Fotbalul spectacol se joacă la alții acasă. Gruia, gazda celui mai spectaculos meci din ultimii ani: Steaua – Botoșani 5-3

Fotbalul spectacol se joacă la alții acasă. Gruia, gazda celui mai spectaculos meci din ultimii ani: Steaua - Botoșani 5-3
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Steaua a câștigat cu FC Botoșani, scor 5-3, în ceea ce poate fi catalogat drept cel mai spectaculos meci din istoria recentă a fotbalului românesc.

La 450 de kilometri departe de Arena Națională, într-un moment greu, cu Astra la nouă puncte în față, Steaua a găsit, la Cluj, un adversar pe măsura sa, iar rezultatul a fost un meci plin de spectacol, dar și de greșeli înfiorătoare în ambele defensive.

Ajunsă la limita penibilului, după partidele cu FCM Baia Mare și CFR Cluj, campioana ultimelor trei sezoane a arătat, în sfârșit, ca o echipă cu pretenții de titlu, nu ca una care s-ar putea bate, cel mult, pentru promovarea în Liga 1. Startul meciului, dat după un moment de reculegere în memoria victimelor din club Colectiv, a însemnat cel mai rapid gol marcat în acest sezon de Liga 1. Stanciu și Tade au combinat din prima, lucru anormal pentru ei, iar primul a găsit drumul printre fundașii adverși, cu un assist superb pentru Breeveld, care l-a depășit în viteză pe Vașvari (da, citiți bine, Breeveld a depășit în viteză pe cineva) și a înscris. Era minutul doi, iar spectacolul putea începe.

Patru goluri în patru minute și prima reușită din acțiune pentru Tade

Pentru un fan tânăr tânăr al fotbalului, ce a urmat a părut desprins dintr-un meci de FIFA sau PES. Pentru un fan mai în vârstă, restul meciului a părut mai degrabă o întoarcere în timp și o reclamă frumoasă pentru fotbalul din anii 1970. Două apărări visătoare, cu un „plus” pentru botoșăneni au transformat duelul într-un thriller cu iz de comedie. După ocaziile lui Chipciu (13) și Tahar (19) s-a dezlănțuit furtuna. Furtuna de goluri, căci au căzut patru în tot atâtea minute. Dan Roman, omul care în aprilie îl umilea pe Varela și înscria un gol superb pentru Gaz Metan, tot în poarta Stelei, a profitat de inocența lui Toșca și pasul greșit la ofsaid al lui Guilherme și a șutat sub bară, aducând egalarea (26). Până ca Rădoi să apuce să-i transmită ceva lui Țiți Dumitriu, Cojocaru s-a mișcat chiar mai încet decât Vașvari la golul lui Breeveld, lucru ce părea imposibil, și a ajuns la două secunde după ce mingea trimisă cu capul de Martinus intrase în plasă. Era minutul 26, iar începutul bun de joc al roș-albaștrilor era anulat de gafele din defensivă.

Steaua a reacționat, însă, iar Guilherme i-a așezat pe cap o minge lui Stanciu, care l-a învins pe bulgarul Iliev la două minute după ce Martinus făcuse același lucru cu Cojocaru. Imediat, Filip a pasat printre fundașii absenți ai moldovenilor, Tade s-a demarcat și a bifat o premieră în tricoul Stelei, în minutul 30, cu un șut printre picioarele aceluiași bulgar trist: primul gol din acțiune în tricoul roș-albastru.

Repriza a doua nu putea fi mai prejos, după 45 de minute care au propus cinci goluri și le-au dat de lucru statisticienilor. La 3-2 în minutul 55, când logica elementară spunea că cei opt fundași de pe teren ar trebui să formeze două linii defensive în adevăratul sens al cuvântului, Ivanovici l-a găsit cu o centrare bună pe Cabrera. Argentinianul a câștigat clar duelul cu Guilherme, a trimis spre poartă, destul pentru ca balonul să ajungă în poartă și Cojocaru să-și adauge în CV-ul impresionant un noul gol parabil.

Stanciu și Tade, decisivi. Chipciu, absent nemotivat

La 3-3 uluiala din studiourile de televiziune și redacțiile site-urilor sau ziarelor de sport se transformase deja, poate fără ca nimeni s-o zică, în bănuială, dar Steaua avea trei puncte de câștigat și nu se putea opri la trei goluri. Tahar a centrat pentru Tade, care a reluat cu capul în bară, de unde mingea a sărit în piciorul stâng al lui Râpă. Ca un campion veritabil ce este, dovadă în acest sens stau titlurile cu Oțelul și Steaua, fundașul dreapta nu a ratat, trimițând perfect la colțul lung, chiar dacă s-a folosit de piciorul teoretic mai slab (68). La trei minute distanță, fundașii lui FC Botoșani, pe numele lor Miron și Cordoș, au fost scoși din joc de o deviere bună a lui Tade, care l-a lansat pe Stanciu. În zi bună, decarul a înaintat, a așteptat ca Iliev să se poziționeze inexplicabil pe colțul scurt, apoi a finalizat sec, pe centrul porții. Era minutul 72, iar un calcul simplu, pentru care nu e nevoie de priceperea matematicianului Cristi Pustai, spunea că cele două echipe au marcat, în medie, un gol la nouă minute.

Într-un meci care a propus un gol la nouă minute și în care absolut toți fotbaliștii Stelei de la mijloc în sus au contribuit la marcarea celor cinci goluri, Alexandru Chipciu a reușit contraperformanța rară de a nu trimite niciun șut pe spațiul porții lui Iliev. Ar fi fost, teoretic, suficient pentru un gol, dar șeptarul stelist s-a speriat de minge în minutul 13, iar în minutul 80, adică la a doua fază în care a ieșit în evidență, a trimis peste poartă din lovitură liberă.

Martinus o lasă pe Steaua fără Tahar și Chipciu la derby

Una dintre ideile centrale de dinaintea partidei a fost posibilitatea ca Steaua să piardă nu mai puțin de șapte titulari pentru derby-ul cu Dinamo, de pe 22 noiembrie. Varela, Toșca, Guilherme, Filip, Tahar, Chipciu și Tade se aflau la un cartonaș galben distanță de absență, iar doi dintre ei l-au și primit. Mai întâi, Tahar l-a faultat pe Martinus în minutul 19 și a fost avertizat de arbitrul Cătălin Popa, pentru ca, în minutul 56, același Martinus, dorit insistent de Steaua în vară, să accentueze suficient de credibil un fault ușor al lui Chipciu, iar șeptarul stelist să primească și el cartonașul care să-l țină departe de meciul cu Dinamo.

În urma victoriei, Steaua câștigă trei puncte și un moral bun pentru Derby de România. Rădoi rămâne, însă, cu multe întrebări legate de prestația defensivei sale, la fel cum și Cristi Pustai rămâne cu o ecuație dificilă de rezolvat, aceea a apărării inexistente.


Steaua – FC Botoșani 5-3 (Breeveld 2, Stanciu 29, 72, Tade 30, Râpă 68 / Dan Roman 26, Martinus 29, Cabrera 55)

  • Steaua: Cojocaru – Râpă, Varela, Toșca, Guilherme (Carp 76) – Filip, Breeveld –   Chipciu,   Stanciu,   Tahar (Alcenat 81)  – Tade (Onțel 86)
  • FC Botoșani: Iliev – Dimitrov, Plămadă (   Miron 35),   Cordoș, Popovici –   Bordeianu, Vașvari, Cabrera (Batin 75), Martinus – D. Roman (Ivanovici 46),   Hadnagy

22:25 FINAL. S-a terminat probabil cel mai frumos meci din ultimii mulți ani. Steaua s-a impus cu 5-3, după o partidă în care golurile au curs, pe fondul unor greșeli uluitoare în apărare.


22:20 Miron pleacă mai devreme la cabine. Fundașul gazdelor, intrat în minutul 35 în locul lui Plămadă, s-a transformat în Nigel de Jong, i-a pus piciorul în piept tânărului Onțel și a văzut cartonașul roșu direct.


22:13 Într-un meci în care coechipierii lui au înscris de cinci ori, iar fiecare fotbalist de la mijloc în sus a contribuit cu ceva, Chipciu a reușit performanța de a nu trimite pe poarta aversă în primele 80 de minute. A încercat din lovitură liberă, dar șutul său a trecut puțin peste poarta lui Iliev. A schimbat și Rădoi, cu Alcenat în locul lui Tahar și Carp în locul lui Guilherme.


22:05 GOOOOL STEAUA! Tade, aflat la cel mai bun meci de la venirea la Steaua, deviază perfect pentru Stanciu, care scapă singur cu Iliev. Bulgarul din poarta Botoșaniului face un gest ciudat, se deplasează spre colțul scurt deși nu era nevoie, iar decarul Stelei înscrie cu un șut pe mijlocul porții. Opt goluri în 72 minute, iar spectacolul trist al apărărilor continuă.


22:01 GOOOL STEAUA! Tocmai spuneam că avem parte de momente cu joc ceva mai liniștit, dar nu au durat mult. Tahar a centrat excelent din dreapta, Tade a reluat cu capul în bară, de unde mingea a sărit la Râpă, care a înscris cu stângul, la colțul lung, primul său gol din acest sezon. Șapte goluri în 64 de minute.


21:57 Chipciu, out pentru meciul cu Dinamo. Stelistul îl calcă ușor pe Martinus, acesta exagerează căderea, iar Cătălin Popa îi arată lui Chipciu cartonașul galben, ceea ce înseamnă că șeptarul nu va fi pe teren în meciul cu Dinamo, la fel cum nu va fi nici Tahar. După primirea golului Steaua nu a mai avut aceeași reacție precum în prima repriză. Avem parte de un joc ceva mai liniștit.


21:47 GOOOL FC BOTOȘANI! Asistăm la a treia reușită cu capul, de data aceasta din partea unui jucător scund. Sergiu Popovici și Petre Ivanovici au combinat în flancul stâng, al doilea a centrat perfect pentru Cabrera, care a câștigat duelul cu Guilherme și l-a învins pe Cojocaru, rămas din nou fără reacție, deși balonul nu a fost nici pe departe greu de apărat. E 3-3 și mai avem în față încă 35 de minute.


21:43 După un început mai așezat, se aprinde și repriza a doua. Tahar semnează prima ocazie, cu un șut din 16 metri, care trece puțin pe lângă poartă. În continuare defensiva lui FC Botoșani arată foarte rău. La ocazia algerianului, Tade a dejucat din nou pasul la ofsaid.


21:36 A început repriza a doua. Trebuie să mai spunem că Breeveld a marcat cel mai rapid gol din acest sezon de Liga 1, iar Tade a înscris pentru prima dată în tricoul Stelei din acțiune. Petre Ivanovici a intrat în locul lui Dan Roman.


21:16 Steaua și Botoșani au marcat atât de mult încât i-au luat pe nepregătite pe bookmakeri. Înaintea meciului, cea mai mare cotă oferită era 23, pentru minimum patru goluri la pauză. Opțiunea de cel puțin cinci goluri în primele 45 de minute nici nu exista. S-a terminat prima repriză, nu înainte ca Alex Chipciu să mai strice o fază. De altfel, absolut toți fotbaliștii Stelei de la mijloc în sus au contribuit cu gol sau pasă de gol la scorul de pe tabelă, în timp ce șeptarul roș-albastru nu și-a găsit locul în spatele lui Tade.


21:09 Încercăm să ne revenim după cele mai frumoase patru minute din istoria recentă a Ligii 1 și punctăm câteva chestii:

  • Guilherme are și el o parte din vină la golul lui Dan Roman, pentru că se afla la doi metri în spatele colegilor din linia de fund.
  • Cojocaru e, în continuare, departe de Niță. La golul lui Martinus nu a reușit să plonjeze la timp și să respingă o minge accesibilă.
  • Apărarea lui Cristi Pustai e una dintre cele mai slabe pe care le-am văzut în ultima vreme. Toate golurile Stelei au venit pe spații imense sau greșeli de marcaj.

21:02 PATRU GOLURI ÎN PATRU MINUTE! E deja o repriză memorabilă. Dan Roman a egalat în minutul 26, profitând de o greșeală uriașă a lui Toșca, cu un șut sub bară. Imediat, Martinus a reluat de la 11 metri, cu capul, o centrare superbă a lui Dimitrov și FC Botoșani a trecut în avantaj. Era minutul 28, dar a urmat o reacție incredibilîă a Stelei. Guilherme i-a pus mingea pe cap lui Stanciu, iar decarul roș-albastru nu a ratat, 2-2 în minutul 29. La 60 de secunde distanță, Filip a găsit o pasă superbă pe culoar pentru Tade, francezul a șutat tare, cu stângul, printre picioarele lui Iliev și a pus capăt unei perioade de patru minute în care s-au marcat patru goluri. E 3-2 pentru Steaua, deci.


20:53 OCAZIE MARE. Varela dă o pasă superbă pentru Tahar, algerianul preia pe piept în fața lui Dimitrov, scapă singur spre poartă, dar încearcă o execuție pretențioasă, cu interiorul la colțul lung, și ratează. De remarcat viziunea lui Varela și preluarea superbă.


20:51 Tahar e primul stelist care vede cartonașul galben în această seară, după un fault asupra lui Martinus. Va rata, deci, meciul cu Dinamo, de pe 22 noiembrie.


20:46 ALTCEVA. Dacă ar spune cineva că echipa din această seară e aceeași care pierdea fără drept de apel în fața CFR-ului l-am crede cu greu. Steaua joacă, în sfârșit, fotbal. Stanciu scoate un corner, după ce nu scoate capul din pământ și șutează dintr-un unghi foarte închis. Din faza rezultată, Chipciu se trezește cu mingea pe cap la trei metri, dar reia ca un începător.


20:41 Varela, the problem solver. Breeveld e copleșit de presing-ul adversarilor și pierde mingea la 25 de metri de poarta lui Cojocaru., trei botoșăneni, în frunte cu Dan Roman, scăpând singuri cu Toșca. Atacantul oaspeților pasează la Martinus, rămas singur, dar Varela are o intervenție superbă și îl blochează pe cel care-i putea fi coleg, cu prețul unei accidentări. Steaua a început bine, dar eroarea lui Breeveld o putea costa.


20:35 GOOOL STEAUA! Am criticat de multe ori jocul lipsit de imaginație al elevilor lui Rădoi, dar nu avem cum să nu remarcăm faza superbă care a dus la marcarea primului gol al meciului, după doar două minute. Mingea a trecut pe la Stanciu și Tade, iar primul a dat o pasă absolut genială, pe culoar, pentru Breeveld. Aflat în plină alergare, închizătorul stelist a trecut pe lângă Vașvari cam cum ar trece Usain Bolt pe lângă orice om obișnuit, și a finalizat calm, pe lângă bulgarul Iliev. E, probabil, cea mai frumoasă fază reușită de steliști în acest sezon.


20:30 A început meciul, pe un stadion pustiu, într-o atmosferă de meci amical din Antalya. Cele două echipe au ieșit pe teren cu un banner în memoria victimelor din club Colectiv, același pe care fotbaliștii CFR-ului l-au arătat săptămâna trecută. Departamentul de imagine al Stelei dă lovitură după lovitură.


20:10 E primul meci la Cluj, adică la 450 de kilometri departe de Național Arena. Dacă toată lumea s-a grăbit să spună că plecarea din București este un lucru dăunător pentru echipa lui Rădoi, colegul Cristi Scutariu e de părere că există și părți bune în exilul forțat. Astăzi, vom putea găsi, în sfârșit, o scuză pentru lipsa suporterilor de la meciurile Stelei. Chiar și așa, stadionul ar putea fi mai populat decât Național Arena la ultimele partide.


19:50 A apărut și echipa lui FC Botoșani, pe care o puteți vedea mai sus. Joacă și Martinus, omul care a fost la o semnătură de Steaua în vară, dar tranzacția a picat. Joacă și Dan Roman, cel care l-a umilit pe Varela pe vremea când evolua pentru Gaz Metan Mediaș. Vă amintiți? Dacă nu, puteți urmări reușita mai jos.


19:35 Cu șapte titulari în pericol de a rata derby-ul cu Dinamo și la o săptămână distanță de meciul cu CFR, în care Steaua a acuzat că a fost dezavantajată, arbitrul meciului reprezintă deja un punct de interes. Central va fi Cătălin Popa din Pitești, adică arbitrul pe care Dan Matei, antrenorul lui Gaz Metan la acea vreme, îl acuza, anul trecut că este stelist. „Când te arbitrează un arbitru despre care știe tot Piteștiul că este fan înfocat al Stelei, ce-aș putea să mai zic?„, detona bomba tehnicianul medieșean, după o înfrângere a echipei sale, 1-2 pe teren propriu cu Steaua lui Costel Gâlcă.


19:20 Avem echipa de start a Stelei, una în care, ținând cont de accidentări și suspendări, nu există mari surprize. Tade mai primește o șansă, iar Cojocaru revine printre titulari, după gafa lui Niță de la Cluj.


Steaua joacă azi contra lui FC Botoșani un meci în care este obligată la victorie dacă vrea să rămână în calculele pentru titlu. Echipa antrenată de Mirel Rădoi este cu 9 puncte în spatele Astrei care etapa asta a câștigat cu 2-1 la Viitorul, iar cele trei puncte contra moldovenilor devin esențiale. Totuși, misiunea campioanei este cu atât mai dificilă cu cât Rădoi se confruntă cu probleme de lot aproape fără precent pentru ultimele sezoane. Adi Popa este suspendat pentru acest meci, Muniru, Kharja, Hamroun, Papp și Enceanu sunt accidentați, iar un prim „11” e greu de alcătuit.

O altă problemă mare pentru Mirel Rădoi este gestionarea situației înainte de marele derby cu Dinamo, de etapa viitoare. Steaua are nu mai puțin de șapte fotbaliști care dacă vor fi avertizați cu cartonaș galben vor lipsi de la meciul cu marea rivală: Varela, Toșca, Guilherme, Filip, Tahar, Chipciu și Tade.

Schimbare de discurs: moldovenii vor victoria!

Forma slabă pe care o traversează în acest sezon echipa antrenată de Mirel Rădoi i-a făcut pe fotbaliștii adversarelor să elimine din teama cu care altădată intrau pe teren împotriva actualei campioane. Înaintea meciului direct din acest weekend dintre FC Botoșani și Steaua moldovenii par mult mai relaxați decât erau sezonul trecut, atunci când tocmai patronul Valeriu Iftime mărturisea că este aproape imposibil ca echipa lui să învingă. Situația s-a schimbat, iar fundașul Florin Plămadă crede chiar într-o surpriză pe Național Arena. „Trebuie să fim o nucă tare la acest joc cu Steaua. Ei nu traversează o perioadă prea bună și sperăm să profităm de acest lucru. Ne dorim să scoatem cât mai mult din acest joc. Asta înseamnă meci egal sau victorie. Nu am nicio emoție, am mai jucat contra lor. Meciul începe de la zero la zero și orice e posibil„, a spus Plămadă.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
Real Madrid s-a decis: 4 lovituri pe piața transferurilor! Doi jucători și-au dat deja acordul
Real Madrid s-a decis: 4 lovituri pe piața transferurilor! Doi jucători și-au dat deja acordul
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
NEWS ALERT | Joyskim Dawa şi-ar fi bătut soţia! Comunicatul poliţiei
NEWS ALERT | Joyskim Dawa şi-ar fi bătut soţia! Comunicatul poliţiei
Piţurcă şi-a călcat pe orgoliu şi şi-a recunoscut greşeala faţă de un fost mare fotbalist:
Piţurcă şi-a călcat pe orgoliu şi şi-a recunoscut greşeala faţă de un fost mare fotbalist: "Mi-a spus că regretă şi…
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat ultima suflare
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat ultima suflare
EXCLUSIV Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după moartea lui Silviu Prigoană: „Sunt în stare de șoc, îmi pare extrem de rău”
EXCLUSIV Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după moartea lui Silviu Prigoană: „Sunt în stare de șoc, îmi pare extrem de rău”
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: M-a dezgustat
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: M-a dezgustat
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Ce cifră de afaceri a generat industria de jocuri video din România?
Ce cifră de afaceri a generat industria de jocuri video din România?
Când se joacă derby-ul feroviar CFR Cluj - Rapid Bucureşti. Programul etapei a 17-a a Superligii
Când se joacă derby-ul feroviar CFR Cluj - Rapid Bucureşti. Programul etapei a 17-a a Superligii
Imagini SPION cu noul model Dacia. A fost surprins în timpul testelor
Imagini SPION cu noul model Dacia. A fost surprins în timpul testelor
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
×