Gheorghiță Geolgău speră ca Știința să învie sub conducerea sa, într-o nouă prezentare, fără palmaresul clubului vechi. Totodată, el dezvăluie că, în 1993, Gică Popescu putea să devină patronul echipei. Geolgău îi numește pe componenții „Craiovei Maxima” niște haiduci care luptau împotriva sistemului.
Cum vă împăcați cu ideea că Universitatea Craiova a încetat să mai existe?
Îți dai seama că sunt trist! Este dură hotărârea federației, dar am întors-o pe toate părțile și nu prea ai ce să zici. Au acoperire regulamentară!
Cei din ceea ce numim „Craiova Maxima” cum pot lua atitudine?
Nu prea pot! Ce să facem noi? De pildă, o petiție la FRF ce ar rezolva? Cred că mai degrabă ar trebui să construim aici o nouă echipă. Ar fi timpul să aplicăm zicala „Regele a murit! Trăiască regele!”.
Mai concret?
Avem un club de juniori în oraș care este finanțat de Consiliul Județean. Se numește Știința U Craiova. Putem organiza și o echipă de seniori și apoi s-o luăm de jos. Eu sunt inițiatorul proiectului. Adrian (n.r. – Adrian Mititelu) nu are de ce să se supere. Am avut o relație bună cu el mereu, dar acum trebuie să facem ceva pentru fotbalul din Craiova! Eu văd lucrurile ca o asociere între Primărie, Consiliul Județean și CS Universitatea Craiova, unde e președinte Pavel Badea! Îmi doresc o echipă a regiunii și a suporterilor!
Gică Popescu a vrut să fie patronul Științei!
Cum va fi Liga I fără Universitatea?
Pentru mine e clar că nu mai are niciun farmec! Nu cred că mă voi uita la mai mult de două-trei meciuri în acest an! Oricum, situația putea fi radical diferită dacă devenea patron Gică Popescu…
Asta e nouă! Cum putea fi patron Gică Popescu?
În 1993, am fost împreună cu Țâcă Zamfir la Eindhoven, unde juca Gică. Am stabilit acolo ca el să preia echipa de la autorități, să devină patron, iar noi s-o conducem. Până ne-am întors, se răzgândise. Nu știu de ce. Probabil că, dacă prelua „Baciul” echipa, nu se mai ajungea în situația de acum!
Când vă gândiți la „Craiova Maxima”, ce vă vine în minte prima dată?
Lupta! Faptul că nu cedam niciodată și eram ca niște haiduci. Mereu împotriva puterii și a celor care îi programau pe alții să câștige. Îmi aduc aminte că, înaintea unui meci cu Dinamo, nea Tinel Stănescu ne-a dat de înțeles că pe linie de miliție se făcuseră presiuni să cedăm meciul. A dat apoi cu un briceag în masă! „Mă, azi e musai să câștigăm! Pe cine văd că o lasă mai moale, îl trimit acasă în echipament!”, ne-a spus el. Am învins atunci cu 2-0 și nimeni nu a pățit nimic!
Meciul adevărului în Grecia
Ați avut vreodată probleme cu Securitatea?
Am știut permanent că e pe urmele noastre, dar nu am pățit vreodată ceva decisiv. O singură dată, înaintea meciului cu Italia de la Florența, când eram în cantonament cu naționala în Tei, m-a căutat un ofițer și m-a pus să dau declarații. Îmi găsiseră valută în cameră. Niște lire…
Care a fost mai bună, Craiova Maxima sau Steaua ’86?
E greu de făcut o comparație, pentru că sunt perioade diferite. Hai să vă spun însă un episod edificator: în ’83, parcă, am jucat un amical în Grecia cu Steaua. Ei nu găseau adversar pentru un meci de pregătire și nici noi. A fost un meci adevărat, pentru că nu mai aveau arbitrii de partea lor. I-am bătut cu 2-0…
23 de selecții la națională are Geolgău și trei goluri sub tricolor
293 de jocuri a strâns Geolgău pentru Universitatea Craiova în Liga I, el înscriind 33 de goluri în campionat
38 de meciuri a jucat Geolgău în cupele europene la Universitatea, marcând opt goluri
„Sunt mâncăruri oltenești care îmi plac, dar printre ele nu se înscrie și prazul!”, Gheorghiță Geolgău, fost internațional
„Gică Popescu îmi spunea că a făcut o mare greșeală că s-a dus la Dinamo când a revenit în țară. A vrut să vină la Craiova, de unde a așteptat un semn, care însă nu a venit”, Gheorghiță Geolgău, fost internațional
„Ca orice oltean, urăsc Dinamo! Mai ales după ce Vasile Ianul a recunoscut că șefii de la Dinamo au vrut să ne desființeze!”, Gheorghiță Geolgău, fost internațional