Clubul Sportiv al Armatei își va inaugura propriul muzeu la stadionul Steaua, unde va fi expusă Cupa Campionilor cucerită în 1986.
Data de 7 mai se apropie cu pași repezi și steliștilor parcă nici nu le vine să creadă că s-au scurs deja 29 de ani de la cea mai mare performanță a unui club de fotbal din România, câștigarea Cupei Campionilor Europeni, ediția 1985-1986.
Pentru cei care se întreabă unde se mai află azi copia trofeului care răsplătește cea mai bună echipă de fotbal de pe bătrânul continent, e bine să știe că aceasta se află în deplină siguranță la stadionul „Steaua”.
Clubul Sportiv al Armatei a evacuat luna trecută echipa lui Gigi Becali din Ghencea și a păstrat trofeele câștigate de secția de fotbal de-a lungul anilor. „Cupa Campionilor e a noastră, nu e a lor! Am lăsat-o acolo din respect pentru ce reprezintă stadionul”, susțin angajații lui Gigi Becali.
CSA își va inaugura propriul muzeu
În realitate, cei de la Clubul Sportiv al Armatei nu mai permit societății FCSB să se atingă de obiectele câștigate pe vremea când secția de fotbal aparținea ministerului. Mai ales acum, după ce s-a dovedit în instanță că marca Steaua nu mai poate fi utilizată de echipa de fotbal din Liga 1.
Muzeul Stelei nu a funcționat decât o scurtă perioadă de timp. Acum, CSA va redeschide un muzeu cu toate medaliile și cupele obținute de sportivii steliști
Mai mult, CSA vrea să le facă o surpriză fanilor de 7 mai și să își deschidă propriul muzeu la stadionul Ghencea: Muzeul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, în care piesa de rezistență va fi Cupa Campionilor din 1986. Deja la acest proiect s-a lucrat de zor în ultima lună. Cei de la Fotbal Club Steaua București susțin că angajații de la CSA le-au dat jos multe dintre obiectele pe care ei le adunaseră cu ocazia inaugurării din 2009 a muzeului gândit de Mihai Stoica și Valeriu Argăseală, închis apoi după numai un an. „Și-au agățat medaliile câștigate la Olimpiade, au transformat muzeul echipei de fotbal în muzeul scrimei”, susțin cei de la clubul de fotbal. În realitate, CSA a adăugat trofeelor câștigate de echipa de fotbal și alte trofee câștigate în competiții internaționale de prim rang de sportivi de la alte discipline.
Tudorel Stoica: „Foarte bine că trofeul a rămas la Armată. Ce, l-a câștigat FCSB?”
„E o treabă nu bună, ci foarte bună că CSA își va deschide propriul muzeu! Fanii vor fi încântați. Mi se pare logic să păstreze Cupa Campionilor. De ce își revendică FCSB trofeul? L-a câștigat cumva Gigi sau FCSB? Becali nu mai are nimic! Nu are marca, emblema, nici palmaresul, nici istorie, nimic! Din acest motiv Cupa Campionilor a rămas la Armată! Cei de la FCSB să-și păstreze trofeele cucerite după 2004″, a declarat Tudorel Stoica, în exclusivitate pentru www.prosport.ro.
În replică, societatea lui Gigi Becali consideră că palmaresul e în continuare al echipei de fotbal din Liga 1 pentru că palmaresul ar fi un drept nepatrimonial care s-a transmis automat formației care a avut continuitate pe plan fotbalistic.
Tudorel Stoica (suspendat) a fost marele absent al finalei Cupei Campionilor din 1986. Anul trecut, la celebrarea a 28 de ani de la câștigarea trofeului, Stoica a primit onorific o cupă din partea patronului de la Cheile Grădiștei
Duckadam: „CSA se laudă cu victoriile, nu și cu eșecurile”
Sunat de reporterul ProSport, Helmuth Duckadam, care se află la Cheile Grădiștei, acolo unde generația sa va sărbători pentru a cincea oară consecutiv performanța din 1986, a spus: „Nu sunt surprins. Știu de la un prieten de-al meu că CSA își deschide muzeu. Nu știu câtă lume va avea posibilitatea să-l viziteze, pentru că stadionul e într-o unitate militară și ai nevoie de aprobare specială. Cred că trebuia făcut în altă parte. Legat de disputa trofeului Cupei Campionilor, aș spune că ambele tabere ar trebui să-l revendice. Pentru că trofeul s-a cucerit pe vremea când echipa era a Armatei, dar acum formația din Liga 1 este cea care a continuat activitatea fostei secții de fotbal și care are palmaresul!”.
Helmuth Duckadam s-a reîntâlnit cu trofeul în octombrie 2009, atunci când acesta a fost expus la București
Helmuth Duckadam este de părere că numele Steaua în lume a fost făcut cunoscut de fotbaliști, după trofeele cucerite în anii ’80, Cupa Campionilor și Supercupa Europei. Asta deși fostul mare handbalist Gheorghe Goran susține că sportivii de la alte discipline au dat și ei o mână de ajutor la făurirea brandului Steaua și a exemplificat cu Olimpiada de la Los Angeles, când sportivii proveniți de la Steaua au câștigat mai multe medalii decât Franța! „Asta cu medaliile e vrăjeală. Acolo, la Olimpiadă, se striga numele sportivului, nu al clubului de unde provine. De Steaua s-a auzit în lume după finala de la Sevilla. Talpan (n.r. – juristul CSA) susține aceste teorii, așa am auzit! L-aș întreba ceva: oare ce bani a cheltuit CSA pentru toți medaliații de la Olimpiadă? Vă spun eu. Niciun leu! Comitetul Olimpic Român i-a pregătit, le-a suportat cheltuielile. CSA se laudă cu medaliile, victoriile, nu însă și cu eșecurile”, a fost reacția destul de tranșantă pe care a avut-o Duckadam, exclusiv pentru ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER