Cristi Dulca, antrenorul momentului în Liga I, dezvăluie metoda prin care a transformat Gaz Metan Mediaș din favorită la retrogradare în spaima granzilor.
Tehnicianul Gazului are un parcurs mai bun decât Reghecampf, în ultima lună, cu victorii pe linie, în ultimele cinci meciuri oficiale Dulca e neînvins de opt meciuri, după ce n-a strâns niciun punct în primele trei etape
Cristi, cum e să fii antrenorul momentului în Liga I? (râde) Fericit. Sunt bucuros că am reușit să câștigăm cu echipa care n-a pierdut de aproape un an (n.r. Petrolul) și culmea, tot cu Gaz Metan a cedat și atunci. Mă simt fericit pentru că jucătorii pe care îi antrenez, chiar dacă au pierdut primele etape, nu și-au pierdut încrederea în ei și au dat dovadă de mobilizare.
Ce le spuneai când echipa pierdea meci după meci? Am stat mult de vorbă cu ei. Le-am spus tot timpul că locul nostru nu este acolo, ci e mult mai sus în clasament.
Te-ai temut că vei fi demis? Nu! Nu m-am gândit la asta pentru că munca noastră se vedea și știam că trebuie să vină și rezultatele. Le mulțumesc și celor din conducere pentru că mi-au dat încredere. Obiectiv privind lucrurile, am avut șapte jucători, care în mod normal erau titulari și pe care nu m-am putut baza. Ori s-au transferat, ori erau accidentați. Dacă simțeam că nu pot redresa situația plecam singur.
Erai stresat din cauza rezultatelor? Eram preocupat să găsesc soluții. Discutam cu medicul, cu preparatorul fizic și încercam să vedem unde este problema.
A fost cea mai grea perioadă a ta ca antrenor? Aceasta a fost cea mai grea, da. Dar mă bucur că am trecut-o alături de grupul unit de jucători. Am preluat o echipă și când a început campionatul a trebuit să improvizez.
Acum e cea mai bună perioadă? E o perioadă bună a noastră, a tuturor, dar campionatul e lung. Nicio echipă nu e de neglijat. Au fost meciuri importante pe care le-am câștigat ca și cele cu „U” Cluj, când am revenit de la 0-1, contra Coronei Brașov, cu Pandurii sau Petrolul. Am fost egalați de Steaua și Vaslui, în meciuri pe care trebuia să le câștigăm. Am învățat că trebuie să rămânem concentrați până la final.
Ce făceai când te-a sunat Horoba să te cheme la Mediaș? Eram cu fiul meu la un turneu, la Târgu Mureș. Profesional, eram în discuții cu un club din Liga a III-a din Germania, satelitul unei echipe de Bundesliga. Mai eram eu și un neamț cu CV-urile pe masa lor. Am acceptat Mediaș pentru că era România și era Liga I.
„Nu sunt prietenul jucătorilor”
De ce sunt antrenorii tineri la modă în Liga I? Pentru că le-a venit vremea. Sunt poate și mai preocupați decât ceilalți, pentru că sunt mai entuziaști.
Ești prieten cu jucătorii? Din contră, sunt strict. Nu îmi calc peste principii. Cer foarte multă disciplină, în special la antrenament.
Studiezi mult? Studiez foarte mult sistemul 4-2-3-1, pe care îl joc. Aici pot să spun că urmăresc mult Juventus, care îmi place foarte tare. Sunt un fan al fotbalului italian. Urmăresc de asemenea foarte mult și adversarii.
Care e calea de reușită în antrenorat, în Liga I? O colaborare perfectă între antrenor, conducere și jucători. Altfel nu se poate.
„Nu mi-a făcut nimeni echipa, niciodată”
Ți-a făcut vreun conducător echipa vreodată? Nimeni. N-am avut astfel de momente și am lucrat și cu domnul Porumboiu, și cu domnul Walter. Nu accept așa ceva. La ce mai sunt plătit, dacă nu iau eu decizii? Mă sfătuiesc cu mulți oameni, dar deciziile le iau eu. Uneori iau și decizii, pe care sunt sfătuit să nu le iau.
Ce antrenori ți-au marcat cariera? Mircea Lucescu și Viorel Hizo. Primul m-a inspirat, al doilea e un model de muncă.
Nici cu ei nu te sfătuiești? Mai vorbesc, în special cu Viorel Hizo. Cu Nea Mircea mai rar. Din păcate, când pierzi încerci să-ți găsești singur greșelile. Sfaturi nu poate să-ți dea nimeni din exterior, ci doar să te încurajeze.
E moda antrenorilor școliți în Germania în Liga I? E moda antrenorilor care câștigă. Cel mai bun model e cel care te face să câștigi.
De ce nu ți-ai luat un preparator fizic german și de ce nu folosiți TRX-ul? Pentru că am un preparator fizic italian foarte bun. Eu folosesc GPS-ul, nu TRX-ul. Avem o nouă metodă de a controla pregătirea fotbaliștilor, prin GPS. La fiecare antrenament folosim această metodă și știm cât de bine s-au antrenat și care e mai în formă. E vorba despre pregătirea aerobă, anaerobă și toți parametrii de care avem nevoie. Parametrii sunt setați, după nivelul unui meci oficial din Serie A. Le cerem la fiecare antrenament să se apropie de acești parametri.
Crezi că o să stai la Mediaș mai mult ca Pustai? Nu prea am cum. Pustai are casă în Mediaș (râde). Nu știu și nu mi-am propus asta. Mi-am propus să am rezultate foarte bune. Vreau să terminăm în primele șapte echipe.
Care e visul tău ca antrenor? Vreau să ajung într-o zi să antrenez în străinătate. Oriunde în străinătate.
Ce este GPS-ul?
GPS-ul, aparatul folosit de preparatorul fizic a lui Gaz Metan, a fost considerat o inovație în lumea fotbalului. El analizează performanțele atletice ale sportivilor, în timpul sesiunii de pregătire și oferă antrenorilor date privitoare la forma acestora sau procentul de efort depus, prin consultarea temperaturii pielii sau a oxigenării mușchilor.
8 meciuri consecutive fără eșec are Dulca, la Gaz Metan, în Liga I și Cupa României
26 de meciuri trecuseră de la ultimul eșec al Petrolului în România, înainte de înfrângerea cu Gaz Metan
4 echipe a pregătit Dulca: „U” Cluj, FC Vaslui, Delta Tulcea și Gaz Metan
„Folosim o nouă metodă de a controla pregătirea fotbaliștilor prin GPS. Parametrii sunt setați, după nivelul unui meci oficial din Serie A”, Cristi Dulca, antrenor Gaz Metan
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER