Poli Timișoara și Gloria Bistrița au căzut anul trecut la ghilotina licenței, deși își câștigaseră dreptul, din punct de vedere sportiv, de a juca în Liga I. Amintirea „decapitării” celor două echipe de tradiție a transformat procesul de licențiere într-un coșmar pentru multe grupări de pe prima scenă.
Demarat în luna martie, procesul de licențiere pentru sezonul 2012-2013 și-a consumat prima fază. Ieri s-au încheiat audierile celor 18 echipe din Liga I, membrii comisiei „disecând” actele depuse la dosare. Până pe 27 aprilie, instanța de fond își va motiva decizia de acordare sau neacordare a licenței, urmând ca săptămâna viitoare cluburile să fie înștiințate de verdict. „Sunt destule echipe cu probleme, dar multe se bazează tocmai pe acest aspect. Se gândesc că dacă se va aplica regulamentul la sânge probabil vor rămâne vreo 10 formații în Liga I”, spune un șef de club.
Răgaz de 24 de ore de la FRF
Printre echipele cu probleme se numără FC Brașov. Clubul de sub Tâmpa are datorii vechi neachitate la doi jucători, Traian Marc și Alexandru Dedu. Suma nu e mare, undeva sub 50.000 de euro, dar clubul spune că nu are bani în acest moment. „Datoria este reală. Eu am primit promisiunea că îmi voi primi banii”, a declarat Marc pentru ProSport. Șefii de la FC Brașov au încercat să-i convingă pe jucători să semneze hârtii că datoria a fost stinsă, urmând ca banii să le fie dați sezonul viitor din drepturile TV, însă fotbaliștii au refuzat categoric. „Eu și așa am renunțat la două salarii când am plecat la Corona Brașov”, a mai explicat Marc.
FC Brașov trebuia să prezinte până ieri dovada că a achitat sumele, altfel nu ar fi luat licența. Contactat telefonic, directorul general al FC Brașov, Ioan Stamatopol, a replicat sec: „Am rezolvat cazul!”. ProSport a aflat că FRF le-a mai acordat o dispensă de o zi brașovenilor pentru a stinge o datorie care, practic, nu mai trebuia să existe la 31 martie 2012.
Un nou „Caz Sepsi”?
Probleme s-au descoperit și în dosarul celor de la Sportul Studențesc. „Este vorba despre o datorie mai veche și de pus câteva ștampile pe documente”, susțin surse federale. Unele temeri sunt legate și de FC Vaslui, care are mai multe litigii deschise pe marginea unor datorii mai vechi la jucători.
Adrian Porumboiu are bani, dar așteaptă deciziile definitive ale diferitelor instanțe pentru a stinge creanțele. „Mare atenție! Dacă membrii comisiei de licențiere consideră că FC Vaslui a deschis litigiile doar pentru a trage de timp, poate considera că încearcă să păcălească procesul de licențiere. Așa s-a întâmplat cu Timișoara, în cazul Sepsi”, precizează aceeași sursă. Șefii de la Sportul și de la FC Vaslui nu au putut fi contactați. Indiferent de verdictul primei instanțe, mai există „apelul” și, la final, Tribunalul de la Lausanne.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER