Campionatul de fotbal al României a fost invadat de jucători străini în ultimii 20 de ani. Imediat după Revoluție, Divizia A, actuala Liga I, a „adoptat” fotbaliști din diverse colțuri ale lumii. Fenomenul a luat amploare în ultimii cinci ani, campioană în acest sens fiind CFR Cluj. Rând pe rând, ardelenii au contaminat aproape toată Liga I. Ultima echipă care folosește masiv străini este FC Brașov. În momentul de față, doar Sportul nu are niciun stranier în lot.
Începând cu Roland Agalliu și terminând cu Wesley Lopes, echipele din Liga I au adus 1.096 de jucători străini în România în ultimii 20 de ani. Primul stranier a fost atacantul albanez Roland Agalliu (50 de ani), care a jucat 18 partide pentru Universitatea Craiova între 1990 și 1992, marcând doar trei goluri.
Demollari, primul stranier golgheter
Un alt atacant albanez, Sulejman Demollari (47 de ani) a făcut istorie la Dinamo. Între 1991 și 1995, Demollari a bifat 100 de partide pentru formația din Ștefan cel Mare, perioadă în care a reușit să înscrie 36 de goluri. În ultima vreme. fostul vârf al lui Dinamo își petrece mai mult timp în țara noastră și nu se teme să recunoasă că se simte puțin român. „Vorbesc româna în continuare, dar nu așa bine ca pe vremuri. Dacă stau aici mai mult timp, zici că sunt român. De fapt, sunt un pic român”, a spus Demollari, mândru de scandarea fanilor dinamoviști din anii ’90: „Demollari omoară «militarii»!”
Explozie în ultimele cinci sezoane
Dacă, până în sezonul 2005-2006, numărul de stranieri a trecut timid de 50, din 2006-2007 s-a produs o adevărată explozie a numărului acestora în Liga I. Maximul s-a atins în 2008-2009, când în campionatul nostru erau 194 de jucători străini. În ultimele cinci sezoane numărul străinilor a depășit constant 175, campioane în acest sens fiind CFR, FC Vaslui și, mai nou FC Brașov. Singura echipă care nu folosește stranieri în actualul campionat este Sportul Studențesc, formație patronată de Vasile Șiman. În sezonul 2010-2011 și Victoria Brănești a avut lotul alcătuit numai din fotbaliști români, dar după doar un an a retrogradat în Liga a II-a.
Wesley, cel mai bun marcator venit de „afară”
Recordul lui Demollari – stranierul cu cele mai multe goluri în Liga I – a stat în picioare până în toamna anului trecut. Atunci, brazilianul Wesley Lopes l-a depășit pe albanez și, până în momentul de față atacantul lui FC Vaslui având 45 de reușite în Liga I. „Mă simt foarte bine în România și mai ales la Vaslui. Mă bucur că sunt cel mai profilic stranier de la voi din țară, dar fără colegii mei nu aș fi reușit aproape nimic”, a declarat Wesley pentru ProSport la începutul acestui an, în momentul în care a primit din partea cotidianului nostru premiul pentru cel mai bun jucător străin din Liga I.
Brașovul, cei mai mulți străini din istorie
FC Brașov a învins pe 13 februarie pe FC Tiraspol (Moldova, liga 1) cu 3-0, Marius Șumudică trimițând în teren o echipă formată din opt stranieri și trei jucători români. Este pentru prima dată în istoria clubului de sub Tâmpa când echipa de start are în componență atât de mulți fotbaliști de peste hotare.
Raul Ciupe, Cristi Munteanu și Cristi Ionescu au fost singurii români din primul unsprezece al Brașovului din partida cu moldovenii de la FC Tiraspol. În rest, Șumudică a trimis în teren cinci portughezi, un argentinian, un nigerian și un macedonean. Tehnicianul ardelenilor spune că nu și-a făcut un scop din a scoate românii din echipă și că la el joacă cei mai buni. „Nu vrem să transformăm FC Brașov într-o echipă 100% din stranieri. La mine joacă cine e în formă. Mă interesează rezultatele, mai puțin ce nație au jucătorii mei”, a spus Șumudică.
„Important e ca echipa să câștige”
Patronul Ioan Neculaie este în asentimentul antrenorului și spune că nu-l interesează cine joacă atâtat timp cât FC Brașov câștigă. „Mă interesează ca FC Brașov să câștige. Nu contează că avem străini sau români mai mulți în echipa de start”, a spus finanțatorul ardelenilor.
132 de străini au evoluat în total în primele 18 etape din acest sezon în Liga I
74 de străini a folosit CFR în Liga I sub patronajul lui Arpad Paskany
Ivorianul Lacina Traore este cel mai scump jucător străin care a fost vândut din România. El a plecat pe 5 milioane de euro de la CFR Cluj la Kuban Krasnodar
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER