Avocații lui Becali au cerut eliberarea clientului lor sub supraveghere, procurorul de caz a solicitat acordarea unui spor de un an la pedeapsa cea mai mare, de trei ani
George Becali a compărut joi în fața judecătorului Constantin Marino Marin, de la Tribunalul București, solicitând eliberarea sa sub supraveghere. „Becali e mai folositor afară decât înăuntru. La penitenciar consum 25 de milioane de lei vechi pe lună din banii statului. Afară mai fac donații de 10 milioane de euro și mai dau câteva zeci de mii de euro pentru proteze în folosul unor oamenii fără picioare”, a clamat Becali.
Aceasta ar fi esența unei înfățișări de două ore la Tribunal, în care s-a judecat contopirea pedepselor lui George Becali. Procurorul de caz a cerut individualizarea pedepselor, acordarea celei mai mari (trei ani cu executare), și un spor de un an, apărătorii lui Becali și el însuși au cerut clemență: suspendarea executării sub supraveghere.
Glume cu procurorul
Programată inițial la 8:30, ședința s-a mutat la ora 13:00. Micuța sală 243 a Secției I Penale s-a dovedit prea mică pentru un inculpat atât de popular. Luțu a ajuns primul, dar familia Stelei s-a reunit aproape în totalitate lângă boxa în care se afla șeful cel mare. Și Mihai Stoica, și Laurențiu Reghecampf, și Anamaria Prodan au venit să-l susțină moral pe Becali. Gigi a intrat semeț în sală, îmbrăcat la costum și fără cătușe. În mână avea o sacoșă de rafie (aveam să aflăm ce este în ea mai târziu), iar în cealaltă un manual tematic – Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Până a intrat judecătorul, a schimbat două vorbe, în glumă, cu procurorul Cristian Anghel. „Am venit doar cu doi avocați pentru că îmi păreți un om simpatic, mizăm pe înțelegea dumneavoastră”.
„Becali nu fuge din țară”
Apoi, reperează în sală unul dintre reporterii TV. „Să știi că Becali nu fuge din țară!”. „N-am spus așa ceva, domnule Becali!”, se apără reporterul. „Te-am văzut și auzit eu”, replică latifundiarul, atingându-și obrazul cu degetul arătător.
Înainte de intrarea judecătorului, avocații Bogdan Vlad și Pavel Abraham îi pasează lui Gigi o foaie A4 pe care patronul Stelei o citește cu satisfacție. Documentul prezenta un sondaj de opinie realizat recent, în care Becali ocupă locul 4 (cu 19%) în topul preferințelor românilor, la egalitate cu Crin Antonescu. Sondajul a fost unul din argumentele folosite de apărători pentru a cere eliberarea.
Argumentele acuzării
Procurorul e primul care vorbește și cere un spor proporțional cu gradul de pericol social. Argumentele sale:
-pluralitate de infracțiuni (șapte tipuri diferite);
-obiectul juridic diferit al infracțiunilor;
-toate infracțiunile au fost comise în participațiune penală (niciuna de unul singur)
-perioada infracțională mare: 14 ani de la prima până la ultima (1995-2009)
Concluzia acuzării: Parchetul cere un spor de un an.
A plătit un milion de dolari, prejudiciul din „Dosarul MApN”
Între timp intră în sală și ofițerul de presă al Stelei, Cătălin Făiniși. Are în mână o cutie originală în care se află un telefon Blackberry. Unul dintre subofițerii din sală cere aparatul la control, pentru a nu fi deschis (lucru interzis în timpul ședinței). Mobilul este pasat lui Mihai Stoica…
Abraham este primul dintre cei doi avocați care ia cuvântul. Cu elocință, acesta scoate în evidență actele de caritate făcute de Becali, calitatea lui de familist și de credincios, precum și popularitatea lui. Amintește de faptul că pedepsele acordare clientului său de Înalta Curte sunt sub media obișnuită, ceea ce arată că Becali beneficiază de circumstanțe, și că patronul Stelei a achitat în chiar ziua procesului prejudiciul de aproape un milion de dolari rezultat din „Dosarul schimbului de terenuri cu MApN”, plus cheltuielile judiciare rezultate din procesele sale.
Concluzia apărării: acordarea unei pedepse sun supraveghere, în libertate.
Discursul lui Becali:
Becali n-a mai avut răbdare și s-a ridicat în picioare înainte de a termina de vorbit apărătorul său. Întrerupt de procuror („dacă îl eliberați sub supraveghere, ar trebui să plecăm toți acasă”, a spus acesta), Becali s-a dezlănțuit mai apoi, discursul lui fiind o pledoarie pentru eliberare, când provocatoare, când mieroasă și sugestivă”.
„Așa cum a spus procurorul, sunteți prima instanță care privește în ansamblu întreaga activitate mea infracțională. Curtea Supremă nu putea să contopească pedepsele și să stabilească modul de executare. Dumneavoastră puteți, iar Codul Penal vă permite să dați o pedeapsă sub supraveghere”
„Cine îl va elibera pe Becali câștigă electoral. Păi dacă Becali trebuie să stea la pușcărie, tot neamul românesc trebuie să se ducă în iad”
„Vorbesc cam mult, dar vin de acolo și vreau să spun tot ce am pe suflet. Îl sfătui pe domnul procuror să citească psalmii lui David, pe care eu i-am citit în pușcărie… Se vor ușura toți acei care m-au batjocorit și m-au chinuit”
„Vorbește domnul procuror că sunt un pericol. Păi dacă le-am făcut acum 14 ani condamnă-mă când sunt tânăr, nu mă batjocori la 55 de ani, cu cătușe, cu suit și coborât din dubă. Mi-e jenă de oamenii ăștia, nici nu știu cum să le spun, jandarmi, gardieni… Mi-e jenă de jena lor. Le spun „stați, mă băieți liniștiți, asta e situația. Trec eu și peste asta”
„Am primit 1000 de scrisori. Am selectat câteva la care am plâns. De ce? Pentru că mi-am dat seama că în țara asta mai sunt oameni care au comoara în inimă. În țara asta vreau să trăiesc și să mor”
Gigi Becali scoate din sacoșă o icoană și câteva scrisori. Pe spatele icoanei este un mesaj de la maicile de la Mânăstirea Izvorul Tămăduirii, din Salva, unde Becali a făcut o donație. Ironic: „Sunt periculos! Sunt atât de periculos încât primesc scrisori în pușcărie! De ce mi se scrie dacă sunt rău?”
„Să vorbim de activitatea mea infracțională… Primul dosar, sechestrare de persoană. Am greșit… Dacă mi se mai fură mașina le mai dau hoților o mașină… Doi, abuz în serviciu. Am creat un prejudiciu de 800.000 de euro pe care l-am dat înapoi. În fine, Valiza. Am greșit iar, trebuia să-i las pe cei de la CFR Cluj să ia titlul, să las să se întâmple o corupție”
„Eu nu pot să cer acum revizuirea când un for european a spus că nu e corupție?” – referire la decizia UEFA de a lăsa Steaua să joace în Liga Campionilor. Mihai Stoica dă din cap aprobator din sală
„E strigător la cer, eu sunt aici pentru sechestrare de persoane, pentru un prejudiciu de 700.000 de euro, când eu am dat 30 de milioane de euro societății. Becali e mai folositor afară decât înăuntru”
„Cei pe care i-am sechestrat sunt condamnați, 27, 25, 23 de ani. Cu unul m-am întâlnit în pușcărie. Mi-a spus >. I-am spus să stea liniștit că l-am iertat. Soțiile lor m-au sunat să-i ajut, că n-au bani de pachet. Le-am dat câte o mie de euro”
„Eu cred că mai există oameni cu putere și cu caracter în țara asta. M-aș ruga la sănătatea dumneavoastră și a familiei. Sunteți suveran în stabilirea modului de executare a pedepsei. Și aș spune că am fost batjocorit dar mai este un judecător adevărat în țara mea. Dați-mi 10 ani de probațiune și mă duc de fiecare dată, dar de acasă de la mine”
Final melodramatic: Anamaria a plâns
Becali se agită, caută prin sacoșă și scoate o felicitare. O deschide. „N-am vrut să o citesc că nu mă pot abține și plâng. Este o felicitare sub forma unei poezii trimisă de cineva care a găsit niște fotografii cu mine și cu familia”. Becali recită câteva versuri, iar glasul i se îneacă. Ședința se încheie, iar Anamaria Prodan nu încearcă să-și mascheze lacrimile. „Ridicați-vă în picioare, să vă vadă!”, este mesajul venit din spatele sălii, din grupul steliștilor. Mihai Stoica se duce lângă boxă și dă mâna cu Becali. Patronul îl certă în glumă: „Nu știi că nu e voie să dai mâna cu mine?”.
Judecătorii Tribunalului București au decis să îi acorde lui Gigi Becali un spor de pedeapsă de 6 luni. Patronul Stelei va avea de executat 3 ani și jumătate de închisoare.
În scurt timp se face ANUNȚUL! Sute de mii de români așteaptă în aceste clipe să vadă LISTELE
TURUL FRANȚEI. Lance Armstrong: Este imposibil să câștigi TURUL FRANȚEI fără să te dopezi
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER