În timp ce Gigi Becali aleargă după nume grele ale fotbalului românesc, precum Marica sau Budescu, și anunță transferuri de zile mari care pică la doar câteva ore după ce fanii abia se obișnuiesc cu ideea că vor vedea vedetele îmbrăcate în roșu și albastru, patronul lui Dinamo, Ionuț Negoiță, se mișcă repede și, la prima vedere, inspirat. Joi seară, Dinamo l-a adus în Ștefan cel Mare pe Sergiu Hanca, fotbalist rămas liber de contract după ce în ultimele zile ale anului trecut a pus capăt înțelegerii cu ASA Târgu Mureș. Transferat la insistențele lui Negoiță, fotbalistul crescut la Târgu Mureș a refuzat, înainte de a-și așterne semnătura pe contractul oferit de Dinamo pentru următorii trei ani și jumătate, oferte din Israel, dar și din Liga 1, de la Petrolul, Voluntari sau Concordia Chiajna.
Fără să aibă impactul lui Budescu sau Marica, fără să fie un nume sonor în Liga 1, Hanca, vicecampion cu ASA sezonul trecut, se poate dovedi, în timp, o achiziție inspirată, cu atât mai mult cu cât a fost adus liber de contract, iar ProSport prezintă trei motive pentru care venirea lui Sergiu Hanca în Ștefan cel Mare poate fi trecută deja la capitolul câștiguri.
Pentru a putea trage o concluzie legată despre cât de util este sau a fost un fotbalist pentru clubul care l-a cumpărat trebuie ținut cont, în primul rând, de suma plătită în schimbul său, de salariu, dar și de randamentul pe care l-a dat pe durata contractului. În cazul lui Hanca, Dinamo s-a asigurat, încă dinainte ca jucătorul să îmbrace tricoul alb-roșu, că investiția nu este mare și nici foarte riscantă. Dacă lucrurile merg conform planului, fostul fotbalist de la ASA va petrece în Ștefan cel Mare următorii trei ani și jumătate. Venit liber de contract, Dinamo va avea în grijă doar salariul său, care nu este deloc mare. Hanca va câștiga în perioada petrecută la clubul patronat de Ionuț Negoiță 3.500 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că fratele primarului sectorului 3 va scoate din buzunar 42.000 de mii de euro în fiecare an, adică aproximativ 150.000 de euro în următoarele trei sezoane și jumătate, la care se adaugă primele și bonusurile pentru performanță.
Prima poză a lui Hanca în tricoul lui Dinamo
Hanca se anunță deja o afacere bună și dintr-un alt punct de vedere. La 23 de ani e cotat de site-ul de specialitate transfermarkt.de la 400.000 de euro. Mai simplu: Dinamo nu a plătit niciun ban în schimbul unui fotbalist care la 23 de ani valorează deja 400.000 de euro. Evident, pentru că vârsta este de partea sa, Dinamo are toate șansele ca, în viitor, să obțină o sumă frumoasă de bani în schimbul fotbalistului.
În fotbalul mare, fotbaliștii care pot da un randament bun pe mai multe posturi sunt văzuți foarte bine, pentru că orice antrenor și-ar dori să aibă sub comandă un jucător despre care să știe că, la nevoie, poate fi folosit pe mai multe poziții. În perioada petrecută la ASA Târgu Mureș, Sergiu Hanca a demonstrat că este un fotbalist versatil, polivalent, capabil să acopere cel puțin patru posturi, lucru foarte rar spre deloc întâlnit, mai ales în campionatul românesc. La bază, jucătorul de 23 de ani este mijlocaș dreapta, poziție pe care a evoluat cel mai mult de la începutul carierei. Totuși, la ASA Târgu Mureș antrenorii l-au văzut mai degrabă ca pe un om bun la toate și nu puține au fost meciurile în care noua achiziție a lui Dinamo a jucat în banda dreaptă a apărării, în partea stângă a liniei ofensive sau chiar în centrul compartimentului median.
Hanca (foto, într-un meci cu Concordia Chiajna) e un jucător „bun la toate„
Practic, Hanca vine la Dinamo pentru a acoperi câteva posturi-cheie în angrenajul lui Mircea Rednic: fundaș dreapta, unde situația lui Fai este incertă, camerunezul intrând în ultimele șase luni de contract, mijlocaș dreapta, pentru a umple golul foarte probabil lăsat de Cosmin Matei, mijlocaș stânga, ca alternativă pentru Rotariu și Lazăr și mijlocaș central, post pe care Hanca îl poate acoperi în cazul în care primele opțiuni din lot – Anton, Filip și Nedelcearu – nu s-ar putea afla pe gazon.
În sezonul de toamnă-iarnă, Dinamo a fost percepută ca o echipă fără foarte multe valori, care trăiește din experiența și harul antrenorului Mircea Rednic. „Puriul” a construit o echipă bine articulată tactic, capabilă să stea foarte bine în teren și să acționeze ca o mașinărie bine pusă la punct. În acest peisaj, Hanca pare genul de jucător care se va integra și se va adapta rapid rigorilor impuse de antrenorul din Ștefan cel Mare. Pe lângă avantajul polivalenței, mureșeanul are un alt atu important: stă foarte bine în teren, calitate pe care a căpătat-o în urma deselor schimbări de poziție din perioada petrecută în Ardeal, și e disciplinat tactic, trecând ca un mijlocaș de bandă care face foarte bine faza defensivă, care-și ajută mult partenerul de flanc, și un fundaș lateral care e capabil să găsească echilibrul între defensivă și ofensivă, capitol la care camerunezul Fai, fundașul dreapta titular în acest moment la Dinamo, e încă deficitar. Vorbind despre fundașii laterali dreapta din lotul lui Dinamo, Hanca are un alt avantaj important în lupta pentru titularizare. La 1 metru și 82 de centimetri e mult mai înalt și mai puternic din punct de vedere fizic decât concurenții direcți pe post, Fai (1,67 m) și Corbu (1,74 m).
Hanca, într-un duel cu Marius Croitoru la meciul ASA – FC Botoșani
Adus de ASA Târgu Mureș în 2012 de la FC Bihor, Sergiu Hanca e deja un obișnuit al fotbalului românesc: a strâns 24 de meciuri în Liga 1, a jucat deja la un nivel foarte înalt cu mureșenii, ajungând la un pas de cucerirea titlului în sezonul trecut, iar riscul ca el să nu se adapteze, așa cum s-a întâmplat cu mulți dintre jucătorii străini aduși de Mircea Rednic în această vară, de care Dinamo s-a despărțit în câteva luni, este mult mai mic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER