Aflat, înaintea alegerilor, în campanie electorală, Gigi Becali nu a zăbovit prea mult asupra problemelor actuale ale Stelei. A aruncat doar un pariu: „Viitorul Stelei stă în tinerii jucători Filip, Onicaș, Rusu și, nu în ultimul rând, Andrei Ionescu, care va fi creierul echipei. Ei vor fi viitorul Stelei”, a spus de curând finanțatorul.
ProSport a pătruns ieri-dimineață în intimitatea Stelei și vă face cunoștință cu cei patru „mușchetari” pe care pariază Gigi Becali, sau „mânjii”, așa cum le spun jucătorii mai vârstnici din lotul roș-albaștrilor. Un mijlocaș coordonator – Andrei Ionescu, un fundaș stânga – Lucian Filip, un mijlocaș defensiv – Mihai Onicaș și un atacant – Vlad Rusu sunt jucătorii pe care noul antrenor al Stelei va trebui să formeze noul schelet al echipei. Steliștii găsesc în tot răul care i-a caracterizat în acest sezon și un lucru pozitiv. Criza Stelei oferă un prilej bun de a oferi șanse celor tineri. E poate asemănător cu acel moment de la începutul anilor ‘80, când Steaua suferea ca și acum, iar Halagian, urmat de Ienei, a clădit încet dar sigur cea mai bună generație de fotbaliști care a apărat culorile echipei din Ghencea.
ProSport a stat de vorbă cu cei patru jucători și toți sunt conștienți de ceea ce îi așteaptă, dar ambiția de a reuși face ca toată această presiune să pară un fleac în fața lucrurilor pe care le au de câștigat ca fotbaliști ai Stelei. Publicul de pe Ghencea de abia îi așteaptă. Și de data aceasta trebuie să aibă puțină răbdare cu ei și să nu-i privească ca pe niște privilegiați ai regimului Becali. Până la urmă, cărui suporter care vine la meciurile roș-albaștrilor nu-i este dor de Steaua? Â Sunteți pregătiți să jucați pentru Steaua în viitorul sezon? Lucian Filip: Sunt gata 100%. Deja m-am obișnuit cu presiunea care există la prima echipă și cred că pot să fac față. Mihai Onicaș: Of, Doamne, de când îmi doresc acest moment! E momentul pe care l-am așteptat de când am venit la Steaua. Dacă sunt pregătit? Tot timpul sunt pregătit! Andrei Ionescu: Sunt pregătit să joc! Îmi doresc să nu dezamăgesc. Nu sunt speriat de teama unui eventual eșec. Aștept doar să mi se ofere mai multe șanse să joc. Am fost mereu pregătit, dar din păcate nu prea am jucat, și asta te cam scoate din formă. Vreau să arăt că nu am venit degeaba la Steaua. Vlad Rusu: Din moment ce sunt la echipa mare, înseamnă că sunt gata să joc. Și sunt nerăbdător să dau goluri. Am fost golgheter la echipa a doua, îmi doresc să repet isprava și la prima echipă.
Nu vă e teamă că suporterii nu vor avea răbdare și e posibil să vă fluiere la primul eșec? Lucian Filip: Eu sper să fie alături de noi. Doar provenim de aici, suntem de-ai lor. Mihai Onicaș: N-au de ce să ne fluiere suporterii, din moment ce arăți pe teren că își dorești să dai totul. Suntem tineri și avem tot viitorul în față. E important sacrificiul. Andrei Ionescu: Știu ce înseamnă să joci cu mult public în spate. Până la urmă, pentru el joci. Vlad Rusu:Â Sunt conștient că pot fi și momente neplăcute, dar când spun că sunt pregătit să joc, sunt pregătit din toate punctele de vedere.
Unde vă place să jucați? Lucian Filip: Sunt fundaș stânga, dar mi-ar fi plăcut să joc atacant. (n.r. – se uită provocator la Vlad Rusu, care îi zâmbește). Ah, și nu aș vrea să fiu portar! Mihai Onicaș: Pe toate posturile, nu contează. Chiar și portar! Joc acolo unde vrea antrenorul. Andrei Ionescu: Am jucat pe toate posturile la mijlocul terenului, dar randamentul cel mai bun cred că îl dau dacă joc în spatele vârfurilor. Vlad Rusu: Atacant și atât! Îmi place să dau goluri.
Sunteți tineri, nu ați atins maturitatea sportivă. Ce credeți că mai aveți de îmbunătățit? Lucian Filip: Să învăț și eu odată să trag cu dreptul! E de lemn! Deocamdată, îl folosesc numai când mă urc în tramvai. Sunt încăpățânat din acest punct de vedere, dar e tipic, cred, pentru un stângaci. Mihai Onicaș: Trebuie să mai exersez la capitolul pase lungi. Ah, și nu mi-ar strica puțină tehnică în plus. Andrei Ionescu: Nu cred că sunt deficitar la un anumit capitol. E clar că din cauza staturii mereu am avut probleme la duelurile aeriene. Eu sar, dar nu câștig niciunul. Am simțit încă de la juniori dezavantajul taliei, dar asta m-a ambiționat și mai mult. Barcelona a câștigat Liga Campionilor cu fotbaliști mici de statură, dar foarte tehnici. Întotdeauna cei mai buni fotbaliști au fost cei de talie mai mică. Vlad Rusu: Trebuie să mai lucrez la viteză, demarcări și vreau să îmi îmbunătățesc jocul cu capul. Din cele 13 goluri marcate la Steaua II, doar două cred că le-am dat cu capul.
Ce model aveți dintre fotbaliști? Lucian Filip: Nu am niciun model. Iau de la coechipieri câte ceva. Petre Marin, de exemplu… Vreau să am plasamentul lui. Îmi dă sfaturi bune. Mihai Onicaș: Gerard de la Liverpool. Andrei Ionescu: Mai trebuie să vă spun ce model am? Nu e clar? (n.r. – îl întrebăm fără nicio undă de ironie: „Balaci?”. Ceilalți se amuză, dar Andrei rămâne serios și răspunde). Messi. Îmi mai plac Xavi, Iniesta. Ador fotbaliștii tehnici care pot decide singuri soarta unui meci, așa cum e și Ribery. Vlad Rusu: Ibrahimovici. Își merită toți banii. Inventează mereu ceva în fața porții adverse.
Aveți foame de afirmare? Andrei Ionescu: Mai ales pe criza asta! Sunt la vârsta optimă când vreau să joc și să demonstrez. Oamenii trebuie să vadă pe teren cum joci pentru a-și face o părere, altfel faptul că nu am evoluat mi-a lăsat un gust amar. Ceilalți: Da, categoric că avem foame de afirmare!
Vă doriți un antrenor român sau unul străin?
Lucian Filip: Vreau un antrenor străin! Mihai Onicaș și Vlad Rusu: Nu decidem noi! Andrei Ionescu: Nu contează cine va fi, important e să le ofere fotbaliștilor șanse egale. Steaua are fotbaliști foarte valoroși și se va vedea asta pe viitor.
Care sunt primele impresii lăsate de cei patru:
Andrei Ionescu: Are 21 de ani și are cea mai bogată experiență dintre cei tineri. Vorbele lui trădează regretul că în mandatul lui Lăcătuș nu prea a fost băgat în seamă. Și asta în condițiile în care Gigi Becali l-a lăudat mereu. Ar putea fi noul număr 10 după plecarea lui Dayro Moreno. Va reuși? E important să i se acorde o șansă pentru a afla răspunsul la această întrebare. Are valențe de lider. Apără echipa. Când i se amintește de sezonul nereușit al Stelei, contraatacă spunând că și Ajax a pățit la fel. „Orice echipă poate traversa o astfel de perioadă. Important e să treci peste”.
"Se vorbește de perioada nefastă de la Steaua. Așa e, dar și Ajax a trecut prin asta. Au fost momente grele, dar vor veni și cele bune", Andrei Ionescu mijlocaș Steaua
Lucian Filip: Are 18 ani și e destul de dezinvolt în comunicare. Zâmbește mai mereu și parcă aduce buna dispoziție într-un lot. Are un umor fin și se pare că s-a integrat cel mai bine în grup. Rămâne să confirme pe terenul de joc dacă poate prelua ștafeta de la Petre Marin.
"La mine dreptul e de lemn. Nu aș sta niciodată în poartă și mi-ar fi plăcut să joc atacant", Lucian Filip fundaș Steaua
Mihai Onicaș: Lui, veteranii lotului îi prevăd cel mai strălucit viitor, dacă se va ține de fotbal. Toți spun că are cele mai multe calități și că va deveni „fotbalist”. Determinarea arătată în jocul său i-a făcut pe unii să-l numească „noul Rădoi”. Vorbește mereu de atitudinea pe care trebuie să o ai pe teren, să joci la sacrificiu. Pare jucătorul ascultător, perfect pentru orice tip de antrenor.
"Publicul nu are cum să te disprețuiască sau să te fluiere dacă vede că bagi piciorul, că vrei să dai totul din tine", Mihai Onicaș mijlocaș Steaua
Vlad Rusu: E mai puțin vorbăreț decât ceilalți. Poate e genul care preferă să vorbească mai mult pe teren. Pare conștiincios, cuminte și bine educat. Își cunoaște bine calitățile și defectele. E important că „transpiră” mai mult la antrenamente ca să își îmbunătățească jocul. Poate trebuia să fie „forțat” mai devreme.
"Vreau să dau mai bine cu capul, să mă demarc mai ușor și să prind mai multă viteză. Sper să le am pe toate într-o zi", Vlad Rusu atacant Steaua  Cât au costat cei patru
Vlad Rusu – 6.000 de dolari a plătit Steaua pentru a-l cumpăra de la Palatul Copiilor Constanța Mihai Onicaș – 6.000 de dolari a plătit Steaua pentru a-l cumpăra pe Onicaș de la Universitatea Cluj Lucian Filip – produs 100% al Stelei Andrei Ionescu – 500.000 de euro a plătit Steaua pentru a-l cumpăra de la Universitatea Craiova și a cedat 50% din drepturile jucătorului clubului oltean
"Filip, Rusu, Onicaș și Andrei Ionescu vor fi scheletul noii echipe a Stelei. Ionescu va fi creierul echipei. De Filip îmi place că atacă mingea atunci când trebuie", Gigi Becali finanțator Steaua
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER