În locul fotbaliștilor, buldozerele au pătruns la început de săptămână pe legendarul „Central” din Craiova, care în cel mult două luni ar trebui să dispară, pentru a se pregăti construcția unei arene moderne, de 30.000 de locuri și 55 de milioane de euro.
Scaunele au fost primele care au dispărut de pe arena „Ion Oblemenco” încă de anul trecut și asta pentru că trebuiau înlocuite cele lipsă de pe „Extensiv”, unde noua echipă Craiovei, CS Universitatea, s-a refugiat cel puțin pentru un sezon și jumătate. Pista de tartan a fost îndepărtată rapid, iar atleții craioveni așteaptă acum amenajarea arenei de atletism, care ar trebui să apară până la finalul anului, chiar lângă modernul „Ion Oblemenco”.
După o zi a venit rândul tribunelor, iar în aproximativ două luni ceea ce a fost arena de legendă a Băniei va deveni istorie.
Buldozerele au început mai întâi să decoperteze pista de atletism. Foto: Tibi Bologh
185.000 de tone de deșeuri vor rezulta în urma demolării
Lucrarea de demolare a vechiului Oblemenco, cu tot cu imobilele care se află în incintă, va fi făcută de un consorțiu de opt firme. Liderul asocierii care a câștigat licitația este SC Con-A din Sibiu, firma care a construit Cluj Arena pentru suma de 50,9 milioane de lei. Ceilalți asociați sunt ACI Cluj (firma care a contestat-o pe SC Con-A în privința lucrării de amenajare a Cluj Arena); Nisal din Sibiu – asociat 2, Dico și Tiganas (birou de proiectare din Cluj) – asociat 3, cu subcontractanții Plan 31 Ro din Cluj, Instal Data Proiect din Cluj, Helinick din București și Vision4Venue din Nurnberg, Germania – terț susținător tehnic.
Demolarea va aduce în buzunarul acestor firme aproximativ 360.000 de euro, bani pe care Primăria Craiova îi asigură de la buget, fiind obligația municipalității de a preda amplasamentul eliberat de construcții către Compania Națională de Investiții (CNI), care este constructorul noului Oblemenco.
Lucrările se demolare, potrivit evaluatorului, ar trebui să fie gata în două luni. De pe suprafața de aproximativ 7,7 hectare se apreciază că vor rezulta circa 185.000 tone de deșeuri, dintre care cele valorificabile vir fi betonul (24.000 de tone), lemnul (8,3 tone), fier și oțel (726 tone) și cabluri (13 tone). Materialele acestea vor ajunge la RAADPFL Craiova.
Scaunele de pe „Central” au fost desfăcute încă de anul trecut, după meciul cu Steaua din Cupa României. Foto: Tibi Bologh
Olguța: „Firma care va construi noul stadion are interesul să-l finalizeze cât mai repede”
Primarul Lia Olguța Vasilescu a inclus arena din Bănie pe lista proiectelor sale de suflet de aceea va monitoriza personal lucrările de construcție ale stadionului cel nou. „A început demolarea stadionului, suntem în grafic. Cârcotașii care nu mai credeau că se întâmplă, iată că au o surpriză. E adevărat că, în România, durează foarte mult partea de licitații, de contestații. Am scăpat ieftin cu doi ani și jumătate, în loc de trei și jumătate cât ar fi putut să se desfășoare. Imediat ce va fi demolat stadionul, va începe și construcția propriu-zisă a celui de-al doilea stadion. Eu cred că au tot interesul ca atât timp cât acest guvern este în funcție să se miște repede ca să poată să își ia bani și să-l construiască. În momentul în care va începe construcția stadionului, mă voi deplasa zilnic acolo să văd ce se întâmplă pentru că este proiectul meu de suflet. Am trei proiecte de suflet până acum, centrul vechi, Parcul Romanescu și stadionul” a spus edilul din Bănie.
Din vechiul stadion „Ion Oblemenco” nu va mai rămâne nimic în aproximativ două luni. Foto: Tibi Bologh
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER