Aflat în insolvență, Rapid ar putea juca în Liga I fără un plan de reorganizare aprobat
Scenariul țesut în jurul completării celor 18 locuri ale Ligii I, stabilite prin votul Adunării generală, acreditează ideea că s-a făcut orice pentru menținerea Rapidului pe prima scenă. Un club care nu a luat licența, aflat în insolvență și fără un plan de reorganizare aprobat de judecătorul sindic, ținut în viață mai mult de dragostea suporterilor, ar putea să evolueze în Liga I purtând deasupră-i spectrul unui permanent pericol de faliment.
Având în LPF un avocat proactiv și prointeresat, giuleștenii și-au văzut șansele sporind odată cu decizia TAS în cazul „U Cluj versus FRF”. „Au situații asemănătoare, trebuie să le dăm o șansă, altfel suntem în culpă”, a fost mesajul transmis la Comitetul Executiv de sâmbătă de reprezentanții FRF. Nici nu mai conta că situațiile nu erau asemănătoare. Rapid nu are planul de reorganizare aprobat nici la această dată, iar următoarea înfățișare în fața judecătorului sindic este programată în septembrie, când este loc de o nouă amânare, date fiind contestațiile depuse la dosar.
Statutul a decis!
Ok, dar după ce regulament să se judece? În 2011, se abrogase articolul din ROAF care reglementa situația locurilor rămase vacante din varii motive. „Mergem la statut, acolo se spune că în Comitetul Executiv se reglementează situațiile speciale. Acesta este un caz special”, a fost concluzia celor opt persoane prezente la ședința de sâmbătă.
S-a votat mai întâi, cu 7 voturi la unu, păstrarea a 18 locuri, apoi s-a trecut la propunerile pentru completarea ultimului loc. Dumitru Costin a venit cu soluția: un baraj între echipele cu cel mai bun punctaj, socotindu-se cote egale pentru dreptul sportiv și cel financiar. Pe listă, ar fi rămas patru cluburi, inclusiv Iașiul și Bistrița, însă timpul scurt până la începerea noului sezon a înjumătățit candidatele. Au rămas Rapid și Chiajna, care se vor înfrunta sâmbătă, de la ora 21:00, cel mai probabil la Ploiești. „Dacă nu se poate la Ploiești, atunci poate vom organiza meciul la București, pe Steaua sau pe Dinamo„, a punctat ulterior Mircea Sandu.
E bună în viitor, dar nu și acum?
Confirmarea unei decizii „Pro-Rapid” a venit în același Comitet Executiv. La puține minute după decizia de organizare a unui baraj, forul decizional a amendat ROAF-ul pe vidul legislativ care a dus la apariția acestei controverse. Astfel, la punctul 4, litera a, se spune: „În cazul în care clubul care nu a obținut licența a evoluat și în campionatul precedent al Ligii I, locul vacant va fi ocupat de un club a cărui echipă a retrogradat din Liga I, cel mai bine clasat, deținător de licență”. Dacă aceasta este cea mai bună soluție, de ce n-a fost aplicată de acum? Chiajna ar fi rămas în Liga I, fără altă cumpănă. În tot acest context, este extrem de interesant o declarație a primarului Chiajnei, Mircea Minea, din urmă cu două săptămâni: „U Cluj și Rapid merită să rămână în Liga I”.
În caz de litigii, Liga plătește
Decizia Comitetului Executiv a fost contestată imediat de CSMS Iași. Prin vocea președintelui Florin Prunea, ieșenii au anunțat că își vor căuta dreptatea la Tribunalul de Arbitraj în Sport de la Lausanne. „Orice daună rezultată din această decizie a Comitetului Executiv va fi suportată de LPF. Așa s-a decis”, a anunțat președintele FRF, Mircea Sandu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER