Novak Martinovic joacă acasă, în Serbia, la Steaua Roșie Belgrad, cel mai important club al vecinilor. La 28 de ani, fostul fundaș al Stelei București spune că și-a trăit cea mai frumoasă perioadă din viață la actuala campioană a României
„Am plecat de acasă”, atunci când vorbește despre stadionul din Ghencea sau „pentru noi, steliștii, nu e bine că Rapid a retrogradat și Dinamo e slabă”. Așa se exprimă, într-o limbă română excelentă, Novak Martinovic, actualul fundaș central al celor de la Steaua Roșie Belgrad și fost jucător al Stelei din București, idol al peluzei și unul dintre puținii fotbaliști față de care Gigi Becali nu și-a permis să rămână dator. L-am întâlnit în Belgrad, acolo unde se recupera după o operație care îl va ține departe de gazon până în retur. Fericit că poate comunica, chiar și indirect, cu fanii Stelei, Martinovic a făcut prin intermediul ProSport o declarație de atașament față de peluza care l-a adoptat.
Novak, ai dat Steaua București pe Steaua Roșie Belgrad. Care sunt diferențele? Am ajuns să joc la două dintre cele mai mari cluburi ale Europei de Est, deci nu e mare diferență. Pentru mine e altfel pentru că sunt acasă și joc la cel mai mare club din Serbia. Din punct de vedere strict fotbalistic însă, Steaua din București e mai bună pe plan european, a reușit să aibă performanțe mari în ultima vreme.
La stadionul echipei tale am văzut un magazin oficial, cafenele pentru fani și alte astfel de lucruri care lipsesc de la fosta ta echipă. Păi sunt lucruri normale pentru un club profesionist, nu? Am avut magazin oficial și la București, dar apoi a fost problema cu Ghencea și s-a terminat totul. Nici aici nu sunt lucrurile perfecte, sunt ceva probleme, mai ales că în ultimii 5-6 ani Partizan a bătut mereu Steaua Roșie și rivalii au luat campionatul.
Te-ai împlinit ca fotbalist? Am doar 28 de ani, mai aștept un pic până să mă consider împlinit. Sigur, e o mândrie faptul că am jucat la două cluburi mari și pot să spun că la Steaua București am petrecut cele mai frumoase zile ca fotbalist. Aici sunt de câteva luni, e timp pentru alte lucruri frumoase.
E ceva mai frumos, mai spectaculos, decât un Steaua Roșie – Partizan? Se compara Steaua-Dinamo cu derby-ul Serbiei? Tocmai a fost, acum câteva zile, derby-ul nostru și chiar m-am gândit la diferențe. Cea mai mare este că în România, pe Național Arena de exemplu, vin puțini fani ai lui Dinamo la un derby. Aici, jumătate de stadion ține cu Steaua Roșie, jumătate cu Partizan, deci atmosfera e mai fierbinte. Totuși, am zis că suporterii Stelei din București sunt unii dintre cei mai buni.
„O să revin în peluză, alături de fanii Stelei!”
Știi că mai există în peluza galeriei un banner cu chipul tău, lângă Lăcătuș și Rădoi? (N.R. – se uită în gol și respiră adânc) Nu există cuvinte să pot explica ce simt eu față de ei. O să țin sentimentul ăsta cu mine toată viața, iar perioada mea bună li se datorează. O să mă întorc acolo, o să vedeți, o să revin în peluză. Am vrut să vin acum, la ultimul meci din Liga Campionilor să fac galerie, dar am văzut că se joacă în deplasare. O parte din inima mea o să fie mereu acolo în peluză, le voi dori mereu binele.
Despre episodul de la Ploiești… Acel moment mi-a schimbat viața, am fost văzut altfel în România, am fost văzut altfel și de către fani. Sunt fericit că a fost așa, atunci nu mi-am dat seama, dar după ce au trecut săptămâni, luni, mi-am dat seama că așa a fost mai bine.
„La Steaua, postul de fundaș dreapta e blestemat”
Ai urmărit parcursul Stelei în Liga Campionilor? E păcat mare, am văzut meciul retur cu Basel și golul primit în ultimele minute. Dar nici așa nu e imposibil, e doar mai greu, doar băieții noștri să facă o surpriză. Eu cred că Steaua se poate califica cel puțin în Europa League, în primăvară.
Au probleme pe postul de fundaș dreapta… Știu că au, cred că e blestemat acel post. Și pe vremea mea au fost probleme mari, cu Emeghara, cu Matei, accidentări, prestații slabe. Chiar și așa, Steaua reușește să joace bine.
E mai puternică Steaua de acum decât cea pe care ai lăsat-o tu? Nu știu, e greu de spus pentru că și atunci și acum Steaua bate tot. Acum e slăbită de plecarea lui Chiricheș, dar a venit un fundaș central nou, au apărut jucători tineri și buni, Stanciu și Iancu, deci e o tranziție normală.
Se poate dezvolta Steaua la fel de bine și cu Becali închis? Tu știi care era implicarea lui acolo. Sper că nu o să fie afectată. Sper ca domnul Becali să iasă de… (caută un sinonim) de la pușcărie, dar nu vreau să zic cuvântul ăsta. Până acum văd că merge, au ajuns în grupele Ligii, deci Steaua e un club mare care poate trece peste greutăți.
„Fără Condescu, Pandurii nu exista în Europa”
Te mai vedem vreodată jucând în România sau vrei să te retragi de la Steaua Roșie? Nu știu, aici mai am contract încă un an și jumătate. Pot să zic că am dorința de a mă întoarce, mi-e dor de România, măcar să mai joc un meci pe stadioanele din țara voastră. Nu știu de ce, probabil pentru că-mi imaginez că va fi totul la fel de bine ca atunci când jucam la Steaua.
Dacă te întorci, te întorci la Steaua sau la Pandurii? (râde) Nu știu, nu am avut timp să mă gândesc la asta.
Știi că și Marin Condescu are probleme serioase. Am citit pe internet. E foarte ciudat, nu știu ce s-a întâmplat, dar știu că a fost cel mai bun președinte cu care am lucrat. Un om de cuvânt, care s-a înțeles mereu bine cu jucătorii. Dacă nu era el, nici formația Pandurii nu exista în Europa League. Era un oraș mic, fără pretenții prea mari până să vină acest om care a ridicat echipa de fotbal.
Mai au vreo șansă în Europa? Șanse mici, să fim sinceri. Dar nimeni nu se aștepta să ajungă Pandurii până aici, au făcut un lucru mare. Au demonstrat că merită, că pot să joace la un asemenea nivel. Sper să o țină tot așa, pentru că văd că se întâmplă lucruri rele cu alte cluburi.
Adică? Nu contează că eu sunt stelist, pot spune că îmi pare rău de Rapid și de Dinamo. Primii sunt în Liga a doua, Dinamo nu știu din ce cauză, poate de la lipsa banilor, nu joacă deloc bine. Nici Vasluiul nu mai este ce era și asta e o problemă și pentru Steaua. Un campionat mai puternic ridică și valoarea Stelei. Dar privesc și partea bună, s-au născut echipe noi: Astra, Pandurii, Petrolul Ploiești.
„M-a durut despărțirea forțată de Steaua”
La Petrolul încă mai joacă fostul tău coleg Geraldo Alves. Ținem legătura în continuare, e un băiat extraordinar. Știți cum e atunci când, pe parcursul vieții, vezi o persoană și îți dai seama imediat că e una bună? Așa a fost la mine cu Geraldo, e un prieten pe care nu vreau să îl pierd vreodată.
Novak, care a fost cel mai frumos moment al tău de la Steaua? Câștigarea Cupei, atunci când am adus trofeul la stadion. Dar și momentul de după jocul cu Maccabi Haifa de la București.
Dar cel mai greu? Aaah. Când am plecat. Pentru că am avut un vis, o dorință de a sta la Steaua cât mai mult. Dar în ultimele luni mi s-a sugerat, mi s-a arătat că ar fi mai bine să plec.
Adică? Am primit niște semne că trebuie să plec, că nu mai eram dorit așa ca înainte. Pentru mine a fost suficient, nu voiam să stau acolo unde nu eram dorit. Nu vreau să mai vorbesc despre asta, îmi cer scuze.
În România, fanii lui Dinamo m-au felicitat și mi-au transmis că mă respectă Novak Martinovic, Steaua Roșie Belgrad
În ceea ce privește nivelul salarial, între Steaua și Steaua Roșie nu sunt diferențe. Problema este că aici sunt întârzieri Novak Martinovic, Steaua Roșie Belgrad
Ghid în Belgrad Martinovic spune despre oraș că e superb, însă îl vede mai puțin interesant decât Bucureștiul
Ne-am întâlnit cu Novak Martinovic în apropierea stadionului Marakana, la cafeneaua Mydan. Localul pe care l-am descoperit în urmă cu mulți ani, despre care am aflat ulterior că este deținut de fratele lui Martinovic, este unul dintre cele mai populare cafenele din Belgrad, un adevărat punct de interes pentru doritorii de mâncare bună, multă și deloc scumpă. Deși ne-am întâlnit pentru un interviu pe teme fotbalistice, Novak a spart gheața cu alt subiect. „Ați vizitat orașul? Pe unde ați fost?”
Deloc satisfăcut de obiectivele turistice pe care reușisem să le atingem, Novak a vrut să treacă „on the record” pentru a le transmite celor interesați de vizitarea Belgradului o sugestie. „Trebuie să începeți cu Fortăreața Kalemegdan, loc din care se poate vedea punctul în care râul Sava se varsă în Dunăre. E un loc pentru plimbări, aer liber și o lecție de istorie. De acolo trebuie să traversați doar o șosea pentru a ajunge pe strada pietonală Knez Mihailova, locul unde vă puteți face cumpărăturile, bea cafeaua și admira arhitectura clădirilor vechi. Finalul poate fi o cină la un restaurant de pe Skadarlija, o stradă veche din centru, sigur, totul după o vizită la Catedrala Sfântul Sava, cea mai mare biserică ortodoxă din lume”, recomandă Novak. „Belgradul e superb, însă Bucureștiul mi se pare mai interesant, aveți multe locuri de văzut, doar că nu sunt la fel de precum la noi”, a încheiat sârbul.
CITEȘTE AICI CONTINUARE INTERVIULUI CU NOVAK MARTINOVIC!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER