Pentru al 12-lea meci consecutiv, Dinamo n-a reușit să o învingă pe Steaua. Derby-ul României s-a terminat nedecis, scor 0-0, după o evoluție lamentabilă a lui Alexandru Chipciu, care a devenit eroul negativ al campioanei, cu două mari ratări, plus o bară. Cele două echipe rămân la egalitate pe locurile 2-3, cu nouă puncte, la o lungime în spatele liderului CSMS Iași
O simplă tragere la sorți. De fapt, doar două bile în care sunt ascunse niște numere. Și două mâini ale unor oficiali UEFA. Sunt doar câteva repere ale modului în care destinul unei echipe poate fi schimbat. Fizic, jucătorii Stelei au fost cu picioarele pe terenul Arenei Naționale din București, pentru cel mai important meci al sezonului, pentru Derby de România sau El Clasico de România. De fapt, meciul doar părea să fie meciul sezonului pentru steliști. Pentru că mintea se gândește și la altceva. Gânduri inoculate și de zecile de articole și de reacții ce au urmat tragerii la sorți de vineri, în care Steaua a nimerit în play-off-ul Europa League cu Rosenborg, cel mai greu adversar posibil în această rundă. E vorba de bani, bonusuri și market pool. Nu de spirit, nu de istorie și de precedentele 158 de meciuri dintre cele două echipe.
Coregrafia cu temă istorică a lui Dinamo a atras simpatia fanilor steliști din peluza opusă
Steaua – Dinamo 0-3 la masa verde. În tribune
La 2731 de kilometri distanță de București, cu doar câteva minute înainte de startul derby-ului de duminică seară, Rosenborg câștiga cu 5-0 pe terenul lui Lillestrom și devenea favorită și mai clară la câștigarea titlului în Norvegia. Era clar deja că, după meci, steliștii urmau să fie supuși unei adevărate tirade pe această temă. Poate și pentru că din ultimele 11 meciuri dintre marile rivale din Capitală, Steaua câștigase nouă, iar două se terminaseră la egalitate. Devenea, așadar, aproape o certitudine că Steaua e favorită în fața lui Dinamo, la orice oră, în orice loc, la oricare meci. Doar că ultimele evenimente au echilibrat balanța: față de meciul de acum trei luni, Steaua a pierdut cinci titulari și venea după una dintre cele mai mari dezamăgiri ale ultimilor ani, eliminarea de la Belgrad, în fața lui Partizan – scor general 5-3. Și, poate cel mai important, avea un meci în deplasare. Nu vă lăsați păcăliți de foaia de joc. Dinamo a avut în tribune 8000 de fani pătimași, în timp ce Steaua a avut doar spectatori care aplicau filtre pe camera telefonului, iar flash-urile acestora zbârnâiau ca licuricii în momentul apariției coregrafiei dinamoviste.
Cine-i poartă tricoul lui Chipciu în acest sezon? 🙂
Where’s Chipciu?
Iar pe teren, mesajul din vestiarul câinilor, „Hai să le arătăm ăstora ce înseamnă Dinamo!”, a părut că e respectat întocmai de Matei, Lazăr sau Vojnovic, urmașul lui Hîldan în postura de căpitan al lui Dinamo. Măcar pentru primele 10 minute. Rednic a calculat clar că un început bun – poate și un gol – poate fi modul prin care Steaua poate fi surprinsă. Iar în minutul 15, Dinamo avusese deja patru șuturi periculoase la poarta lui Cojocaru. Dar Steaua a echilibrat repede balanța. Și putea intra în avantaj la cabine, dacă cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1, omul care s-a declarat dezamăgit că presa consideră că jocul său ar trebui să fie pe măsura remunerației, nu-și sabota propria echipă. Să recapitulăm: o ratare imensă din șase metri, după ce fusese servit perfect de Alcenat (18), o pasă către Tade, deși avea un culoar perfect de șut de la 16 metri (38) și șase mingi pierdute! Într-o echipă puternică, așa cum Steaua țintește să fie, jucătorul ar fi fost înlocuit imediat la pauză. Dar cu cine? Enceanu și Mihalcea? Doi jucători tineri, dar care n-au simțit presiunea unui derby cu adevărat până acum?
Aproape să marcheze, Chipciu a avut un scurtcircuit și a rămas blocat în fața porții adverse
„Să șutez, să nu șutez, să driblez, să nu…”
În afară de schimburile nesfârșite între Chipciu, Hamroun și Popa, ultimul ajungând chiar și mijlocaș stânga, și mingile aruncate la mijlocul reprizei pe Tade, pentru ca puternicul vârf francez să creeze culoare oamenilor care veneau din spate, Steaua n-a impresionat cu nimic tactic. Poate și pentru că doar Tade, Popa și Hamroun s-au ridicat la nivelul unui derby. Iar în repriza secundă, Chipciu a fost în continuare missing in action. Servit excelent de Popa, șeptarul Stelei a scăpat singur cu Cerniauskas, dar, pur și simplu, s-a blocat mental. „Să șutez, să nu șutez, să driblez, să nu…”… Până când starul campioanei s-a hotărât, portarul lui Dinamo a ieșit și a blocat (63). Și a devenit ținta huiduielilor fanilor Stelei, care au uitat repede de erorile lui Papp de la Belgrad și și-au ales un nou favorit. N-a contat nici bara din minutul 76, un șut mai puternic decât tentativele precedente. Chipciu a fost fluierat copios la ieșirea de pe teren, când Rădoi l-a înlocuit cu Mihalcea (81).
Au asteptat 83 de minute 🙂 #steauadinamo pic.twitter.com/K0SMdGu3jx — Adrian Costeiu (@costeiu) August 9, 2015
Au asteptat 83 de minute 🙂 #steauadinamo pic.twitter.com/K0SMdGu3jx
— Adrian Costeiu (@costeiu) August 9, 2015
12 meciuri fără victorie pentru Dinamo
În rest, Dinamo a fost inexistentă și a trăit, mai mult, prin publicul care i-a implorat pe favoriți să atace. Degeaba însă! În ciuda riscului total al lui Rădoi, care a făcut trei mutări eminamente ofensive, mergând all-in pentru un debut victorios în derby-uri, Steaua n-a avut nerv, n-a avut ritm, n-a arătat ca o echipă capabilă să câștige. A fost departe de jocurile în care o domina categoric pe Dinamo din ultimii patru ani. S-a terminat, însă, 0-0. O consolare palidă, seria fără victorie a lui Dinamo în fața campioanei crescând la 12 meciuri consecutive. Iar gândurile steliștilor se pot reîntoarce la 3000 de kilometri distanță, acolo unde, la sfârșitul dublei cu Rosenborg, se pot îmbogăți cu minimum patru milioane de euro. Asta contează cel mai mult, de fapt, nu?
5-3 a fost raportul șuturilor pe poartă în favoarea Stelei
Steaua – Dinamo 0-0 Steaua: Cojocaru – Alcenat (Tahar 87), Varela, Toșca, Guilherme – Breeveld (Tudorie 62), Muniru – Ad. Popa, Hamroun, Chipciu (Mihalcea 82) – Tade Rezerve: Niță – Râpă, Papp, Enceanu Antrenor: Massimo Pedrazzini
Dinamo: Cerniauskas – Feussi (Nedelcearu 46), Mevlja, Marc, Fai – St. Filip, Vojnovic – Matei (Șerban 69), Rotariu (Petre 64), Lazăr – Gnohere Rezerve: Popescu – Corbu, Tîrcoveanu, Moldoveanu Antrenor: Mircea Rednic
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER