Iosif Rotariu (56 de ani), unul dintre mijlocașii care au dat greutate naționalei României, și-a pus amprenta și pe istoria clubului Galatasaray. Primul căpitan străin al grupării roș-galbene a avut parte săptămâna trecută de o surpriză din partea fanilor „Cim Bom”. Fostul lider al galeriei turcilor, din vremea în care reșițeanul juca pe Ali Sami Yen, l-a invitat pe Rotariu la derby-ul Galatasaray – Besiktaș. Meciul s-a terminat cu victoria gazdelor, scor 2-0, prin golurile marcate de Fernando ’23 și Garry Rodrigues ’70.
Înconjurat de jucătorii lui Galata, pe Ghencea, în semifinalele Cupei Campionilor (1989)
„Am trăit câteva ore fotbalul adevărat, spectacolul pur, într-un vulcan care stătea parcă să erupă. Am stat la oficială, alături de fostul președinte al lui Galata, a fost o atmosferă de vis, cu 50.000 de oameni în tribune. M-am reîntâlnit cu foști colegi din anii ’90, dar am și avut ce vedea. Ce viteză, ce ritm de joc, ce valori individuale! Ce diferență între derby-ul Turciei și derby-ul României (n.r. – FCSB – CFR 1-1). Gândiți-vă doar ce atac are Beșiktaș: Quaresma, Negredo, Ryan Babel. Și atunci ne dăm seama ce forță financiară are fotbalul din Turcia. Besiktaș a venit la meci cu peste 3.000 de suporteri. Prin comparație, mă așteptam la mai mult fotbal de la Steaua – CFR, indiferent de miza jocului”, afirmă pentru ProSport Iosif Rotariu.
Fostul component al naționalei (25 de selecții / 1 gol) a jucat la Galatasaray între 1990 și 1992, timp în care a strâns 28 de partide și a marcat de patru ori. Reșițeanul venit în Ghencea în 1987 s-a transferat în Turcia după Campionatul Mondial din Italia, unde a jucat titular, în centrul liniei de mijloc.
În tricoul lui Galata, alături de fotbaliști precum Tanju Colak, polonezul Kosecki, Bulent sau Tugay
„Campionatul în România nu e jucat”
Omul care l-a ținut pe Maradona la Coppa del Mondo susține că titlul nu e încă tranșat în Liga 1. Cu inima alături de FCSB și de fotbalul timișorean, Rotariu vorbește la superlativ când abordează proiectul prietenului său, Gheorghe Hagi, iar Viitorul îl are în componență și pe mijlocașul său central preferat din România. „La ce transferuri a făcut Steaua – a luat tot ce e mai bun în România -, ar fi trebuit să aibă titlul asigurat. La ce am văzut însă până acum, campionatul nu e jucat, ei încă nu au luat titlul, mai au de tras. Mie îmi place Viitorul, îmi place ce face Gică (n.r. – Hagi) acolo, ce jucători de valoare propune. Și cum eu mă sunt atent mereu și la mijlocașii centrali, Tudor Băluță îmi place cel mai mult, e cel mai bun mijlocaș central din Liga 1. Are o viziune extraordinară a jocului, are o talie impresionantă, anticipează bine fazele pentru vârsta lui și arată o foarte mare personalitate în joc. Îi prevăd un viitor strălucitor”, continuă Rotariu. Născut la Craiova, Tudor Cristian Băluță (19 ani) e un produs al Academiei Hagi. Mijlocaș cu o talie impresionantă (1,91 m), numărul 99 de la Viitorul poate evolua și ca fundaș central, lovește mingea bine cu ambele picioare și are o cotă de 350.000 de euro.
„Acum ia viața în piept cu mai mult curaj!”
La o cotă mult mai mare în fotbal a ajuns nepotul lui Iosif Rotariu, Dorin Rotariu. Marcatorul României în meciul amical cu Suedia (1-0) se va întoarce în această vară la FC Brugges, după ce împrumutul la Mouscron îi va expira, la finele lunii iunie. „Marele avantaj al lui Dorin este că a prins încredere în el. A jucat la Mouscron titular, antrenorul s-a bazat pe el, iar moralul unui jucător de fotbal e bun atunci când ai meciuri în picioare. Dorin se va întoarce la Brugges să ia viața în piept cu și mai mult curaj. Eu nu pot să spun ce va fi cel mai bine pentru, să rămână la echipa de care aparține sau să plece din nou la altă formație. Numai el poate decide. Important este că are un tonus bun”, a încheiat Iosif Rotariu. În vârstă de 22 de ani, Dorin Rotariu a fost folosit la Mouscron extremă dreapta. Timișoreanul, fost la Poli și Dinamo, a ajuns la o cotă de piață de 1,5 milioane de dolari.