Despre situația Stelei multă lume își poate da cu părerea. Însă ProSport a căutat răspunsuri la problemele cu care se confruntă roș-albaștrii chiar în interiorul echipei. Edi Iordănescu a lucrat cu Ilie Dumitrescu și își continuă activitatea alături de Lăcătuș. În premieră, el explică motivele pentru care Steaua a realizat atât de puține până acum.
1. Neacomodarea jucătorilor de la Urziceni „Poate că aducerea celor șapte de la Urziceni a fost o mare lovitură pe piața transferurilor, dar adevărul e că ei au nevoie de timp de acomodare. Și-au arătat valoarea la fosta lor echipă, dar perioada de adaptare la un club de talia Stelei poate să fie mai lungă. Și asta din cauza următoarelor motive: presiune permanentă din partea publicului, a mass-mediei și chiar a conducerii”. „Sunt sigur că, dacă celor veniți de la Urziceni li se va acorda încredere în continuare, exprimarea lor va fi alta odată cu trecerea timpului”, Edi Iordănescu, antrenor secund Steaua
2. Lipsa omogenității duce la inconstanță „La Steaua există un grup de jucători care au rămas de anul trecut. În vară, înaintea începerii campionatului, s-au mai adus câțiva fotbaliști. În plin campionat au fost transferați și cei de la Urziceni… Gândiți-vă că trebuie să-i faci să joace după o anumită filozofie pe toți acești jucători, să gândească și să acționeze în același fel. Asta înseamnă o echipă omogenă cu relații de joc coerente și care să nu mai aibă diferențe de exprimare atât de mari de la un meci la altul”.
3. Echipele românești nu pot duce jocuri din trei în trei zile „Steaua este angrenată în trei competiții, iar istoria participărilor echipelor românești în cupele europene din ultimii ani ne-a arătat faptul că nu avem constanță în evoluții. Echipele de la noi nu pot duce un ritm cu jocuri din trei în trei zile. Suferă la nivel de exprimare și au fluctuații în evoluții”.
4. Problema schimbării echipei de la meci la meci „Steaua nu a reușit să alinieze același «11» două jocuri la rând. De ce? Pentru că trebuie să abordezi jocurile internaționale cu un anumit grup, iar jocurile din competiția internă cu un alt grup. Gândiți-vă că sunt situații când anumiți fotbaliști joacă bine în Europa, dar apoi, în competiția internă, trebuie să evoluezi cu alți jucători pentru a evita oboseala accentuată.
„Dacă grupul actual de jucători avea măcar un an și ar fi fost stabilitate la nivelul băncii tehnice, sistemul rotației ar fi funcționat”, Edi Iordănescu, antrenor secund Steaua
5. Lăcătuș a luat totul din mers „Marius a venit la Steaua să construiască ceva. A luat totul din mers într-un moment în care Steaua suferea. Nu se pot face minuni într-o lună și ceva. Am spus-o și când am fost interimar, doar cu răbdare se poate face ceva cu adevărat la Steaua. Sunt sigur că patronul îi va oferi sprijin lui Marius și din iarnă. Atunci se poate face o analiză profundă și se va stabili lotul cu care se va aborda returul”.
Să nu se facă foarte multe schimbări în iarnă „Nu cred că renunțarea la prea mulți jucători și aducerea unui alt grup de jucători ar fi soluția ideală. Practic, ne-am întoarce de unde am plecat. Într-adevăr, lotul e prea numeros acum. În cazul despărțirii de cinci-șase jucători, nu trebuie aduși mai mult de doi-trei. Toate acestea, plus o pregătire bună de iarnă, atât fizică, cât și tehnico-tactică, ar schimba exprimarea Stelei în primăvară. Veți vedea o echipă cu o altă față. Nu vor mai fi derapaje la nivelul de pregătire fizică de la un jucător la altul și, în plus, se va creiona un «11» cu care să se abordeze majoritea jocurilor”.
Edi cere ca patronul să fie înțeles Gigi Becali a adus în ultima vreme mai multe critici la adresa antrenorului și a echipei. Edi Iordănescu crede că finanțatorul trebuie înțeles. „Înainte să îl judecăm, ar trebui toți să ne gândim cum am reacționa în cazul în care banii investiți ar fi ai noștri. Tot ce a realizat a fost făcut din dorința de a construi o echipă mare, la care el și în special publicul stelist visează. Sunt sigur că acea zi va veni. Nu este departe”, a spus Edi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER