„Datele pe care la am la ora actuală nu sunt foarte favorabile unei coabitări. Sunt două tabere în Federație: angajații de pe vremea mea și cei de acum”, spunea Mircea Sandu în urmă cu o săptămână, la DigiSport. Din discurs, fostul președinte dorea să se plaseze undeva deasupra frământărilor de la „Casa Fotbalului”, deși propunerea lui Gino Iorgulescu de joi – Mircea Sandu să fie invitat permanent al ședințelor CEx – indică altceva.
În momentul de față, Federația este disputată, așa cum spunea și Sandu, de două tabere. Dovada clară a acestui lucru a fost ședința de joi a Comitetului Executiv. După aproape patru ore și jumătate de discuții aprinse, cei 14 membri au ieșit din sală fără să fi rezolvat niciun punct de pe ordinea de zi. ProSport a discutat cu mai mulți oameni din Federație și a alcătuit tabloul complet al întâmplărilor de joi, 16 aprilie, dar și pe cel al situației de la „Casa Fotbalului”
PROBLEMA ORGANIGRAMEI NU POATE FI REMEDIATĂ‚ PÂNĂ‚ JOIA VIITOARE
Așa cum ProSport a anunțat încă de miercuri seara, aprobarea noii organigrame a FRF a fost momentul în care spiritele s-au încins în ședința Comitetului Executiv. Senzația unora dintre cei aflați în sală ar fi fost că, indiferent de argumente, noua schemă de organizare nu ar fost votată: „Anumiți oameni păreau să aibă lecția deja învățată”. În ciuda unei evidente opoziții, pe care Burleanu o și anticipa, organigrama nu ar fi putut fi votată întrucât nu au fost respectate cerințele minime ale regulamentului: „Ea trebuia trimisă membrilor CEx cu cel puțin trei zile înainte, ca ei să aibă timp să o prezinte și celor care i-au mandatat să îi reprezinte, ori oamenii au primit-o în dimineața ședinței”, spun sursele federale. Acestea sunt lucrurile elementare. Apoi, câțiva dintre membrii Comitetului Executiv, conduși de Gino Iorgulescu, au cerut lămuriri în privința modului în care Burleanu a făcut angajările în perioada scursă de la alegeri. „Gino, pe un ton aparent prietenesc, i-a spus ceva de genul . Burleanu i-a confirmat și imediat au început discuțiile legat de faptul că, pentru a angaja, Răzvan Burleanu ar fi avut nevoie de aprobarea Comitetului Executiv”, detaliază sursele de la „Casa Fotbalului”.
În Statutului FRF, la articolul 35, acolo unde sunt prevăzute atribuțiile Comitetului Executiv sunt specificate următoarele:
Explică un membru al Comitetului Executiv sub protecția anonimatului: „Noi, practic, am fost puși în fața faptului împlinit pentru că acei oameni au fost deja angajați și și-au primit și salariile. Comitetul Executiv nu poate să voteze retroactiv”. Juriștii prezenți în ședința Comitetului Executiv s-au contrazis în teoriile exprimate pe marginea subiectului, susțin sursele federale: „Unii spuneau că organigrama este în regulă, alții spuneau că nu poate fi votată”. În consecință, votul a fost amânat pentru joia viitoare, atunci când a fost reprogramată ședința CEx, însă mai mulți federali susțin că problema nu poate fi rezolvată până atunci: „Ce se poate schimba într-o săptămână? Oamenii tot angajați rămân și banii tot au ieșit din Federație. Nu știm ce se va întâmpla”
BELODEDICI, PRODAN ȘI KASSAI, SCHIMBAȚI DIN COMISIILE UEFA. URMEAZĂ‚ PLÂNGERILE PENALE?
Un alt moment sensibil al ședinței de ieri, în care este invocată o nouă încălcare a Statutului, este cel legat de punctul 8 de pe ordinea de zi: „Aprobarea reprezentanților FRF în comisiile UEFA”. Conform regulamentului, la articolul 35, litera k), Comitetul Executiv „aprobă propunerile nominale de reprezentare a FRF în organismele FIFA și UEFA”. Noua conducere a operat deja trei modificări în rândul reprezentanților în structurile europene, dar oamenii din CEx susțin că, din nou, au fost puși în fața faptului împlinit: „În mod normal, trebuiau supuși la vot cei nominalizați, dar lista cu schimbările a fost trimisă deja către UEFa, pentru că termenul limită a fost înainte de această ședință. Practic, astăzi am fost doar informați de modificările făcute”.
MODIFICĂ‚RILE FĂ‚CUTE DE BURLEANU LA UEFA SUNT:
ProSport i-a contactat pe cei scoși de pe lista UEFA de către actuala conducere a FRF. Dacă eliminările lui Adalabert Kassai și Daniel Prodan erau ușor de anticipat, dat fiind conflictul deschis dintre aceștia și Răzvan Burleanu, scoaterea lui Miodrag Belodedici din structurile UEFA a reprezentat o surpriză. În dialogul cu reporterii ProSport, dublul câștigător al Cupei Campionilor și un tip recunoscut pentru calmul său și-a ieșit din fire atunci când a fost deschis subiectul comisiilor UEFA: „De unde știți asta? Cine v-a spus? Pe mine nu m-a anunțat nimeni că am fost înlocuit. Nici nu știu de cine am fost înlocuit. Nu am mai trecut pe acolo de un an și jumătate. M-au chemat de vreo trei ori și nu am avut timp să mă duc. Dar cine v-a spus? Dacă nu vreți să îmi spuneți, aici se termină conversația”.
Daniel Prodan, fostul internațional aflat în conflict public cu Răzvan Burleanu, a fost mult mai vehement: „Eu nu am un război cu Vișan sau cu Chivorchian, eu am un război cu Burleanu, pentru că el este cel care m-a calomniat și m-a amenințat cu acea plângere de viol. După această luptă, unul dintre noi va ieși din fotbal! E o vorbă în Ardeal: când taurii se luptă, vițeii stau și se uită. Nu pot să stau deoparte și să văd că se încalcă grav Statutul. Cine m-a scos pe mine din Comisia UEFA? Un președinte nevalidat care nici măcar nu a avut aprobarea Comitetului Executiv pentru a face acest lucru?”. Adalbert Kassai nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere.
Oamenii din Federație susțin că, în urma întâmplărilor petrecute joi, până la următoarea ședință a Comitetului Executiv va fi făcută o plângere pentru abuz în serviciu: „Nu cred că trebuie să ne întrebăm când, ci, mai degrabă, cine va face acea plângere. E foarte probabil să apară în următoarele zile, să nu fim surprinși atunci când se va întâmpla”.
Ședința de ieri, una dominată de incertitudine, s-a încheiat cu o propunere-șoc a lui Gino Iorgulescu, unul dintre prietenii lui Mircea Sandu. Președintele LPF a propus ca „Nașul” să fie invitat permanent la întâlnirile Comitetului Executiv. Aflat oricum într-un mediu ostil – Burleanu nu pare să-i aibă de partea sa pe cei mai mulți dintre membrii din CEx, aceștia fiind asociați cu vechea conducere – șeful FRF a refuzat categoric: „Decizia de a-l invita pe domnul Mircea Sandu la aceste ședințe îmi aparține în exclusivitate”. Până joia viitoare, atunci când a fost programată o nouă ședință a CEx, Răzvan Burleanu trebuie să găsească o rezolvare pentru problemele din cauza cărora este acum contestat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER