Fotbalul românesc este într-o situație dificilă. Majoritatea cluburilor au probleme mari financiare, iar restanțele salariale de câteva luni au devenit obișnuință. Din acest motiv, banii veniți din drepturile de televizare reprezintă peste jumătate din buget în aproape toate cazurile. Situația dramatică s-ar putea acutiza luna viitoare deoarece Intel Sky Broadcast, deținătorul drepturilor TV, se confruntă cu probleme majore în acoperirea financiară a celei de-a doua tranșe, de 13,5 milioane de euro, din contractul cu LPF. Dacă ISB nu reușește să onoreze contractul, este posibil să asistăm la un colaps al campionatului intern, cu echipe care nu și-ar mai putea plăti angajații și nici continua activitatea în retur.
Surse din piața media susțin că reprezentanții Intel Sky Broadcast (ISB), offshore-ul din Malta care deține drepturile TV pentru Liga 1, ar fi aproape de obținerea unui împrumut care ar permite onorarea contractului cu LPF măcar până la vară. ISB le-ar fi transmis deja tuturor celor către care există restanțe financiare că își vor primi banii până la sfârșitul acestei luni. De asemenea, infuzia de capital ar rezolva și problema arzătoare a următoarei rate din contractul cu LPF: luna viitoare este scadența pentru cei 13,5 milioane de euro fără TVA care trebuie să intre în conturile cluburilor din contractul pentru drepturile TV pe sezonul 2014-2015. Dar, dacă acest plan nu se materializează, situația Ligii 1 se va deteriora simțitor.
După o discuție cu cei care conduc cluburile de fotbal din Liga 1, ajungi la două concluzii. Prima este că puține au o situație financiară instabilă. Nu mulți au puterea să recunoască faptul că nu mai au bani. A doua este că ar fi un dezastru dacă LPF nu ar încasa banii din drepturile de televizare în luna ianuarie. Deși cele două răspunsuri sunt într-o contradicție, putem trage concluzia că multe cluburi din România își fac bugetul în funcție de banii veniți de la ISB. ProSport a încercat să afle care este situația financiară a echipelor din Liga 1 înainte de vacanța de iarnă. Președinți, directori și oficiali ai echipelor au răspuns la cinci întrebări.
ÎNTREBĂ‚RILE PROSPORT PENTRU CONDUCĂ‚TORII DIN FOTBALUL ROMÂNESC
Majoritatea oamenilor de fotbal refuză să creadă scenariul conform căruia nu vor vedea banii din drepturile de televizare. Încrederea conducătorilor în LPF este mare, Gino Iorgulescu fiind garantul perfect în această problemă. „CSU Craiova are încredere în LPF și Gino Iorgulescu„, este poziția oltenilor exprimată prin vocea lui Felix Grigore, președintele clubului. „Părerea mea este că nu se va ajunge să nu primim banii, dar chiar și în această situație, vom avea o soluție să continuăm„, completează Ioan Horoba, președintele lui Gaz Metan.
LPF înțelege ce ar însemna pentru echipe înjumătățirea sumei pe care ar urma să o primească. Avem încredere în LPF pentru că este un organism profesionist, unde noi mereu am găsit sprijin și suport. Vlad Răpișcă, administrator special Oțelul
Avertismentul lui Prunea: „Fără bani nu se poate juca”
Chiar dacă Iorgulescu se bucură de încrederea multor cluburi, este interesant cum s-ar putea schimba această percepție în cazul în care în luna ianuarie nu se va plăti a doua tranșă. Florin Prunea a avut cea mai fermă poziție. „Dacă nu vom primi banii, echipele trebuie să se oprească. Nu se va mai putea juca. Știu că sunt echipe care au datorii de 7-8 luni, sunt restanțe mari„. În această situație este posibil ca Gino Iorgulescu să nu se mai bucure de suportul celor care în urmă cu aproape un an îl mandatau să negocieze în numele lor cu Intel Sky Broadcast.
Nu sunt de acord ca valoarea contractului din acest an să fie schimbată, pentru că toate echipele și-au făcut bugetul cu sumele din drepturile TV. Un sezon începe la 1 iulie și se termină pe 30 iunie anul viitor. Vlad Munteanu, administrator special U Cluj
Nu e problema noastră, LPF trebuie să aibă grijă de ceea ce se întâmplă cu cluburile și să negocieze în condiții cât mai avantajoase pentru noi. Zoltan Iașko, director sportiv Viitorul
Soluțiile de avarie ale cluburilor
Chiar dacă spun oficial că au încredere în conducătorul LPF, cluburile sunt pregătite și pentru scenariul negativ. Una dintre întrebările puse de reporterii ProSport a fost care sunt soluțiile pentru a continua dacă ISB nu va plăti a doua tranșă din drepturile de televizare. „Cred că ar trebui să renegociem anumite salarii„, spunea Claudiu Maior, președintele CA de la ASA Tg. Mureș, în timp ce Viorel Măstăcănean, președintele Ceahlăului, speră ca un investior să preia echipa: „Avem o soluție de avarie, suntem în tratative cu un investitor să preia clubul, vom vedea dacă această tranzacție se va realiza în cele din urmă„.
LookTV este postul care ne-a dat foarte mulți bani. Eu zic că e un contract bun, care e încă în vigoare, trebuie să îl respectăm. Nu știu ce vom face dacă vor exista probleme. Florin Prunea, președinte CSMS Iași
Situația în care cluburile nu vor primi banii în luna ianuarie ar forța unele dintre grupări să își scoată pe tarabă jucătorii. Banii obținuți ar oferi o continuitate până când se va rezolva situația. „Noi avem soluții de avarie. Cum am mai spus, avem oferte pentru jucători. Dacă se întâmplă să nu vină acești bani, atunci vom ceda câțiva jucători. Avem și un plan B, deci, la îndemână„, spunea președintele executiv al Astrei, Narcis Răducan.
Dacă va exista o schimbare, atunci această schimbare trebuie să aibă loc din sezonul viitor. Până în vară, noi ne dorim banii pe care trebuie să îi primim conform acestui contract. Vlad Munteanu, administrator special U Cluj
În afara încercării de a obține un împrumut, deținătorii drepturilor TV mai au o variantă de rezervă. De la cabliști au răzbătut informații, neconfirmate deocamdată, că ISB ar fi cerut companiilor hârtii care să ateste că afacerea merge prost, iar numărul de abonați este mic. Acestea ar urma să le fie prezentate cluburilor pentru o renegociere, din vară, a actualului contract de 27 de milioane de euro pe an.
Cum au răspuns conducătorii
La întrebările adresate de ProSport nu au răspuns toate cluburile din Liga 1. Oficialii celor de la Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj și Petrolul nu au putut fi contactați pentru a-și explica poziția vizavi de posibila întârziere a plății celei de-a două tranșe din drepturile de televizare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER