Generalul Zisu și contabilul Ghiorghișor, oameni-cheie în încercarea lui Becali de a recupera sigla. Ghiorghișor a lucrat și el pentru Armată. Legătura dintre maiorul de securitate „Miki Șpagă”, Steaua și latifundiar

Redactor:
Florin Marian
Generalul Zisu și contabilul Ghiorghișor, oameni-cheie în încercarea lui Becali de a recupera sigla. Ghiorghișor a lucrat și el pentru Armată. Legătura dintre maiorul de securitate
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ultimele declarații pe care Valeriu Argăseală, președintele echipei de fotbal Steaua – sau FCSB, cum se va numi din returul campionatului – le-a făcut în ultima vreme cu privire la siglă lasă de înțeles că Gigi Becali nu mai  e interesat să folosească emblema pe care printr-o hotărâre definitivă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a interzis să o mai folosească începând din decembrie.

În realitate, însă, finanțatorul liderului din Liga 1 nu s-a dat bătut și apelează la artileria grea pentru a rezolva acest diferend cu Armata. De fapt, e mult spus diferend, pentru că MApN, prin generalul Cătălin Zisu, ar dori să-i pună sigla pe tavă actualei echipe, așa cum reiese din întâlnirea de la data de 15 ianuarie. Problema e că finanțatorul liderului din Liga 1 nu ar dori să plătească niciun ban, iar CSA nu poate înstrăina marca în aceste condiții pentru că cineva ar putea acuza faptul că Armatei i se aduc prejudicii. Miza e simplă. Sigla clasică a Stelei produce bani. Bani mulți din produsele pe care este inscripționată, pentru că fanii care scot bani din buzunar recunosc emblema clasică, cea care aduce aminte de Steaua din 1986.


Gigi Becali și Cătălin Zisu se cunosc foarte bine. Becali l-a acuzat de multe ori pe general că vrea să-i ia echipa de fotbal, dar apropiații celor doi susțin că finanțatorul echipei de fotbal juca mai mult teatru atunci când îl amenința și îl jignea pe Zisu   

Zisu a încercat să nu fie recunoscut de presă la întâlnirea dintre CSA și FC. A venit într-o mașină cu geamuri fumurii

Generalul Cătălin Zisu a fost prezent pe 15 ianuarie 2015 la ultima întâlnire între Clubul Sportiv al Armatei și societatea comercială FC Steaua București, reprezentată de Valeriu Argăseală și de Iulian Ghiorghișor. El a venit la negocieri cu un Duster de culoare neagră aparținând Armatei. Zisu reprezintă MApN-ul în acest caz și există semne de întrebare dacă va apăra într-adevăr interesul acestui minister. Reapariția Generalului în contextul actual e puțin ciudată. În 2000, Cătălin Zisu a făcut parte din Consiliul Director al Asociației Fotbal Club Steaua București, asociație care i-a facilitat lui Gigi Becali să pună mâna pe Steaua. Consiliul conducea și administra echipa de fotbal desprinsă din Clubul Sportiv al Armatei. În afară de Zisu, printre cei aflați în conducere se mai numărau Viorel Păunescu, Ilie Năstase, Traian Pigui (cercetat în dosarul „Scandalul Casă pentru Generali”) și Eugen Bădălan, fostul șef al Forțelor Terestre din Statul Major, condamnat și el în decembrie 2011 la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere în dosarul „Tofan”.

Ghiorghișor era contabilul CSA, dar și la Asociația lui Păunescu

La rândul său, Iulian Ghiorghișor, omul despre care Gigi Becali spunea că nu îl va da niciodată afară de la Steaua, a lucrat din 1988 până în 2000 în cadrul Armatei și ultima dată a ocupat funcția de ofițer contabil la Clubul Sportiv al Armatei, dar în același timp lucra și pentru Asociația Fotbal Club Steaua ca director economic. Ulterior, a ieșit din Armată și s-a alăturat definitiv echipei lui Gigi Becali, cu tot cu cunoștințele sale de la CSA. 


Iulian Ghiorghișor (în dreapta), alături de Helmuth Duckadam

Revenind la Asociația Fotbal Club Steaua, cea a lui Păunescu, aceasta s-a născut pe data de 7 martie 1999 prin așa-numitul protocol M21, bazat pe Hotărârea de Guvern nr. 66 din 4 februarie 1999. Protocolul a fost semnat de Victor Babiuc, fost ministru MApN condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a avizat un schimb de terenuri cu Gigi Becali prin care a prejudiciat statul, de Viorel Păunescu – președinte al asociației, Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major, și de Ioan Mircea Plângu, fost Secretar de Stat.
Conducerea ministerului a hotărât pe baza acestui protocol să predea asociației, pe lângă imobilele, terenurile din Ghencea și echipa de fotbal, care în acest act era subînțeleasă la „mijloace circulante” – cu toate că hot. nr. 66/1999 se referea doar la imobile – dar și marca de identificare. Numai că, în 2003, protocolul ar fi trebuit să fie anulat, deoarece Guvernul a abrogat hotărârea nr. 66/1999 în baza căruia fusese semnat actul între MApN și Asociația lui Păunescu!

Maiorul de Securitate „Miki Șpagă” a dat și el o mână de ajutor ca OSIM să înregistreze sigla

Mai mult, Păunescu a mers mai departe și a continuat cu înregistrarea emblemei cu formă ovală care conține un vultur și două stele la OSIM. Dar pentru că vulturul reprezintă însemnele naționale ale României, în conformitate cu articolul 10 din Hotărârea de Guvern nr. 687/1993, doar Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) putea aproba o astfel de înstrăinare (vezi captura de mai jos).

Așadar, Păunescu a apelat în 2001 la fostul secretar general al Guvernului Adrian Năstase, Șerban Mihăilescu, poreclit „Miki Șpagă”, deconspirat în 2006 de CNSAS ca fiind, între 1986 și 1989, ofițer acoperit cu grad de maior în Securitate (Direcția de Informații Externe) și care anul trecut a fost acuzat de procurori în dosarul „Microsoft”.  În baza unui act care se pare că nu se regăsește în arhiva Instituției, ceea ce ar însemna că ar fi un fals, Șerban Mihăilescu – care a fost și șeful de cabinet al ultimului premier comunist, Constantin Dăscălescu, apoi parlamentar PSD, iar acum are mandat de senator din partea UNPR – i-a dat avizul pentru OSIM și astfel Viorel Păunescu a putut înregistra această marcă fără probleme.
Ulterior, omul de afaceri care e nelipsit din deplasările Stelei în străinătate i-a cesionat societății lui Gigi Becali, în 2004, sigla înregistrată cu ajutorul secretarului general al Guvernului.


Nu sunt specialist în domeniul sportiv, dar, documentat, știu că au fost mari nereguli la transferul patrimoniului clubului Steaua către Viorel Păunescu

Remus Macovei, colonel în rezervă, declarație acordată ziarului „Libertatea”


Cu ajutorul acestei cesiuni, dar și cu complicitatea unor oameni din conducerea CSA Steaua București, dar și a Ministerului, Gigi Becali a reușit să înregistreze marca STEAUA București.  După cum se știe deja, marca Steaua a fost recuperată după 10 ani, odată cu pronunțarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție. MApN nu a pornit niciodată o anchetă pentru a afla persoanele responsabile pentru tolerarea acestei situații atâția ani. Practic, Armata s-a trezit cu marca Steaua în brațe și pare că nu știe cum să gestioneze momentul. 


Condițiile în care Gigi Becali a preluat Steaua de la Armată sunt cam în afara legii. A fost o nebunie atunci. Ar  fi trebuit mulți trași la răspundere, pentru modul cum a trecut patrimoniul la Viorel Păunescu, cu fotbaliști care valorau milioane

Remus Macovei, colonel în rezervă, declarație acordată ziarului Libertatea

 

   

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×