EPISODUL 2 | Alexandria da, Pitești ba. Orașul lui Dobrin așteaptă din februarie un semn privind reabilitarea stadionului. Primarul Cornel Ionică: „Sunt dezamăgit. Toți suntem dezamăgiți. Noi am depus proiectul, le-am dat tot! Eram cu contribuție bună la bugetul național…”

Redactor:
Matei Udrea
EPISODUL 2 | Alexandria da, Pitești ba. Orașul lui Dobrin așteaptă din februarie un semn privind reabilitarea stadionului. Primarul Cornel Ionică:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În timp ce proiectul de 12 milioane de euro pentru reconstrucția stadionului din Alexandria a intrat în linie dreaptă, cererea chiar mai rezonabilă în termeni financiari a Piteștiului este pusă în stand-by de guvernul de la București. ProSport a stat de vorbă cu primarul orașului a cărui echipă, FC Argeș, a câștigat două titluri (în 1972 și 1979) și i-a dat fotbalului pe Nicolae Dobrin și Adrian Mutu, pentru a afla că absolut toată documentația a fost livrată încă din luna februarie, dar nu s-a primit nici în ziua de azi un răspuns.

Piteștiul are pretenții mult mai mici decât Alexandria: dorește numai refacerea tribunelor pentru stadionul de 16.000 de locuri, restul facilităților – nocturnă, tabelă, teren de joc – urmând a fi păstrate sau renovate pe banii municipalității. Primarul Cornel Ionică a explicat pentru ProSport că această caracteristică a proiectului depus pentru a obține finanțare de la București face ca toată lucrarea să coste 50% din cât ar fi fost dacă se refăcea tot stadionul. Edilul spune că nu s-a primit nici până în ziua de azi vreun răspuns de la București, fie el pozitiv sau negativ, și că, foarte probabil, pe proiectul Piteștiului nu s-a uitat încă nimeni.

În oraș, spune primarul, există o stare de nemulțumire și dezamăgire. Piteștiul ar avea toate atuurile să intre pe o listă scurtă a proiectelor care merită atenție: are o tradiție de cel puțin o jumătate de secol în fotbal, FC Argeș a fost reînviată și, cu susținerea Primăriei, vizează în noul sezon promovarea în Liga 1, orașul are o populație mare și contribuie la PIB-ul național, planurile autorităților vizează finanțarea unui mare centru de copii și juniori. Cu toate acestea, Bucureștiul dă undă verde altor proiecte, în orașe mai mici, fără forță economică și fără tradiție în fotbal, pe criterii încă neștiute, iar exemplele Alexandria și Turnu Măgurele țin capul de afiș.

Consultat de ProSport, Adrian Cefalan, director în cadrul Companiei Naționale de Investiții, oferă însă o variantă diferită. Oficialul CNI spune că piteștenii au primit deja un răspuns: vor trebui să aștepte până se vor termina stadioanele pentru Euro 2020, pentru că nu există finanțare pentru toate proiectele.

ProSport: Domnule primar Cornel Ionică, până la urmă, cererile Piteștiului de a fi refăcut stadionul au fost respinse?
Cornel Ionică, primarul Piteștiului: N-au fost nici respinse, nici confirmate. Probabil nu s-a înțeles acolo că noi cerem doar reabilitarea tribunelor, care sunt în pericol să se dărâme, și a spațiilor administrative. În rest, stadionul – gazonul, pista, instalația de nocturnă – rămâne în forma care era.

Concret, ce ar trebui refăcut la stadion?
E vorba de reamenajarea tribunelor care au fost făcute prin muncă patriotică în 1963. N-au niciun fel de armătură, se prăvălesc scările. Tot timpul găsim soluții să le ținem pe loc. Și mai e vorba de acoperiș pentru tribune, care s-ar impune la Tribuna I și Tribuna a II-a, cu un număr de locuri. Pentru că, din 2020, stadioanele nu vor mai fi omologate dacă nu au și un număr de locuri acoperite în raport cu numărul total de locuri. Capacitatea totală a stadionului nu o vom mări.

„Trebuie să insistăm. Vom insista în continuare la CNI. Mă rog… Nu știu de ce. N-am primit niciun răspuns”

Dumneavoastră aveți șanse să reveniți, ca oraș, în Liga 1. Veți avea nevoie să îndepliniți aceste cerințe.
E foarte important. Ținem de stadion, e în formă bună. Ne-a ajutat federația, ne-a făcut niște rapoarte, ca să susținem refacerea arenei. Refacem și centrul de copii și juniori, pe care l-am băgat acum în reabilitare pe banii noștri. Despre asta e vorba.

Centrul de copii și juniori?
Am dat acum drumul la lucrări. De câteva zile. A câștigat cineva licitația și am început lucrările de reabilitare.

Revenind la subiect, spuneți că n-ați primit de la CNI niciun răspuns. Nici da, nici nu…
Nici da, nici nu. Trebuie să insistăm. Vom insista în continuare la CNI. Mă rog… Nu știu de ce. N-am primit niciun răspuns.

Nu e frustrant să vedeți că stadioane din alte orașe, care n-au nici 10% din trecutul și tradiția Piteștiului, primesc prioritate și finanțare?
N-aș vrea să merg până acolo… Dar, este, sigur! Piteștiul a dat foarte multe talente, a fost fotbal de foarte înaltă calitate…

Aveți tradiție.
Sigur că da. Noi vom insista. Păcat de baza sportivă pe care vrem s-o facem.

„La stadion e vorba numai de reabilitarea, efectiv, a tribunelor și a spațiilor administrative. Deci ar costa sub 50% din suma necesară”

Când ați făcut cererea la CNI?
Proiectul este trimis din februarie sau martie, nu mai știu exact.

Deci, aproximativ patru luni.
Cel puțin!

Puteți să-mi spuneți, cu aproximație, și de ce sumă era vorba?
Nu s-a stabilit pentru că acolo (n.r. – la CNI) se va face evaluarea. Noi am depus proiectul, nu numai cererea! Proiectul, studiul de fezabilitate, avizele! Ne-au cerut completare… Le-am dat tot!

Deci, le-ați dat tot…
Tot, tot! Inclusiv proiectul pentru o sală polivalentă.

Și nu ați primit răspuns.
Nu s-a primit nimic. Sunt dezamăgit. Toți suntem dezamăgiți. Mă rog… Eram cu contribuitivitate bună la bugetul național și…

Cât la sută din investiție urma să fie suportată de Pitești și cât de la bugetul de stat?
Pe date financiare nu s-a intrat. În momentul în care se dă acceptul, se trece la negocieri și la discuții directe pe proiect.

OK.
Da. Și la stadion e vorba numai de reabilitarea, efectiv, a tribunelor și a spațiilor administrative. Deci ar costa sub 50% din suma necesară pentru a reconstrui stadionul în întregime. Nici nu ar fi complet acoperit, cum e la Craiova. Stadionul are capacitatea de 16.000 de locuri și rămâne acolo! E clar!


„Piteștiul a primit un răspuns. Au fost reprezentanții de la Direcția Investiții. Ideea e următoarea, apropo de stadionul din Trivale: deocamdată vrem să rezolvăm partea de Euro 2020, pentru că trebuie să vedem efortul bugetar. Noi avem anual un buget de 100-110 milioane de euro pe care-l împărțim pe vreo vreo cinci subprograme. Adică noi facem și spitale, și tribunale, și judecătorii, și cămine culturale, și săli de sport. Tot. Și atunci, noi avem constant 240 de șantiere, că probabil lumea nu știe cu ce ne ocupăm. Din 240, finalizăm anual cam 130. Deci, 130 de localități din România primesc anual OK de la CNI. Că e o judecătorie, o sală, un complex sportiv, un cămin… Și atunci, pe subprogramul ăsta de complexuri sportive prin care se fac stadioanele vrem mai întâi să vedem efortul bugetar, să rezolvăm întâi cu studiile de prefezabilitate și fezabilitate la Steaua, Rapid, Arcul de Triumf, că la Dinamo, deocamdată, situația e incertă. Și, funcție de alocațiile bugetare disponibile, urmează să mai promovăm, că așa mai avem și «Dan Păltinișanu» din Timișoara, și… Eu iubesc fotbalul, joc fotbal, chiar îmi doresc. Dar e ca într-o familie, îți dorești multe chestii, dar trebuie să îți stabilești prioritățile.”
Adrian Cefalan, director Compania Națională de Investiții

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet…
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×