ProSport vă propune o altă perspectivă asupra finalei de sâmbătă seara
Nu voi vorbi prea mult despre meci. Cel mai probabil l-ați văzut, la televizor sau pe stadion, mai bine decât mine. Am petrecut mai bine de șase ore la Arena Națională, dar am stat permanent la marginea gazonului, de unde unghiul de vizionare a meciului nu e grozav. Se văd însă o mulțime de alte lucruri mai greu de remarcat din alte părți.
200-0 în tribune
Ok, asta a remarcat toată lumea: atmosfera a fost senzațională! Mi-a fost puțin teamă când, la ora 18:00, în timp ce instalau coregrafia 3D, primii suporteri ai Petrolului sosiți au scandat injurii la adresa Stelei. A fost însă un episod singular, mai apoi, pe toată durata jocului susținerea echipei fiind nu doar superbă, ci și extrem de civilizată. N-am văzut niciodată în România o galerie atât de numeroasă. Am mai văzut spectatori mulți, dar nu aproape 30.000 de fani cântând permanent, toți în culorile echipei. Acoperișul tras a crescut presiunea, iar rezistența minimă a adversarilor din tribune i-a ajutat pe ploieșteni. Felicitări celor 150 de ceferiști care au ținut să fie la finală în ciuda distanței. Dacă pentru ei drumul n-a fost un obstacol, jenant pentru cei care au considerat obositoare încă o finală a celei mai de succes echipe a ultimilor ani. Eșecul e și al lor, echipa a jucat bine.
Tot CCA-ul a fost la meci
Dacă mai era de arbitrat un meci sâmbătă în România, n‑avea cine să-l arbitreze, pentru că toți arbitrii au fost la finala Cupei. Exagerez, dar Balaj, Tudor, Kovacs, plus doi asistenți și două rezervă au condus jocul, iar Deaconu, unul din cei trei șefi CCA, i-a supravegheat. Mai era un pic și puteau face și ei o echipă. Deaconu a negat că l-a schimbat pe Kovacs la centru cu Balaj doar după ce numele „finalistului” a apărut în ProSport, dar îndârjirea cu care a făcut precizarea îmi sugerează mai degrabă opusul.
Bokila și-a desenat Cupa pe cap
Nu e doar fotbalistul decisiv al finalei, ci și excentricul serii. Bokila a apărut la meciul cu noul look: o cupă „desenată” pe cap. Doar căștile gigantice Beats i-au acoperit „capodopera” la sosirea la stadion, când părea cel mai relaxat jucător. După golul marcat s-a dus spre banca de rezerve și a ridicat tricoul cu numărul lui Marinescu, 30, coechipierul său care va lipsi câteva luni în urma unei accidentări.
Bornescu a confiscat trofeul
Marele absent al finalei a fost portarul Petrolului, Mircea Bornescu. Acesta a fost însă în centrul atenției la sfârșitul jocului, când a plecat practic acasă cu trofeul! Altfel, toți suspendații, Bornescu, Geraldo, Contra și Roșu, au cerut o derogare de la suspendare pentru a se putea bucura la final cu echipa pe gazon și la vestiare. Contra și Roșu n-au avut însă voie să dea declarații la final.
Tricouri personalizate
CFR a venit la meci cu tricouri Joma inscripționate special cu jocul din finala Cupei României. În schimb, Petrolul a avut pregătite tricouri cu numărul 3 pe spate, adică numărul Cupelor câștigate de-a lungul istoriei, inclusiv pe cea de sâmbătă seara!
Vestiarul francofon
Vestiarul câștigătorilor s-a transformat pentru câteva zeci de minute într-un club. Cum și pe teren au fost cel mult patru jucători români în cele două echipe, și în vestiar petrecerea a fost poliglotă. Bornescu s-a urcat pe-o masă și a dirijat dansul, dar ritmul muzical impus a fost francofon, acompaniat cu o mică stație și o portavoce.
Mitică la brutărie, Nașu s-a ascuns
Singurul moment în care stadionul s-a oprit din încurajările pentru Petrolul a fost când a strigat „Mitică la pușcărie!”. Probabil și celălalt șef al fotbalului românesc, Mircea Sandu, s-a temut de o reacție similară. Deși la decernările de trofee președinții forurilor sunt în prima linie, vezi cazul Platini la UEFA, Mircea Sandu n-a apărut în prim plan. Medaliile au fost înmânate de Anghel Iordănescu și de Mircea Dridea, legenda vie a Petrolului.
Momentele cheie ale finalei
Minutul 8: 1-0, gol Bokila
Bokila a profitat de o greșeală a lui Cadu, a preluat perfect de lângă acesta și a șutat sec la colțul lung
Minutul 34: Ocazie Valente
Valente a scapat singur cu Hamutovski, însă reluarea sa a fost respinsă de portarul bielorus
Minutul 72: Grozav, lider de galerie
Grozav este schimbat și se alătură galeriei Petrolului, acolo unde se erijează într-un veritabil șef de galerie
Minutul 83: Kapetanos cere penalty
Atacantul lui CFR cere pentru a doua oară penalty. Balaj a decis că nu se impunea
Minutul 95: Gol anulat Cadu
Cadu a înscris la ultima fază, dar asistentul Oniță a anulat corect golul. Căpitanul clujenilor a fost în ofsaid
Vorbiți cu Balaj de 11 metri. Eu nu declar nimic. El să o facă. A fost penalty, normal că a fost!
Pantelis KAPETANOS, atacant CFR
Sunt fericit la Petrolul, pentru că lumea mă iubește, dar cred că cineva mi-a furat gheata, că nu o mai găsesc
Jeremy BOKILA, atacant Petrolul
Jeremy nu pleacă. Nu-l las eu la Steaua. A fost incredibil pentru mine să ridic trofeul. Eu sunt petrolist adevărat
Sony MUSTIVAR, mijlocaș Petrolul
Este și meritul lui Bokila, dar formăm un grup și, până să ajungă mingea la el, mai trece pe la mulți alți jucători
Ovidiu HOBAN, mijlocaș Petrolul
Sunt foarte fericit că am câștigat Cupa. Eu am terminat contractul și le doresc mult succes în cupele europene
V. HAMUTOVSKI, fost portar Petrolul
Ne doare foarte rău, însă această înfrângere ne va face mult mai puternici pentru viitor. Felicit Petrolul pentru victorie
Eugen TRICĂ‚, antrenor CFR
Petrolul nu a trecut de jumătatea terenului, am controlat tot meciul. CFR a jucat foarte bine, nu cred că pot fi contrazis
Ricardo CADU, fundaș CFR
29.343 a fost numărul oficial al spectatorilor de la finală. Cel puțin 25.000 au fost ploieșteni, numărul neutrilor fiind destul de mic
Noapte albă la Ploiești
Trăiesc clipe mari, visam la asta de când jucam pe coclaurile Ligii a III-a. Ne-am realizat un vis. Sunt mândru și fericit că am ocazia să lucrez la cel mai frumos club din România
Cristi VLAD, director sportiv Petrolul