Adunarea Generală de la LPF a avut, luni, trei puncte pe ordinea de zi. Cel mai important dintre ele a fost valorificarea drepturilor tv, într-o situație de criză, în care deținătorul ISB nu mai vrea să plătească 27,5 milioane de euro, ci doar 22,5 milioane de euro cluburilor din Liga 1. Gino Iorgulescu și Justin Ștefan au răspuns întrebărilor jurnaliștilor prezenți la LPF. Cel mai important de reținut e că președintele LPF a sunat destul de amenințător la adresa lui Dumitru Dragomir, sugerând că îl are la mână cu anumite documente și a lasat de înțeles că, dacă se va găsi vinovată Concordia Chiajna de premierea jucătorilor de la Brașov, atunci aceasta va fi exclusă din campionat și altă formație îi va lua locul. Concordia Chiajna, prin președintele Cristian Tănase, a fost principalul club contestatar al lui Gino Iorgulescu în sezonul recent încheiat.
Jurnaliști: Contractul semnat în 2014, încheiat între ISB și LPF, prevede o situație cu care vă confruntați acum?
Justin Ștefan: Înțelegerea nu poate fi modificată unilateral. Dacă una dintre părți face o propunere cu privire la modificarea unora dintre clauze, cealaltă parte trebuie să fie de acord. ISB a făcut o propunere de diminuare a sumei care trebuie să ajungă la cluburi, iar acestea nu au fost de acord. Astfel l-au mandatat pe președintele Gino Iorgulescu să mai discute cu deținătorul acestor drepturi tv.
Gino Iorgulescu: Eu o să încerc să le propun să ducă la bun sfârșit acest contract. Pe data de 19 iunie va exista o altă Adunare generală în care vom hotărî asupra drepturilor.
În cazul în care ISB nu-și va îndeplini obligațiile, luați în calcul încentarea contractului și să căutați un alt partener?
G.I.: Nu eu decid. Cluburile decid dacă reziliem contractul sau găsim pe altcineva.
„Putem cere daune, dar procesele ar dura foarte mult și nu ne avantajează”
Dar se poate rezilia contractul unilateral, iar în acest caz ISB trebuie să plătească daune pentru că nu se respectă suma pe care s-a angajat să o plătească ?
G.I. Există și posibilitatea ca LPF să rezilieze unilateral acest contract. Se pot cere și daune, dar în istanțele civile și cu termene foarte lungi, ceea ce nu ne-ar avantaja acest caz. Bine ar fi să se respecte contractul.
Pierderea acestui contract ar echivala cu un colaps al fotbalului românesc?
G.I: Cluburile au probleme mari financiare și da, cred că se poate intra într-un colaps, dacă se tergiversează această acțiune. Timpul le va rezolva pe toate.
De ce s-a ajuns la cedarea acestor drepturi fără licitație?
G.I.: Am încheiat acest parteneriat pentru că la vremea respectivă a fost o ofertă foarte bună și, după cum ați văzut, s-au luat bani care au fost folosiți anul acesta de cluburi, o sumă importantă. Nu cred că la o licitație s-ar fi obținut aceești bani, studiind acest lucru erau semne că banii vor fi mai puțini decât cei din acest contract. Am stat de vorbă cu companii foarte mari cum ar fi Sport Five și MP&Silva care au cumpărat drepturile tv în alte țări și la valoarea pe care o propuneam m-au refuzat. De bine de rău s-au luat bani frumoși, cluburile au putut să ducă acest campionat până la capăt.
Dar e vorba de o firmă înregistrată într-un paradis fiscal, cu o experiență nu chiar atât de mare, care iată acum dă semne de neseriozitate.
G.I.: Nu am avut alte soluții. Am negociat la sânge să obținem acești bani.
„Dacă se va respecta contractul nu văd de ce aș fi dat afară!”
G.I.: Vă temeți că echipele din Liga 1 ar putea cere schimbarea dumneavoastră dacă va pica acest parteneriat?
Sunt alesul cluburilor și sunt în aceeași barcă cu ele. Eu am făcut tot ce e posibil pentru obținerea unor sume importante, nu am observat nicio nemulțumire din partea lor. Să vedem ce se va întâmpla până pe 19 iunie. Poate până atunci se vor găsi și contestatari. Dacă se va respecta contractul nu văd de ce ar exista vreo nemulțumire. Să știți că la starea socială pe care o am, puteam sta deoparte, dar m-am implicat iar în fotbal pentru că am vrut să schimb unele lucruri în bine. Adevărul e că e stres foarte mult.
Dragomir, fostul șef de la LPF
Mai mulți oameni de fotbal în frunte cu Dumitru Dragomir au cerut intervenția DNA, aveți emoții?
G.I.: Acum fiecare om de pe stradă poate să zică orice! Nu vreau să intru într-o polemică cu domnul Dragomir, dar dacă arătăm unele documente care demonstrează anumite lucruri negative pe care dânsul le-a făcut aici la Ligă, atunci…
Păi, ar trebui să le arătați!
G.I.: Sunt organe abilitate care se ocupă aceste aspecte, plus că domnul Dragomir are problemele pe care le are și nu doresc răul nimănui… Nu sunt un tip conflictual.
Veți negocia și cu reprezentanți ai companiei, despre care se spune că sunt în umbră, cum ar fi domnul Paszkany?
G.I.: Pe mine nu mă interesează de unde vin banii. Sau cine e în spatele companiei. Important e că am obținut acești bani anul trecut.
Ar fi altă situație dacă patronii ar investi mai mulți bani în echipele lor? Ar fi altă presiune?
G.I.: Sunt foarte puțini cei care bagă mâna în buzunar pentru a băga bani în fotbal.
Acest contract cu ISB e unul cu garanții?
G.I.: Da, e cu garanții. De exemplu, acum pe data de 15 iunie trebuie să dea o garanție. Anul trecut, când a trebuit să prezinte garanția, ISB-ul a virat direct banii. Ca să nu mai piardă niște bani din crearea unei garanții.
„Pe 15 iunie trebuie să se plătească 17 milioane de euro”
Acum pe 15 iunie, ce garanții trebuie să aducă?
G.I: E suma pe care o știți din contract, suma de 17 milioane de euro.
În cazul în care ISB se va retrage, aveți un plan B?
Aici e o mare problemă. Nu avem nicio altă ofertă.
Domnule Justin Ștefan, vă reproșați ceva, ați fost unul dintre cei care ați studiat acest contract în momentul în care el s-a încheiat?
J.Ș: Contractul a fost întocmit cu o echipă de avocați ai Ligii profesioniste de Fotbal, consider că este o înțelegere foarte bună și ca atare nu am ce să-mi reproșez.
Există o anchetă și din partea LPF privind meciul FC Brașov – Gaz Metan din ultima etapă, când gazdele au fost premiate deși au retrogradat?
Concordia Chiajna a rămas în LIga 1 după ce în ultima etapă Gaz Metan Mediaș nu a putut trece de FC Brașov, echipă ai cărei jucători au fost premiați după rezultatul de egalitate incheiat cu echipa lui Pustai și deși au retrogradat
G.I.: Este o anchetă a Comisiei de Integritate de la FRF. Dacă la final va fi o decizie defavorabilă uneia din părți, s-ar putea să mergem în Comitetul Executiv cu propunerea de a fi o altă echipă în prima ligă.
Credeți că fotbalul din Liga 1 valorează 27 de milioane de euro?
G.I.: Nu pot aprecia eu asta. Cred că am obținut mai mult decât îmi propusesem în aceste negocieri.
Vă simțiți între ciocan și nicovală?
G.I.: Nu, eu sunt de partea cluburilor.
Ce sfaturi ați avea pentru conducătorii din fotbalul românesc?
G.I.: Aș vrea să le transmit să-și reorganizeze centrele de copii și juniori și le-aș sugera să încheie contractele jucătorilor în baza angajamentelor pe care le au cu sponsori, cu veniturile clare pe care le dețin. Nu să promită contracte mari, care după o anumită perioadă să nu mai fie plătite.
Mai există posibilitatea schimbării structurii campionatului?
G.I.: Nu, a rămas ceea ce s-a votat. Play-off și play-out. În momentul în care vom fi nemulțumiți și de acest sistem, putem să discutăm. Acest sistem cu 14 echipe e pentru creșterea calității campionatului, crește și valoarea loturilor. Vom avea mai multe derby-uri, iar la retrogradare va fi o luptă mai acerbă pentru că am mai introdus o clauză că merg cu puncte în minus în Liga a 2-a echipele care nu-și fac baremul.