greșit doar o dată, la acel meci cu Stuttgart (1-5), când a mers pe un sistem prost. S-a întâmplat și la noi odată, la Rapid. Viorel Hizo l-a pus la returul cu Eintracht Frankfurt din Cupa UEFA (0-5, după 2-1 în România – turul secund al Cupei UEFA 94-95) pe Bernard White fundaș central (n.r. – juca fundaș stânga) și a ieșit prăpăd pe centrul apărării. Evoluau la ei Yeboah, Okocha, Furtok, Legat, Gaudino, Kopke. Era o echipă mare condusă de Jupp Heynkess.
Per total ce înseamnă pentru tine venirea în Iordania? O experiență de viață, o experiență importantă pentru cariera mea de antrenor și, de ce nu, descoperirea unei culturi deosebite, a unor zone și a unor oameni speciali. Recent, am vizitat, alături de fiul meu, Vlad, Cetatea Petra, una dintre minunile lumii. Din punct de vedere sportiv, vreau să arăt că reprezentanții fotbalului românesc se pot adapta și pot face ceva bun pe orice loc îndepărtat al Planetei.
12 echipe în campionat
Campionatul în Iordania are 12 echipe, iar după prima parte, lider este Al Wihdat cu 26 de puncte din 11 meciuri. Echipa lui Motroc, Shabab Al Ordon, se află pe poziția secundă, cu 24 de puncte din 11 partide.
Shabab Al Ordon e calificată în sferturile Cupei Iordaniei, unde va întâlni pe 9 și 15 februarie pe Mansheyat (primul meci acasă)
Cariera de antrenor 2003-04: Al Jahra (Kuweit 1) 2010-11: Al Tawoon, Buraidah (Arabia Saudită 1) 2012-2013: Al Shabab Ordon (Iordania 1)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER