Arpad Paszkany, patronul CFR-ului, a vorbit ieri în ProSport despre „blătuitorii” din fotbal, despre reaua voință a LPF și a Comisiilor, pe care le va da în judecată, ca și pe Adrian Porumboiu. Astăzi, finanțatorul campioanei îi pune la punct pe șefii fotbalului românesc și spune că e regretabil că există și în România flagelul Mafiei pariurilor.
Cum vedeți faptul că fotbalul românesc e condus de aceiași oameni de peste 20 de ani, oameni cu reminiscențe comuniste profunde. În fotbalul românesc este un fel de comunism de bunăstare. Mentalitățile nu s-au schimbat într-un mod radical după 1989. Există mașinăria de vot, există cam aceleași persoane, cu aceleași metehne, care s-au adaptat un pic vremurilor actuale. Iar totul s-a făcut doar pe bază de interes și nu pe bază de a acumula valoare, știință și competitivitate. Din păcate, acest lucru ține departe oameni care ar putea să reformeze. E o situație asemănătoare cu politica. Oamenii care au creat ceva, care au făcut ceva în viață nu intră în politică pentru că nu se simt în largul lor acolo. Mulți care au intrat au fost trași deoparte de propriile formațiuni, ca să nu iasă la iveală valoarea, în comparație cu nonvaloarea celorlalți.
Vă gândiți la niște nume care ar putea reforma fotbalul? În primul rând, ar trebui să fie credibili.
„Hagi ar fi un foarte bun manager!” Multă lume se gândește la Hagi. Hagi e un exemplu bun, pentru că a făcut ceva și în afara terenului de fotbal, a făcut ceva și ca om de afaceri, a creat valoare, și-a făcut hoteluri care merg bine, a făcut de la zero Acadenia, intră acum în Liga I. Jos pălăria nu numai ca fost fotbalist, ci și ca om, cu tot ce a făcut în jurul fenomenului fotbalistic. Eu cred că Hagi ar putea să fie un foarte bun manager. Are și credibilitate, și prestanță. Eu nu văd pe cineva mergând la Hagi să-i ofere vreun avantaj sau să-i promită ceva. De oameni ca el avem nevoie.
Despre bani „În zece ani, cifra de afaceri a clubului a fost de 160 de milioane! Nu am scos nimic!”
Ați împrumutat clubul, cum o fac Becali, Copos, Borcea, sau ați investit? În cea mai mare măsură am investit. Periodic, au mai fost și împrumuturi pentru perioade scurte, două luni, trei luni, cinci luni, când urma să primim o anumită sumă de bani.
Becali are de recuperat 30 de milioane de euro de la Steaua. La dumneavoastră există așa ceva? Nu! Să recuperez de la cine? Asta are logică în cazul în care ar fi mai mulți acționari mari și la un moment poate să dea bani doar unul și apoi să îi recupereze de la ceilalți. Dar eu de la cine să recuperez? De la mine?
„Și banii din Ligă i-am băgat tot în club!” Câți bani ați băgat până acum în fotbal? Știu exact contabilii. Cred că 100 de milioane.
Și i-ați scos? Da de unde? Cifra de afaceri a clubului a fost de 160 și ceva de milioane.
Păi se spunea că ați scos deja 80-90? Din ce să scot?
Din banii veniți din Liga Campionilor, din drepturi tv, din transferuri… Ei, acolo sunt alea 60 și ceva de milioane. Deci cifra de afaceri a clubului de când l-am preluat este de 160 și ceva de milioane. Veniturile sunt alea 60 și ceva, aproape 70, dar care la rândul lor s-au cheltuit. Nu e ca și cum ai băgat 100, ai scos 68 și mai ai un minus de 30. Nu! Banii aceia s-au consumat în club!
Mai aveți speranțe să vă recuperați vreodată banii? Nu!
Și nu vă pare rău că ați pierdut atâția bani? Aș minți acum dacă aș spune că nu visez și eu la sezonul în care să nu mai fac infuzie de capital, iar clubul să funcționeze pe picioare proprii, dar, din păcate, la noi eu nu văd ca acest lucru să fie realizabil cel puțin în următorii 10 ani! În campionatele mari, cele mai importante venituri vin din drepturile tv. Ori la noi drepturile tv reprezintă o cotă atât de mică… Publicitate nu mai povestim… Aproape de zero sau nesemnificativ. Prețul biletelor pe stadion – simbolic. Deci în următorii 10 ani nu văd perspective reale ca un club să își asigure 12-14 milioane anual din venituri.
Și atunci o faceți doar din plăcere? Da, mie îmi place fotbalul. Trăiesc emoția. Dar cele mai importante sunt acele zeci de minute la final de campionat, în care te bucuri pentru un trofeu câștigat.
40 de milioane în infrastructură Și în stadion tot banii dumneavoastră i-ați băgat? L-am construit din fondurile firmelor mele, din bani personali. Și stadionul, și terenuri de antrenament, și toate celelalte. Nu era visul meu să construiesc un stadion! Pe bune! Banii aceia, dacă îi băgam în achiziții de jucători, atunci am fi ajuns mult mai repede la un nivel avansat. Dar am fost nevoit să îl fac, pentru că altfel am fi jucat în Liga Campionilor pe stadionul Stelei sau afară din țară. A fost un rău necesar.
Cât a costat stadionul în total? Sunt peste 40 de milioane în cheltuieli de infrastructură.
Impozitul și asigurarea stadionului, un milion de euro! Primăria Cluj v-a ajutat cu ceva? Pentru juniori sau pentru altceva… Pentru nimic! Noi plătim impozite inclusiv pentru stadion, ceea ce este o aberație. Pentru că legiuitorul nu s-a gândit că în țara românească poate exista un nebun care să construiască singur un stadion. Noi plătim impozit pe stadion ca și cum ar fi mall sau o clădire de birouri.
Cât plătiți pentru stadion? Impozitul pe clădire și asigurarea sunt în total un milion de euro pe an.
Despre Jorge Costa si Andone „Sper ca Ando să stea cel puțin trei ani la echipă”
Multă lume s-a întrebat cum poate fi demis un antrenor care se află cu echipa pe primul loc la cinci puncte distanță de a doua clasată. Cred că a văzut toată lumea că echipa intrase într-un declin. În fotbal, există un ciclu de trei ani, în care, cu un lot bun, poți avea performanțe. La noi acel ciclu de trei ani se încheiase în vara anului trecut. Eu am spus atunci că în 12 luni va trebui să reformăm tot lotul, ca să creăm acel nou ciclu de trei ani. În vara anului trecut, am adus 11 jucători noi. Costa a avut foarte puțin timp la dispoziție ca să construiască o echipă. În toamnă a jucat cu un nucleu de 15-16 jucători. Valoarea individuală a jucătorilor a fost mult peste modul de exprimare a echipei, iar el a sperat că în perioada de pregătire de iarnă va aduce echipa mult mai aproape de nivelul valorii individuale a jucătorilor. Din păcate, nu a știut să gestioneze acea pauză lungă dintre tur și retur. Nici pregătirea fizică a echipei și nici cea tactică. Ca atare, noi am început returul cu un joc colectiv mult mai slab decât am terminat turul.
Deci ați observat că jocul echipei a scăzut. Da, s-a văzut clar. La fiecare etapă am început să coborâm câte o treaptă, iar înfrângerea cu Rapidul a fost o consecință logică a acestei scăderi. Când și fanii își dau seama că nu merge ceva și cer asta, în loc să pună presiune pe adversar, atunci chiar trebuie făcută schimbarea. Când vom vedea la CFR un antrenor care să stea cel puțin trei ani? Eu sunt statornic în toate relațiile mele umane și lumea știe. M-aș bucura foarte mult să am un asemenea antrenor și sunt ferm convins că Ando poate fi acest antrenor.
Despre flagelul meciurilor aranjate „E foarte probabil să existe Mafia pariurilor în România!”
Credeți că există Mafia pariurilor în România? De auzit am auzit, prin intermediul presei. Este un lucru absolut regretabil, dar foarte probabil că există. În momentul în care sunt dovezi și lumea vorbește, mai trebuie demonstrat și în Instanță. Dar e regretabil că există acest flagel.
O casă de pariuri din România a blocat meciul „U” – CFR la 0-2! E pentru prima oară când se întâmplă asta în timpul unui meci din această ediție a Ligii I. Poate că a fost blocat după eliminarea lui Cristea! Nu cunosc cu exactitate. Am auzit. Eu speram și la 0-2 și am spus că, dacă înscriem un gol în zece minute, putem câștiga.
Șeful pe Europa de Est al acestei case de pariuri a spus că a considerat meciul suspect… E problema dânsului. Toată lumea are dreptul la opinie.
Nu vă afectează în niciun fel? A fost un meci de povestit nepoților. A mai fost și meciul nostru de acum două sezoane, cu Craiova, jucat la Turnu Severin, când am întors partida de la 0-2. Nu a fost un meci așa de dramatic, ca acesta cu concitadina noastră, însă a fost o partidă care a dat impulsul final pentru dobândirea acelui titlu. Echipa a dat și atunci dovadă de dorință, voință și foarte mare credință în forțele proprii și în ideea de victorie. Nu e de acord cu „valizele”! Mai sperați la 0-2? Eu întotdeauna sper până la ultimul fluier! Atunci când lupți pentru ceva, ești mult mai puternic din punct de vedere psihologic decât unul care luptă împotriva a ceva. Problema cu premierea unor echipe: eu nu văd ceva greșit în a oferi o primă acelor jucători, pentru că banii nu joacă. Problema este de moralitate. Ce se întâmplă mai departe, când acea echipă care a acceptat niște bani de la o formație care se bate la titlu ajunge să joace cu aceasta?
De unde a luat bani… Da. Deja s-a creat o relație care nu este normală. Vine sezonul următor. Echipa aia mică nu este măcar în subconștient interesată să îl ajute pe ăsta iar să fie acolo sus, că, dacă e acolo sus, iar vine și le dă bani? Eu aici văd problema. Și mai e o altă chestiune! Jucătorii care sunt obișnuiți cu un anumit nivel al veniturilor, al primelor, de multe ori o bonificație ieșită din comun le toarnă plumb în ghete.
O ultimă întrebare: ați suspecta un jucător de-al dumneavoastră care la primul meci face un penalty aiurea, iar la rejucare ia un cartonaș roșu aiurea? Acum, un exemplu, poate nu-i bun, că nu se întâmplă împotriva aceleiași echipe: la noi, Gabi Mureșan a luat patru cartonașe roșii în șapte etape.
Aveți un mesaj pentru contestatarii și pentru adversarii dumneavoastră? N-am niciun mesaj!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER