Puștiul din poarta Viitorului a povestit pentru ProSport cum a ajuns portar și care sunt preferințele sale pe acest post.
„Cu prima ocazie, băiatul ăsta o să intre în poartă. Vreau să-l arunc în luptă!”, le mărturisea Hagi apropiaților săi încă de la începutul campionatului. Băiatul era Alexandru Buzbuchi, un portar de 18 ani fără pic de experiență. Oamenii din jurul Academiei erau sceptici și îl sfătuiau să își tempereze elanul: „Gică, ce te faci dacă nu-ți iese?”. Răspunsul venea de fiecare dată prompt și fără a fi alterat de insistența celor din jur: „Bun, dar dacă îmi iese câștigăm încă un jucător. Iar eu am încredere că o să fie bine”.
Portar din întâmplare și din inspirație
Vineri seară, la Cluj, Buzbuchi a fost titular în dauna mult mai experimentatului Andrei Vâtcă și a fost omul meciului. A avut două intervenții fantastice și, datorită lui, tânăra echipă a Viitorului a plecat de pe terenul campioanei cu trei puncte uriașe. „Am fost anunțat că voi fi titular cu o zi înainte, am avut timp să îmi potolesc emoțiile”, spune fără ocolișuri goalkeeper-ul. „Eu asta urmăream, să intru cât mai repede în poartă în Liga I. Mă bucur că mi-am ajutat echipa”, continuă Buzbuchi. Își aduce aminte că la 7 ani mergea pentru prima oară să facă fotbal într-un cadru organizat. A ajuns în poartă printr-o simplă ridicare a mâinii: „Nici în ziua de azi nu pot să-mi explic ce-a fost în capul meu”, se miră portarul. În cadrul echipei la care a început fotbalul, portarii erau aleși din întreg lotul de jucători. Nimeni nu avea, la doar 7 ani, un post fix. „Am intrat în poartă și mi-a plăcut la nebunie. Mă aruncam, apăram, eram cel mai fericit. Nu mi-a mai trebuit altceva”.
L-a pândit pe Mureșan
Înapoi la Cluj, în momentul în care Gabi Mureșan, probabil omul cu cel mai puternic șut din Liga I, se pregătește să tragă spre poarta lui Buzbuchi: „De fiecare dată când îl vedeam că se pregătește de șut, aveam o oarecare frică. Știam că trage foarte bine, dar am reușit, până la urmă, să intervin”. A urmat Kapetanos, „acolo a fost din reflex”, și tânărul portar a demonstrat că, la aproape 1,90 metri, are o calitate pe care nu mulți goalkeeperi de talia lui o au. „Îmi pare atât de bine că am făcut un meci atât de bun la debut. Dacă ar fi să îmi dau un calificativ, așa cum faceți voi la ProSport, atunci cred că am jucat de 4 stele. Sunt tânăr și mai am multe lucruri de îmbunătățit”.
Idolul de la Manchester
David De Gea este portarul său preferat, dar evită să facă o comparație directă. „El la 19 ani a câștigat Europa League, e unul dintre portarii foarte buni din Europa și va fi așa și în viitor. Mie îmi place. E înalt, are reflexe foarte bune pentru statura pe care o are și prezența sa în poartă dă încredere echipei”, explică, în detaliu, alegerea sa.
Și suspendarea de la lot
În vară, Alexandru Buzbuchi a făcut parte din lotul suspendaților de la echipa națională de U19. „Din câte știm, suntem încă suspendați, dar ni s-a spus că se vor lupta pentru a ne fi ridicate sancțiunile. Noi asta vrem, să jucăm cât mai mult. Mai ales că e vorba despre echipa națională. Practic, noi prin asta am reușit să surprindem lumea și în Liga I, prin dorința noastră de afirmare”, spune sigur pe el noul nume care vine dinspre Academia Hagi.
175 de mii de euro este cota de piață a lui Alexandru Buzbuchi conform site-ului de specialitate transfermarkt.de
„Jucam la un club foarte mic din Constanța, până un antrenor de la o altă echipă, un om care stătea cu mine în cartier, mi-a zis de proiectul Academiei Hagi. Am fost încântat când am auzit.” Alexandru Buzbuchi, portar Viitorul Constanța
„Domnul Hagi a venit în vestiar și ne-a felicitat după acest meci. Mi-a zis că am apărat foarte bine.” Alexandru Buzbuchi, portar Viitorul Constanța
Alături de Coman și Munteanu
În ultimele două decenii, prea puține echipe din România au avut curajul de a da credit tinerilor portari. Alături de Alexandru Buzbuchi – 18 ani, 11 luni și 2 săptămâni, pe prima scenă a fotbalului românesc au mai debutat la o vârstă atât de fragedă câțiva portari care, ulterior, au ajuns nume importante. Emilian Dolha a jucat primul său meci în prima ligă la 17 ani și 5 luni, Dani Coman a debutat la o vârstă similară cu cea a lui Buzbuchi – 18 ani și 11 luni, iar Cristi Munteanu, fostul portar de la Dinamo și Farul, a bifat prima prezență în Liga I la 3 săptămâni de la majorat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER