Miercuri, 25 mai 2011. E seară, nocturna dogorește pe bătrânul „Tineretului” din Brașov, unde Steaua și Dinamo se înfruntă încă o dată în lunga serie de meciuri care, puse cap la cap, înșiră mai bine de șase decenii de rivalitate crâncenă.
Aici, la Brașov, se joacă finala Cupei României. Trofeul poate salva dezastrul unui sezon în care Steaua a terminat campionatul pe 5, iar Dinamo – pe 6. A început repriza a doua, cei 7.500 de spectatori sunt deja încălziți de evenimentele petrecute pe gazon. De la vestiare se iese cu scor egal, 1-1. Dică și Torje au înscris din lovituri libere în prima repriză, iar pe teren pare să se fi instalat un echilibru. Au trecut câteva minute. Mingea ajunge la Bănel, care o lobează în față, spre pivotul Bilașco, lansat către poartă umăr la umăr cu Bărboianu. Numai că dinamovistul e mai rapid și – surpriză! – „înțeapă” balonul scurt, a la Romario. Bălgrădean plonjează disperat, dar inutil: mingea se duce glonț jos, la colț: 2-1 pentru Steaua. Pe bancă, Andone e disperat, jucători și suporteri deopotrivă se iau cu mâinile de cap. Trofeul merge la Steaua, care-și salvează sezonul.
Duminică, 3 mai 2015. În pofida tuturor estimărilor și deși joacă mizerabil, Dinamo rezistă presiunii iar Steaua a intrat în panică. Din meci a mai rămas un sfert de oră, scorul e 0-0, dacă se termină așa „roș-albii” vor putea spune că le-au mai suflat un titlu rivalilor de moarte, care ar rămâne la 4 puncte în urma liderului ASA cu patru etape înainte de finalul campionatului. Nicolae Stanciu trece nestingherit pe lângă Cosmin Matei, intră în careu, iar Ștefan Bărboianu îl interceptează și-l faultează după ce, cu numai câteva fracțiuni de secundă mai devreme, îl îmbrâncise în suprafața de pedeapsă și pe Chipciu! Bărboianu reușește performanța unică de a comite două penalty-uri la aceeași fază. Steaua primește cu ambele mâini cadoul și, de la punctul cu var, deschide scorul și drumul spre victoria care o ține atârnată de genunchii mureșenilor în lupta pentru titlu.
Marți, la nici 48 de ore după episodul de pe Arena Națională, Dinamo renunță la serviciile fotbalistului. E pentru a doua oară când Ștefan Bărboianu este dat afară de la echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare după ce gafează decisiv cu Steaua, precedenta concediere petrecându-se în vara lui 2011, după autogolul din finala de la Brașov. Din anturajul clubului răzbat aceleași suspiciuni ca și acum patru ani: există suspiciuni că n-ar fi fost doar niște simple greșeli în cazul lui Bărboianu. Iar suporterii dinamoviști, foarte supărați, par în acord cu conducerea.
Niște detalii surprinzătoare și contradictorii
Traseul lui Bărboianu în fotbalul românesc pare să alimenteze aceste suspiciuni. Consacrat la Universitatea Craiova, fotbalistul a fost luat, împreună cu Găman, din cantonamentul echipei de către Victor Pițurcă în 2011, după cearta antrenorului cu Adrian Mititelu. În acel scandal uriaș, cei doi au fost percepuți ca niște marionete în mâna fostului tehnician de la Steaua și echipa națională, care apoi i-a plasat pe jucători la Dinamo și Astra. Până în ziua de astăzi, încă mai persistă întrebări asupra statutului pe care Bărboianu și Găman l-au avut la acele echipe și la întrebările cui au răspuns fotbaliștii în perioada respectivă.
Surprinzător, însă, dialogul ProSport cu oameni care au colaborat cu Bărboianu și au avut chiar de suferit de pe urma acestuia creionează portretul unui țap ispășitor, mai degrabă decât al unui pion otrăvit. Angajați din club care au colaborat cu fotbalistul în ambele sale sejururi la Dinamo spun că nu cred în posibilitatea ca acesta să fi trădat și că greșelile sale pot fi puse doar pe seama lipsei de valoare. Același lucru îl susțin și Adrian Mititelu, patronul trădat de Bărboianu în 2011, și Ioan Andone, antrenorul care a pierdut pe mâna fotbalistului Cupa României în același an.
Andone: „Bărboianu are lacune ca fundaș. Iar când rămâi de cinci ori pe repriză unul contra doi, așa se întâmplă, greșești”
Bărboianu nu se află acum la primul antrenor pe care-l „îngroapă” la meciurile cu Steaua. Prima sa victimă a fost Ioan Andone în finala Cupei României din 2011. Autogolul dat de fundaș în minutul 50, la scorul de 1-1, a fost atunci decisiv, Steaua păstrând apoi avantajul până la final.
Andone a plecat după acel mandat pe care îl caracterizează ca fiind „nu prea bun”, dar oferă o explicație tehnică pentru greșelile lui Bărboianu la jocurile cu Steaua. Tehnicianul spune că jucătorul are lacune care ies în evidență împotriva adversarilor care au o anumită valoare, iar calitatea coechipierilor favorizează de asemenea acest gen de întâmplări, deoarece nu e nimeni care să-l ajute eficient în astfel de meciuri.
ProSport: Domnule Andone, de ce greșește Bărboianu la meciurile cu Steaua? Dumneavoastră erați antrenorul echipei Dinamo în 2011, când cu autogolul din finala Cupei… Ioan Andone: Bărboianu e un tip polivalent, joacă pe multe posturi, eu l-am folosit și fundaș stânga. Are calitate bună. Dar părerea mea e că nu e concentrat 100% în toate fazele. Are calitate ofensivă mai mare decât defensivă. Aici trebuie stabilit ce se vrea de la el. Și el trebuie să se hotărască unde se specializează. Dacă vrea să rămână fundaș, trebuie să lucreze mai mult pe partea asta, pentru că are lacune.
Deci, din punctul dumneavoastră de vedere, nu se pune problema că la meciurile cu Steaua… Nu, domnule, nu cred așa ceva! Să vă spun ceva, i-am spus-o și lui când l-am avut jucător: ca fundaș, el are niște lacune. Și le are de când a venit de la Craiova! N-a crescut. L-am văzut jucând și mijlocaș central, și la mijloc în sistemul 4-3-3… Dar ca fundaș, n-a crescut. A rămas cu aceleași lacune.
„El a greșit încercând să repare greșelile altora”
Iar la meciurile cu Steaua… La autogolul din 2011, din finală, dacă vă amintiți, a greșit încercând să repare greșeala unui alt coleg. În meciul de duminică, de pe Arena Națională, nici cine a jucat în fața lui nu l-a ajutat… El a rezolvat de unul singur faza. Când ai mijlocaș în față care nu te ajută, care este 80% de profil ofensiv (n.r. – Cosmin Matei)…
Ies în evidență problemele când întâlnești adversari direcți buni. Când rămâni de cinci ori pe repriză în situație unul contra doi, până la urmă așa se întâmplă, greșești.
Patronul echipei spune că n-a simțit nimic suspect la Bărboianu în meciurile pe care acesta le-a jucat contra Stelei pe când era la Universitatea Craiova. FOTO: Mediafax
Mititelu: „Bag mâna în foc pentru Ștefan! E în afara oricărei bănuieli. A avut doar ghinion”
Adrian Mititelu, proprietarul Universității Craiova, echipă din care acum a rămas doar numele, nefiind înscrisă în vreo competiție, se laudă cu promovarea lui Bărboianu. Mititelu e absolut convins, deși jucătorul l-a trădat fugind cu Pițurcă, de corectitudinea celui care și-a făcut un obicei din a îngropa Dinamo în meciurile cu Steaua: „Bag mâna-n foc pentru Ștefan! Îl știu de la 12 ani, era la mine, la Universitatea Craiova, eu l-am promovat. E în afara oricărei bănuieli. Ă‚sta a fost ghinionul, să greșească el și nu altcineva la meciurile cu Steaua. Când era la Universitatea nu-mi amintesc să fi fost astfel de probleme la partidele cu steliștii”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER