Patru dintre cele șase înfrângeri suferite de Steaua în acest campionat au fost administrate de doi antrenori: Cristian Pustai și Florin Marin. Fiecare a bătut Steaua de câte două ori, o dată în tur și o dată în retur și de fiecare dată cu altă echipă: Pustai – 1-0 cu ASA, în etapa a 12-a, și 1-0 cu Rapid, în etapa a 18-a, iar Marin – 1-0 cu Ceahlăul, în etapa a 5-a, și 2-1 cu Oțelul, duminică, în etapa a 27-a. Asemănările merg și mai departe: deși au reușit aceste performanțe la care alți antrenori tânjesc poate ani la rând, atât Pustai (de două ori) cât și Marin (o dată) au fost concediați în plin campionat de la echipele respective! Există și o diferență: Florin Marin a obținut ambele victorii în deplasare, în timp ce Cristi Pustai i-a învins pe steliști o dată acasă și o dată în deplasare.
Cei doi antrenori care se poate spune că au relansat lupta pentru titlu și au băgat Steaua în criză atunci când nimeni nu mai credea că e posibil așa ceva au dezvăluit pentru ProSport culisele spectaculosului bilanț. Deși sunt diplomați și reținuți în a discuta situația de la Steaua și evită să-i pronunțe numele lui Costel Gâlcă, Pustai și Marin remarcă amândoi aceleași greșeli de abordare a returului: liderul s-a relaxat prematur, a tratat superficial și uneori de sus adversarii.
Aflați în postura antrenorilor care au bătut deja de mai multe ori liderul, cei doi comentează lupta pentru titlu, avantajele și dezavantajele pe care le au Steaua și ASA în finalul sezonului și momentul care va conta decisiv în stabilirea campioanei.
Pustai: „Nimic neobișnuit, am mai bătut Steaua și cu alte ocazii. Am bilanț pozitiv cu ei”
Cristi Pustai merge în vizită la Steaua ca la el acasă. FOTO: Alexandru Hojda
ProSport: Domnule Cristi Pustai, până duminică seară ați fost singurul antrenor care ați reușit să bateți de două ori Steaua în acest sezon… Cristi Pustai: (râde și tușește, se simte că este foarte răcit) Da, acum suntem doi. Și Florin Marin…
Coincidența face ca, de fiecare dată, după victorii, să fi fost nevoit să plecați de la echipele respective. Ei, da, este doar o coincidență, așa a fost să fie… Să știți că am mai bătut Steaua și cu alte ocazii de-a lungul carierei. Nu e nimic neobișnuit. Am pierdut de puține ori cu ei. Mai degrabă pot spune că am un bilanț pozitiv.
„Steaua are cam același stil indiferent de antrenor”
Aveți dumneavoastră o armă secretă… N-o divulg! (râde) Mai ales acum, că le-a și intrat apă în barcă…
Ce le spuneți jucătorilor în vestiar, înaintea unui meci cu Steaua? Nu există un tipar… În funcție de fotbaliști, de echipa pe care o am, pregătesc altfel jocul. Dar, sigur, discursurile sunt, în linii mari, asemănătoare. Să știți că Steaua cam același stil de joc îl are indiferent cine antrenează! Poate acum, puțin, Costel a încercat o posesie mai bună. Pe vremea lui Reghe se juca mai direct pe poartă. Dar stilul echipei s-a păstrat de-a lungul anilor pentru că ei transferă cam același tip de fotbaliști. Caută jucători de viteză, cu o tehnică bună.
La fel ca și dumneavoastră, Ion Marin era un alt antrenor care obișnuia să bată Steaua indiferent de echipa pe care o antrena. Avea o „slăbiciune” pentru Pițurcă, îl bătea peste tot… Ei… Pe Pițurcă și eu l-am bătut când era la Craiova… Am învins Steaua indiferent cine o antrena. La 3-0 (n.r. – la Gaz Metan-Steaua, pe 10 septembrie 2011) era Ilie Stan la ei, dacă nu mă-nșel (n.r. – antrenor era Roni Levy).
„Disperarea schimbă complet datele unui joc”
Care dintre cele două victorii cu Steaua vi s-a părut mai grea în acest sezon? Cea din tur, la 1-0 cu ASA, sau ce din retur, 1-0 cu Rapid, în deplasare? În primul meci parcă arătau mai bine decât în retur… Să știți că începuseră bine și în primăvară, învinseseră Astra cu 3-0. Steaua a avut un avans foarte-foarte mare. Apoi a intervenit o relaxare nejustificată, din punctul meu de vedere. Când am mers cu Rapidul la ei i-am prins în situația asta. Aveau avantaj confortabil. În schimb, pe noi ne interesa foarte mult rezultatul. Fiecare meci pe care-l jucam era ca o finală.
Apropo de această relaxare de care vorbiți, cum vedeți meciul direct Steaua-ASA, din etapa a 29-a? Le va fi foarte-foarte greu de-acum… Dacă nu se refac foarte repede, imediat… Jocul direct este, desigur, la București, dar nu se știe niciodată ce se întâmplă în astfel de partide. Ați văzut și aseară (n.r. – duminică), în meciul cu Oțelul. Disperarea schimbă complet datele unui joc care altfel nu se anunță dificil. Steaua este acum knock out. Trebuie să se trezească imediat, dacă vrea să mai spere la titlu.
„Jucătorii de la ASA și Steaua sunt cam la egalitate în privința palmaresului”
ASA Târgu Mureș s-a apropiat la un singur punct, după ce la startul returului erau 13 diferență. Pentru o nou-promovată… Ar trebui să terminăm cu chestia asta. ASA este nou-promovată doar scriptic. Are o echipă cu jucători foarte-foarte buni și experimentați, cu campionate câștigate, cu participări în cupele europene. La un moment dat, înaintea meciului direct din tur, de la Târgu Mureș, privind echipele vedeai că jucătorii de la ASA și Steaua sunt, de fapt, cam la egalitate în privința palmaresului. Lucrurile s-au complicat foarte mult pentru Steaua. ASA are și avantajul victoriei din tur, Steaua este sub o presiune puternică acum. Chiar dacă nu pierde meciul cu ASA de peste două etape și se va termina, să zicem, egal, va duce în spate povara asta a eșecului din toamnă. La egalitate de puncte se ia în calcul criteriul rezultatelor din partidele directe. Nu e așa simplu. Veți vedea, acest campionat se va juca până în ultima etapă.
Mulțumesc și însănătoșire grabnică. (tușește din nou) Mulțumesc și eu. Dacă tot ați pomenit de Ion Marin, n-ar fi rău să ajung și eu pe acolo pe unde a fost el (n.r. – antrenor la o echipă din Golf), că e cald…
Florin Marin: „I-am surprins că am jucat cu Cernat atacant fals”
Florin Marin a explicat cum a câștigat tactic, cu două echipe mult mai slab cotate, împotriva vedetelor de la Steaua. FOTO: Bogdan Iordache
ProSport: Felicitări pentru victorie, domnule Florin Marin, sunteți al doilea antrenor, după Cristi Pustai, care reușește în acest sezon să bată Steaua de două ori. Florin Marin: Mulțumesc. Da, numai că Pustai a câștigat o dată acasă și o dată în deplasare, eu am obținut ambele victorii în deplasare.
Așa este. De fiecare dată ați reușit să câștigați la Steaua cu echipe mult mai slab cotate. Mai întâi 1-0 cu Ceahlăul, acum din nou, 2-1 cu Oțelul. Care e secretul? Spuneți-l, poate mai reușesc și alți antrenori… În acest tip de meciuri jucătorii nu trebuie stimulați special, ei capătă oricum o motivație în plus. Și apoi au mai fost chestiunile tehnico-tactice. I-am surprins că am jucat cu Cernat atacant fals. El a venit permanent să primească mingi între linii, în spatele lui Filip și Prepeliță. Cernat a fost, zic eu, cel mai bun om de pe teren aseară (n.r. – duminică). Apoi am eliberat benzile prin intrarea în interior a lui Iorga și Hamroun. Am mizat pe faptul că Steaua are jucători de un anumit profil. Adică sunt foarte ofensivi. Ați văzut și aseară că nu se repliază întotdeauna. Și, desigur, am blocat anumite mecanisme în jocul lor…
„Le-au plecat astă-iarnă jucători foarte importanți, asta contează mult”
Care dintre cele două partide câștigate în acest campionat cu Steaua vi s-a părut mai grea? Clar, cea de aseară (n.r. – duminică). La victoria cu Ceahlăul, Steaua n-a avut toată echipa. Le-au lipsit jucători importanți atunci.
Steaua cum vi se pare, comparativ cu evoluțiile din toamnă? Nu analizeze eu problemele celor de acolo… Le-au plecat însă jucători foarte importanți în pauza de iarnă: Keșeru, Sânmărtean, Szukala… În opinia mea, contau foarte mult acești fotbaliști. Keșeru era un marcator, un golgheter. Sânmărtean destabiliza adversarul, era foarte bun la creație. Szukala era cel mai bun apărător al lor și foarte periculos la fazele fixe.
Ce le-ați spus jucătorilor înaintea meciului? Cum ați reușit să motivați o echipă clasată pe ultimul lor înaintea unei partide în deplasare cu liderul? Încă de la începutul săptămânii trecute le-am tot spus că, dacă vor avea o atitudine bună și se vor mobiliza, vor câștiga.
„Eram absolut convins că putem bate la Steaua”
Ați spus-o așa, pentru că intră în fișa postului, sau… Nu! Eram absolut convins de ceea ce spuneam. Știam că putem bate la Steaua.
Oțelul se mai poate salva de la retrogradare? Teoretic, sunt șanse. Practic, e foarte-foarte greu. Dar, repet, nu imposibil. Sper ca echipa să-și revină din acest moment, trebuie să câștigăm, practic, fiecare meci. Vom disputa câte o finală în fiecare etapă, până la finalul campionatului. Dar țin să-i felicit public pe jucători pentru această victorie. Mă bucur pentru ei, duminică au demonstrat că au valoare.
Despre lupta la titlu Steaua – ASA ce părere aveți? În aceste două etape care urmează se va decide, în mare parte, cine ia titlul. Steaua joacă în etapa următoare la Cluj, cu Universitatea, iar ASA – acasă, cu Pandurii. Pandurii e o echipă foarte grea, periculoasă. Apoi, în runda următoare, e meciul direct de la București. Sunt convins că Steaua își va reveni, are jucători cu experiență. O victorie ar duce-o la patru puncte de ASA. Pe de altă parte, ASA are jucători cu mare, mare experiență. Față de Steaua, care joacă mai ofensiv, ASA e o echipă pragmatică, joacă la rezultat.
Poate ieși Steaua din criză până la meciul direct cu ASA? Sunt convins. A existat o perioadă de lejeritate dată și de avansul mare pe care l-a avut în campionat. Dar își vor reveni. Sunt acolo jucători care au mai luptat pentru titlu, pentru rezultate, știu să se mobilizeze.
„La 1-0 pentru noi, Prepeliță trebuia eliminat. Dacă Steaua se plânge, eu ce să mai spun? Am primit 13 cartonașe roșii în acest campionat„
E posibil să vă fi tratat superficial și pe dumneavoastră duminică? Da, ne-au tratat puțin de sus… Am simțit asta.
Arbitrii influențează campionatul? Nu sunt de accord cu comentariile astea, că arbitrajul ne-ar fi făcut câștigători. Da, au fost probleme de arbitraj, dar ambele echipe au fost dezavantajate. La 1-0 pentru noi, Prepeliță trebuia eliminat. Dacă Steaua se plânge, eu ce să mai spun, că Oțelul a primit 13 cartonașe roșii în acest campionat?
2 victorii din tot atâtea meciuri a obținut Florin Marin în întâlnirile cu Steaua pe parcursul ultimilor 5 ani: 1-0 astă-toamnă, cu Ceahlăul, și 1-0 acum, cu Oțelul. În 2010, Florin Marin a fost „secundul” lui Pițurcă la Universitatea Craiova, iar în 2011-2014 a fost „secundul” acestuia la națională. În cele 3 luni petrecute ca principal la Astra, anul trecut, nu a întâlnit Steaua
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER