Un scenariu asemănător cu cel din Franța, în care cinci echipe non-profesioniste sunt angrenate în optimile Cupei, e imposibil în România! Organizarea Cupei României obligă echipele mici la un parcurs epuizant până în faza „16”-imilor, când inevitabil dau piept cu granzii din Liga 1.
Deși ar trebui să fie o întrecere deschisă suprizelor, Cupa României „Timișoreana” pare croită special pentru a spori șansele de câștig echipelor mari, care nu trebuie să joace decât patru meciuri pentru a ajunge în finală! O echipă prim-divizionară din Franța poate ajunge în ultimul act al întrecerii după cinci partide, dar condițiile sunt mult mai dificile în Hexagon: deplasări lungi și terenuri de slabă calitate la echipele din ligile inferioare, plus posibilitatea de a întâlni un adversar de calibru încă din „32”-imi, așa cum s-a întâmplat cu St. Etienne (eliminată la penaltyuri de Bordeaux).
În contrapartidă, Vaslui, CFR Cluj, Steaua și Pandurii au avut parte de oponenți modești inclusiv în „16”-imile de finală din sezonul trecut, când au jucat cu ALRO Slatina, ACU Arad, CFR Craiova și Viitorul Constanța. Practic, pentru echipele din Liga 1, greul începe abia din sferturi, unde și acolo au avantajul de a fi capi de serie în cazul în care în competiție au mai rămas echipe din eșaloanele inferioare. Elocvent este faptul că în ultimii șase ani, doar o singură echipă din liga secundă (!) a prins faza sferturilor de finală: Petrolul Ploiești, în 2006.
În acest sezon, în optimile de finală ale Cupei României s-au calificat cinci echipe din liga a doua, Astra Giurgiu, Gaz Metan Severin, Dunărea Galați, Otopeni și Poli Timișoara, dar niciuna din liga a treia. Dintre ele, doar Poli a mers mai departe, după ce a învins-o cu 2-0 pe Steaua. Timișorenii s-au oprit însă în sferturi, fiind învinși de Gaz Metan Mediaș cu 1-0
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER