UPDATE | Gică Hagi a salvat echipa suporterilor! Marți seară, „Regele” a acceptat rugămintea celor de la SSC Farul, de a-i primi să joace meciurile de acasă pe stadionul echipei Viitorul. Este un gest absolut remarcabil, știut fiind faptul că tocmai suporterii care dețin acum SSC Farul l-au alungat pe Hagi, în urmă cu mai mulți ani, de la Constanța, refuzând ca acesta să preia Farul și chiar să joace pe stadionul din oraș. Acum, într-un moment critic, Hagi a acceptat să primească echipa fanilor pe stadionul de la Ovidiu. Cel puțin temporar, SSC Farul este astfel salvată de la desființare.
Sunt șanse mari ca SSC Farul să nu joace sâmbătă meciul din prima etapă a Ligii 2, cu ACS Poli Timișoara, iar echipa – declară pentru ProSport surse din anturajul grupării deținute de suporteri – să se desființeze. Conflictul cu liderii politici din Constanța le este fatal actualilor proprietari, care spun că preferă să desființeze clubul decât să-l dea pe mâna PSD. „Ni s-a spus clar că echipa nu va juca în Liga 2 decât dacă le-o cedăm lor. N-avem de gând să facem asta. Mai bine murim în picioare, decât să ne băgăm slugi la PSD”, afirmă unul din membrii fondatori ai SSC Farul.
În acest moment, soarta clubului atârnă de un fir de păr. SSC Farul nu are contract de închiriere pentru stadion după ce Adrian Pitu, fostul președinte, l-a reziliat exact înainte să își dea demisia. DJTS Constanța, forul care încă mai are în proprietate arena, refuză să mai semneze un nou contract de închiriere, chiar dacă ar fi vorba doar de un singur meci. ProSport a discutat cu surse din anturajul echipei și a aflat că s-a căutat soluție alternativă, dar conducătorilor li s-a transmis, din mai multe localități, că e ordin de sus să nu fie primiți.
SSC Farul n-are contract de închiriere. Dacă nu se rezolvă până joi, echipa pierde prima etapă prin neprezentare, cu 0-3
Adrian Pitu (centru, zâmbind) este acuzat de suporterii Farului că le-a cerut să trimită 100 de oameni la mitingul PSD organizat în iunie în Piața Victoriei. Pitu a negat, afirmând pentru ProSport că este „apolitic”. Ulterior, au apărut poze cu el conducând delegația partidului la manifestație. În calitate de președinte la Farul, Pitu a reziliat contractul pentru stadion, apoi și-a dat demisia. Anularea contractului de închiriere a pus acum clubul în situația de a nu avea unde să joace
Un delegat de la FRF a descins luni la stadionul Farul, ca să-l verifice în vederea omologării. Arena n-a primit avizul federației, iar martori oculari au povestit, pentru ProSport, că în fața lui Doru Dincă, șeful AJF Călărași și membru al Comisiei FRF de omologare, a izbucnit o ceartă între conducătorii clubului și reprezentanții DJTS Constanța. Mai mult decât atât, firma de pază angajată de DJTS Constanța i-a interzis delegatului FRF să viziteze și anexele arenei! Acesta a inspectat, totuși, o parte a stadionului și a fost nemulțumit că la tribuna a II-a exista încă vegetație, că o sală de la tribuna oficială era insalubră și că instalația de sonorizare nu funcționa. Una peste alta, problemele constatate ar fi „mărunte, dar multe”. În plus, rămâne aspectul juridic, care este esențial: fără contract de închiriere cu proprietarul DJTS Constanța, pe Farul nu se poate juca.
La rândul lor, suporterii s-au arătat deranjați de, spun ei, scrupulozitatea cu care trimisul lui Burleanu a luat la puricat totul: „Noi am muncit, în ultima lună, de ne-au sărit capacele să facem stadionul omologabil. Am pus camere video pe banii noștri, cheltuială de sute de milioane. Muncă voluntară cât cuprinde, am defrișat o cantitate uriașă de buruieni. Îți vine să crezi că am găsit 3 smochini crescuți în tribune? Dacă ai pune acasă la tine smochin, n-ar crește. Ei, pe stadion crescuseră 3. Acum, a venit acest domn de la FRF (n.r. – Doru Dincă, șeful AJF Călărași și membru în Comisia FRF de omologare) și căuta motive să nu ne dea omologarea. A găsit, până la urmă: lipseau o masă și un scaun la tribuna oficială, turnicheții nu erau în regulă și, în plus, a văzut niște pietre pe-acolo. Asta a fost”.
Marcel Lică, președintele clubului Farul, a declarat pentru www.ziuadeconstanta.ro că au fost numai lucruri mărunte, 90% este totul în regulă și că s-a dat un nou termen, până joi, pentru a fi remediate și ultimele detalii.
Lucrurile frizează însă, în acest caz, absurdul. „Neajunsurile reclamate de omul FRF s-ar rezolva în câteva ore. Dar DJTS Constanța nu ne dă voie să le operăm pentru că n-avem contract!”, ne-a povestit aceeași sursă de la SSC Farul.
Istoria unui conflict din care nu lipsesc Marica și liderii PSD Constanța
Poză cu Ciprian Marica pusă pe Instagram de Nicu Roșu, președintele Tineretului Social Democrat Constanța
Ruptura între autoritățile locale și suporterii care au înființat clubul în 2016 a survenit în urmă cu câteva săptămâni. Fanii i-au acuzat pe câțiva conducători executivi ai SSC Farul – președintele Adrian Pitu, antrenorul Petre Grigoraș, directorul Consiliului de Administrație Memet Akan – că au încercat manevre oculte prin care să predea gruparea, după ce a promovat în Liga 2, în mâinile politicienilor din județ. A ieșit un scandal, cei vizați au negat vehement și au replicat că fotbaliștii sifonau bani din bugetul clubului – circa 2,4 milioane de lei a plătit Primăria către SSC Farul în sezonul recent încheiat, la capătul căruia echipa a promovat în Liga 2.
Treptat, scandalul a căpătat conotații politice. Sorin Mihăilescu, fost lider al galeriei de la Farul și membru fondator al actualului club, a povestit că Adrian Pitu i-a somat pe fani să trimită 100 de oameni la mitingul organizat de PSD în iunie la București, în caz contrar urmând să fie sistată finanțarea din bani publici. Pitu a negat pentru ProSport această acuzație, menționând că e apolitic. Imediat, au apărut filmulețe și poze cu el conducând delegația PSD Constanța la mitingul din Piața Victoriei.
În acest peisaj deja tulbure a apărut și Ciprian Marica. Fostul fotbalist, ivit aparent de nicăieri, a cumpărat la licitație brandul „vechiului” FC Farul. Discuțiile cu deținătorii SSC Farul au eșuat într-o mare de acuzații reciproce. Aceștia afirmă că Marica este „săgeata” unui grup de interese care îi cuprinde și pe șefii PSD Constanța, aceștia urmărind să demoleze actualul stadion și să construiască în loc un cartier de blocuri. Marica a negat totul. Între timp, însă, Guvernul a dat o Hotărâre de Guvern care a trecut stadionul Farul din administrarea MTS în cea a Primăriei Constanța.
Unele surse afirmă pentru ProSport că se plănuiește ca „noul stadion Farul” să fie reconstruit nu pe actualul amplasament, ci pe un teren acum extravilan, la ieșirea din Constanța către comuna Cumpăna.
Membrii galeriei Farul au fondat SSC în 2016 și au înscris clubul în Liga 4. Au promovat succesiv până în Liga 2. Acum acuză că autoritățile politice, folosindu-se de Ciprian Marica, vor să le ia echipa și să demoleze stadionul pentru niște afaceri imobiliare. „Noul stadion Farul”, afirmă unele surse ale ProSport, ar urma să fie reconstruit pe un teren acum extravilan, la ieșirea din Constanța spre comuna Cumpăna
Lupta a intrat într-o nouă fază, iar suporterii SSC Farul au povestit că s-a dat dispoziție ca să nu mai fie primiți pe niciun stadion din județ. S-a semnat un parteneriat cu Emanuela Gavrilă, femeie de afaceri care a promis finanțarea clubului și atragerea unor investitori străini. Apoi a apărut o somație din partea lui Marica, acesta cerând SSC Farul să-și schimbe numele.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER