Toată lumea observă tribunele goale din Liga I. Senzația e că, pe măsură ce anii trec, numărul scaunelor nepopulate devine mai mare. De fapt, așa și este! Liga I pierde aproximativ o mie de spectatori pe an din media de asistențe a campionatului. Paradoxal, singura arenă pe care oamenii vin acum aproape la fel ca în urmă cu zece ani este Craiova.
În afară de Steaua-Dinamo, care și el dă semne din ce în ce mai evidente de uzură, meciurile de la noi se joacă extrem de rar cu casa închisă. De regulă, lucrul acesta se întâmplă unde există performanțe, adică acum la Galați, și unde există încă entuziasm, adică situația Universității Craiova în meciurile în care Victor Pițurcă a fost pe bancă. Cam atât. În rest, tribune goale și o atmosferă cenușie.
Poli a ridicat nivelul campionatului În 2000, pe arenele din Liga I veneau, în medie, 6.800 de spectatori. Cei mai mulți se adunau la meciurile de acasă ale Craiovei și ale Stelei. Fix în această ordine. Roș-albaștrii erau atunci campioni, iar oltenii, la mijlocul clasamentului. Deloc spectaculos, dar oricum mai bine decât sunt acum. Din 2002, adică din anul în care Poli Timișoara a urcat după cinci ani în Liga I, numărul fanilor a crescut. De la 5.887, cât fusese în sezonul 2001-2002, la 7.700. Timișorenii aveau un număr incredibil de suporteri la meciurile de acasă. În jur de 22.000 de oameni la fiecare meci! Ulterior, numărul acesta s-a micșorat, dar bănățenii au rămas timp de opt sezoane cu cel mai numeros public din primul eșalon.
Au dispărut performanțele, au dispărut și fanii Când Steaua avea echipă de titlu, suporterii veneau la stadion. Nimic complicat. De când formația din Ghencea a devenit una de pluton, automat și suporterii s-au depărtat de Ghencea. În 2000-2001, la meciurile roș-albaștrilor au venit, în medie, 11.800 de fani. Atunci Steaua a terminat pe primul loc. În 2004-2005, la ultimul campionat cucerit, echipa antrenată pe atunci de Walter Zenga avea în tribune 14.800 de oameni la jocurile de acasă, aceasta fiind și cea mai ridicată medie de asistență a ei din ultimii zece ani. Acum, numărul spectatorilor s-a înjumătățit, ajungând la 7.700. E o decădere firească, dacă ne uităm și la locul șase pe care îl ocupă Steaua cu o etapă înainte de finalul sezonului. Dinamo, în cădere liberă În „Ștefan cel Mare”, toată lumea se plânge de faptul că fanii nu mai vin la stadion. Au și de ce: cu Victoria Brănești au avut doar trei sute de suporteri în tribune! Și asta nu e o situație de moment în „Groapă”, ci o stare de fapt cu care dinamoviștii s-au obișnuit în ultimele două sezoane, când media spectatorilor a sărit cu puțin de 3.000 de oameni. Situația „câinilor” e dramatică. De la 6.100 de oameni pe care îi aveau în tribune în urmă cu un deceniu, în prezent mai sunt doar jumătate. De altfel, în acest campionat, Dinamo are cea mai mică medie de spectatori la meciurile de pe teren propriu dintre toate echipele de top. Până și CFR Cluj, o grupare care a avut un sezon foarte slab, a avut de două ori mai mulți oameni în tribune decât elevii lui Ioan Andone. Craiova e campioană! Doar la suporteri Oltenii au bifat cu capul în pământ o nouă umilință, după cea din 2005. Dacă ar mai putea să se bucure de ceva, atunci singurul motiv de fericire ar veni din partea fanilor. Universitatea are cea mai bună medie a spectatorilor din Liga I, chiar dacă sezonul care stă să se termine a fost unul tragic pentru echipa lui Mititelu. Cifra aproape incredibilă de 11.312 oameni la meciurile de acasă se datorează, în mare parte, celor câteva luni în care Victor Pițurcă a fost pe banca echipei. Atunci, Costea și colegii săi au jucat fiecare meci de acasă cu stadionul plin. De altfel, în ultimii zece ani, media de spectatori ai Științei a fost cea mai puțin afectată dintre cele ale echipelor de top. De la 12.800 în 2000 la 11.300 în 2011, pasul înapoi fiind destul de mic, mai ales că performanțele au întârziat să apară în Bănie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER