La ediția din 2014, cea cu numărul 64, o altă producție românescă va rula la Berlin, la secțiunea Forum (necompetițională). Este vorba despre „Al doilea joc”, peliculă semnată de Corneliu Porumboiu, fiul fostului arbitru internațional, Adrian Porumboiu. Personajele filmului sunt regizorul și tatăl său care comentează împreună un meci Dinamo– Steaua, partidă care a avut loc în „Ștefan cel Mare”, în 1988. Arbitrul de centru din acel meci a fost chiar Adrian Porumboiu.
„Proiectul a fost terminat mai demult. Este un proiect mai atipic și pe care l-am realizat foarte repede„ Corneliu Porumboiu, regizor
Meciul este unul de referință pentru suporterii celor două echipe. Disputat pe o ninsoare foarte puternică, derby-ul a avut de toate mai puțin goluri, scorul fiind 0-0. Dinamoviștii rămân cu amintirea echipamentului albastru luat de la Victoria și purtat de „câini” în a doua repriză din cauză că, în tricourile albe, elevii lui Lucescu nu se puteau observa pe fundalul hibernal. Tot de la acel meci, suporterii nu pot uita tricoului plin de sânge al lui Cămătaru, capul bandajat în tifon și încăpățânarea sa de a rămâne pe teren. Hagi, Lung, Sabău, Lupu, Mateuț, Stelea și alți mari fotbaliști sunt actori de conjunctură în filmul documentar în care Adrian Porumboiu și fiul său comentează evenimentele de pe gazon, dar mai ales ipoteze ale unui alt destin al evenimentelor din ziua de 3 decembrie 1988, zi de derby în București.
4 premii a câștigat Corneliu Porumboiu la festivalul de film de la Cannes: cu A fost sau n-a fost? (2006) – Golden Camera și Label Europe Cinemas; cu Polițist adjectiv (2009) – Un certain regard și premiul FIPRESCI
Obișnuit până acum cu micile ecrane, Adrian Porumboiu explică trecerea pe marile ecrane: „Eu sunt doar cu vocea. Corneliu m-a rugat de vreo trei ori, dar nu am fost de acord, l-am refuzat în reprize. Nu prea am fost încântat. Până la urmă m-a păcălit. E derby-ul din 1988, din Groapă>>, iar noi comentăm. Și așa a ieșit un film. El mă întreabă de jucători, de evenimentele de pe gazon sau din tribună, de anumite reguli care erau atunci, iar acum s-au schimbat”.
Corneliu și telefonul anonim
Fostul arbitru a povestit pentru ProSport și unele pasaje din lungmetrajul de 97 de minute care va avea avanpremiera la Berlin. „Când era mic, Corneliu a răspuns la telefon. Vocea de la celălalt capăt al firului i-a spus că dacă eu nu arbitrez bine, o să mă omoare. A rămas cu chestia asta și poate de-asta nu s-a făcut arbitru. Din câte știu, el și povestește acest lucru în film, cu asta începe”, a explicat fostul arbitru.
VEZI TRAILERUL FILMULUI AICI
Sinopsisul filmului
Pe site-ul oficial al Festivalului de Film de la Berlin, berlinale.de, este prezentat sinopsisul filmului. Iată descrierea completă: „Un înșelător de simplu lung metraj: regizorul și tatăl său urmăresc un meci de fotbal din 1988 pe care tatăl l-a arbitrat, iar comentariile lor însoțesc imaginile de la vremea respectivă. Un derby de București între echipele din conducerea României, Dinamo și Steaua, care are loc pe zăpadă, cu un an înainte de Revoluția care l-a răsturnat pe Ceaușescu. Condițiile de joc sunt extrem de dificile, jocul abia se desfășoară.
Un meci printre multe altele, joc standard cu două reprize, intertitluri galbene care marchează timpul și video cu aspect granulat care fuzionează perfect cu tabloul de zăpadă: baza perfect nespectaculoasă pentru o incursiune în condițional. Ce s-ar fi întâmplat dacă mingea nu lovea transversala? Dacă arbitrul ar fi cedat presiunii și ar fi favorizat o singură echipă? Ce s-ar fi întâmplat în cazul în care camerele ar fi arătat, pe scurt, mizeria din teren? Dacă meciul s-ar fi jucat un an mai târziu? Dacă zăpada ar fi oprit de tot jocul?
Un lanț nesfârșit de jocuri imaginare în spirală, fiecare cu diferite imagini și semnificații. Dacă te-ai fi întrebat vreodată care meci de fotbal este cel care spune cel mai mult despre tot, ți-aș spune că este cel care este cel mai banal” .
Dinamo- Steaua 0-0, Divizia A, 3 decembrie 1988, etapa a 15-a
DINAMO: Stelea- Mihăescu, Andone, Rednic, Varga- Sabău, Lupescu, Lupu, Mateuț- Vaișcovici, Cămătaru
STEAUA: Lung- Dan Petrescu, Iovan, Belodedici, Ungureanu- Hagi, T. Stoica, Rotariu, Ilie Dumitrescu- Lăcătuș, Pițurcă Corneliu Porumboiu- regizor
PROIECȚIILE FILMULUI LUI PORUMBOIU LA BERLIN
Marți, 11 februarie, 19:15 Delphi Filmpalast
Joi, 13 februarie, 19:30 CinemaxX 4
Vineri, 14 februarie, 12:30 Kino Arsenal 1
Duminică, 16 februarie, 15:00 Cubix 7
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER