Tragedia aviatică produsă marți și care a zdruncinat Europa a fost evitată în ultimul moment de un fotbalist român. Alin Vigariu, jucător la Dalkurd FF, a renunțat în ultima clipă să călătorească în zborul Germanwings care s-a prăbușit în Alpii francezi, după ce oficialii echipei sale din liga a treia suedeză au luat decizia să cumpere echipei bilete la alte zboruri pentru a scurta timpul pierdut cu escala la Düsseldorf, destinația Airbusului A320.
„Am plecat la 45 de minute după avionul care s-a prăbușit. Sunt în regulă, am fost împărțiți în trei dintre cele patru avioane care au plecat din Barcelona într-un interval foarte scurt de timp. Timpul de așteptare în Düsseldorf pentru legătura noastră era prea mare, așa că am fost împărțiți în trei grupuri. Eu și încă șase-șapte colegi am fost în cursa de Zürich, acolo unde am și aflat despre dezastru”, a spus Vigariu într-o intervenție telefonică la sport.ro.
Evident, printre jucătorii echipei suedeze s-a stârnit panica, mai ales din pricina faptului că, împărțiți pe grupuri, fotbaliștii nu știau dacă o parte dintre colegii lor au zburat în cursa Barcelona – Düsseldorf. Apele au fost liniștite de portarul echipei, Frank Pettersson, într-o postare pe Twitter. „Mulțumiri celor care s-au interesat azi de soarta noastră. Cei de la Dalkurd FF sunt bine. Gânduri bune familiilor celor decedați”, a spus portarul.
Stort tack alla som brytt sig idag. Dock inte oss i @DalkurdFF det är synd om. Alla tankar till offren och styrka till deras anhöriga. #RIP — Frank Pettersson (@frankpettersson) March 24, 2015
Stort tack alla som brytt sig idag. Dock inte oss i @DalkurdFF det är synd om. Alla tankar till offren och styrka till deras anhöriga. #RIP
— Frank Pettersson (@frankpettersson) March 24, 2015
Dalkurd FF, echipa kurzilor dintr-un oraș cu 41.000 de locuitori, are 830.000 de fani
Alin Vigariu joacă din 2014 la echipa suedeză care a evitat „la mustață” dezastrul. Mijlocașul de 34 de ani a jucat 97 de meciuri în Liga 1 pentru Universitatea Craiova și Gloria Buzău și a plecat din țară la finalul sezonului 2012/2013, atunci când a lăsat divizionara secundă FC Olt Slatina pentru Dalkurd FF. Alin Vigariu a ajuns în Suedia la un club cu o istorie scurtă, dar extrem de interesantă. Înființat relativ recent, în 2004, Dalkurd FF este echipa de fotbal a imigranților kurzi, una care a promovat în timp record din Division 7 până în Division 1, echivalentul ligii a treia, acolo unde va juca și actualul sezon. Dalkurd FF joacă în Borlange, un orășel în care trăiesc 41.734 de oameni, însă se bucură de un fan-base uriaș. Pe Facebook, clubul suedez are 832.000 de fani, mult mai mulți decât orice club de fotbal din România, cu excepția Stelei FCSB.
Kurzii din Suedia alcătuiesc una dintre cele mai puternice galerii pe care le are o echipă dintr-o ligă inferioară. Popularitatea celor de la Dalkurd FF în social media este uriașă tocmai datorită faptului că reprezintă imigranții. Foto: Dalkurd FF
Airbusul A320 prăbușit era unul dintre cele mai vechi avioane din flota Germanwings
Marți, 24 martie 2015, cursa 4U9525 a companiei low-cost Germanwings care zbura între Barcelona și Düsseldorf s-a prăbușit în Alpii francezi cu 144 de pasageri și 6 membri ai echipajului la bord. Potrivit informațiilor oficialităților franceze, ultimul contact dintre turnul de control și avionul a fost făcut la 51 de minute după decolare, adică la 6 minute după ce piloții au transmis că au o urgență. Aflat la 38.000 de picioare (circa 11.500 metri) altitudine, Airbusul A320 a coborât rapid până la 24.000 de picioare (circa 7.300 metri), apoi s-a prăbușit, informează Aeronews.ro. Potrivit sursei citate, avionul era unul dintre cele mai vechi aparate de zbor din flota Germanwings. Avea la activ 58.300 de ore de zbor și 46.700 de zboruri din 1990 și până la momentul fatal de ieri. Cu toate acestea, experimentatul pilot Paul Mitu a explicat, la Radio France International (RFI), că vechimea nu are relevanță în cazul aeronavelor: „Toate piesele se înlocuiesc atunci când ies din garanție, ceea ce face irelevant anul de fabricație al avionului. Nici explicația că ar fi fost o aeronavă aparținând unei curse low-cost, și deci ar fi fost mai prost întreținută sau cu echipaj de slabă calitate nu ține. Indiferent că vorbim de companii aeriene tradiționale sau low-cost, toate respectă aceleași standarde, iar piloții sunt la fel de buni. E puțin probabil să fi fost o eroare umană, pentru că la 9.500 de metri avionul zboară pe pilot automat. Ne vom lămuri repede, după ce vor fi descifrate cutiile negre ale aparatului prăbușit”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER