Miercuri seară, ProSport a scris pe larg despre situația lui Sașa Balic, fundașul stânga de la ASA neplătit de cinci luni, pe care clubul l-a lăsat fără mașină în momentul în care se putea deplasa doar cu ajutorul cârjelor. La câteva ore de la apariția articolului, ASA a emis, pe site-ul oficial, un comunicat de presă prin care a transmis că „în contractele tuturor jucătorilor cu ASA Tîrgu-Mureș nu este stipulat faptul că, clubul are obligativitatea de a pune la dispoziția acestora mașini personale” și a recunoscut că fotbalistului i s-a cerut să înapoieze mașina, deși imaginile prezentate arată că accidentarea suferită în cantonamentul din Turcia îl împiedică să meargă.
În același comunicat, clubul din Târgu Mureș susține că „va analiza situația creată și va lua în considerare sancționarea jucătorului în cauză” și că restanțele față de Balic nu sunt de cinci luni, așa cum susține fotbalistul muntenegrean de 26 de ani.
Mai jos, comunicatul integral al ASA-ului, după articolul din ProSport.
Totuși, varianta lui Balic diferă cu mult față de poziția oficială a clubului, iar fundașul stânga, aflat în ultimele șase luni de contract cu vicecampioana României, a acceptat să clarifice lucrurile. Ce a ieșit? Un dialog care creionează o poveste care nu face cinste fotbalului românesc, o situație în care un fotbalist străin venit în România ajunge la o înțelegere cu un club cu pretenții, un „gentlemen agreement” pe care, susține Balic, ASA l-a încălcat la scurt timp după ce jucătorul s-a accidentat și a aflat că va lipsi mai multe luni de pe teren. Practic, clubul încearcă să se disculpe de situația care nu-i face cinste apelând la argumentul „legal”. Contractul lui Balic nu conține o clauză privind primirea unei mașini, dar înțelegerea dintre club și jucător a fost una clară.
Club vs. jucător, un război inegal
„Ei spun că nimeni nu are prevăzut în contract o clauză privind mașinile. Eu nu am spus că am primit o mașină de la ei datorită contractului. Nu am spus niciodată asta! Eu am spus că am cerut o mașină. Situația e în felul următor. Înainte de Anul Nou am vorbit cu clubul, pentru că trebuia să mă întorc din vacanță și să vin la antrenamente și am explicat situația. Aveam de condus 1.500 de kilometri, am o fetiță de un an, un asemenea drum lung nu era bun pentru ea. Atunci le-am cerut o mașină”. E începutul versiunii lui Balic, care din start diferă de cea a clubului. Povestea muntenegreanului virează apoi spre o situație cu care microbiștii din România sunt obișnuiți. Clubul promite ceva, face o înțelegere cu jucătorul, apoi totul pică fără motiv. Cel puțin așa susține fotbalistul cu 12 prezențe în naționala Muntenegrului, viitoarea adversară a României în preliminariile Campionatului Mondial din 2018.
Pentru că se consideră tras pe sfoară, Balic a ales să povestească pentru ProSport detalii din înțelegerea pe care a făcut-o cu clubul în luna ianuarie, imediat după ce s-a întors din vacanță. Practic, a ales să renunțe la banii de chirie, pe care oricum nu-i primea, în schimbul unei mașini care să-l ajute să meargă la recuperare și de care să se folosească atât el, cât și familia. Ce a urmat, povestește Balic, creionează un episod tipic fotbalului din România, în care cuvântul dat e uitat, iar interesele pe termen scurt sunt puse deasupra demnității.
„Dacă vor să vorbim despre contract, vorbim. Ei ar fi trebuit să-mi plătească chiria pentru apartament timp de șase luni (n. red – din iulie, când Balig a sosit la Târgu Mureș, până în decembrie, când a plecat în vacantă), dar nu au făcut-o, deși aveam asta în contract. Atunci le-am propus un „gentlemen agreement””. În ce consta înțelegerea despre care clubul nu pomenește nimic în comunicatul de pe site-ul oficial?
Cât contează cuvântul dat
Tot Balic, contrariat de situația în care se află, vrea să facă lumină. „Eu renunțam la banii de chirie din contract, iar ei îmi ofereau o mașină. Nu doar pentru mine, ci pentru familia mea, pentru că am o soție și o fetiță de un an. Eu am avut încredere în ei. Când cineva îmi spune ceva, eu cred. Au spus că nu e nevoie să vin cu mașina mea și că vom face această înțelegere: eu renunț la banii de chirie, ei îmi dau mașina. Am crezut că e foarte bine pentru mine, pentru că nu mai era nevoie să-mi aduc mașina. Apoi eu am plecat în cantonament cu echipa. Mi-au dat mașina, iar eu am renunțat la banii de chirie. Asta a fost înțelegerea între noi. Cât am fost în Turcia, 20 de zile, soția mea s-a folosit de mașină”, povestește muntenegreanul, iar totul pare cum nu se poate mai bine. Jucătorul renunță la o parte din bani, clubul ajută un fotbalist ajuns în imposibilitatea de a se deplasa. Toate bune și frumoase. Până când…
„M-am întors din cantonament, am condus-o o lună, apoi m-au sunat și mi-au zis să le dau mașina înapoi. Ce mai pot zice? Bineînțeles că nu am avut în contract, a fost înțelegerea noastră. Acum ei încep să vorbească despre faptul că mașina nu e prevăzută în contract, dar nu despre asta este vorba, ci despre cuvântul pe care ei mi l-au dat. Aceasta e toată povestea”, conchide Balic, un fotbalist străin dezamăgit de tratamentul la care este supus în România, țară al cărui fotbal e lovit din plin de probleme financiare.
Claudiu Maior: „Mulțumesc băieților și tuturor de la club care au înțeles că nu iau banii timp de cinci luni”
Iar problemele financiare conduc la situații dificile. Cristi Bobar, președintele lui ASA, a declarat pentru ProSport că Balic are de primit două salarii, clubul a anunțat pe site-ul oficial că cele cinci salarii restante despre care Balic a vorbit sunt doar „afirmații total lipsite de adevăr” și că nu există „față de jucătorul în cauză astfel de întârzieri”. Poziția ASA-ului e privită cu ironie și hohote de râs de Balic, care are puterea de a face haz de necaz: „Poate nu știu matematică! Dar la comisii poate își vor aduce aminte matematica și vor vedea câți bani trebuie să-mi dea. Am fiecare document de la bancă, totul este clar. Cred că nu vor ca imaginea clubului să fie afectată, dar vreau ca toată lumea din România să știe ce probleme sunt la ASA. Este foarte ușor de calculat. Vom vedea la comisii cine știe mai multă matematică, eu sau ei. Ei pot spune ce vor, dar dovezile sunt dovezi. Acum doar avocatul meu va vorbi cu ei, eu nu voi mai discuta”, spune fundașul stânga.
Privită ca un caz particular, situația lui Sașa Balic la ASA Târgu Mureș poate trece neobservată, dar ea face parte din practicile și tacticile care au făcut ca fotbalul românesc să se afunde în mediocritate în ultimii ani, în care jucătorii, fie români sau străini, au avut mult de suferit. În final, în loc de încheiere, o declarație a lui Claudiu Maior, viceprimarul din Târgu Mureș, care poate spune foarte multe.
Am fost atacați din toate părțile, cu Botoșaniul au fost toți băieții din echipă antrenori! Antrenor adevărat a fost unul singur, Petre Grigoraș, care a realizat situația. Mulțumesc băieților și tuturor de la club care au înțeles că nu iau banii timp de cinci luni
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER