â—¦ În perioada 2009-2014, 41 de fotbaliști fără angajament au fost aduși la Dinamo. Din această categorie fac parte nume precum Laurențiu Rus, Cosmin Matei, Valentin Lazăr și Dorin Rotariu. Cota acestora a explodat în ultimele sezoane și o eventuală vânzare poate genera milioane de euro, cu profit uriaș pentru club
În pofida unor datorii ce par a scufunda SC Dinamo 1948 SA, lotul echipei este cotat la aproximativ 19 milioane de euro (datoriile anunțate de proprietarul Ionuț Negoiță se cifrează la 20 de milioane de euro). O serie de fotbaliști cumpărați în schimbul unor sume derizorii au crescut rapid în valoare în ultimele două sezoane, iar asta poate genera milioane de euro în cazul unor transferuri în străinătate.
ProSport vă prezintă evoluția a șapte jucători din trupa lui Stoican care pot aduce un profit uriaș pentru club. Rodion Cămătaru (55 de ani), fosta Gheată de Aur a Europei și, totodată, vedetă a clubului „roș-alb”, a făcut scurte caracterizări pentru fiecare fotbalist.
COSMIN MATEI (22 de ani)
E cotat la peste un milion de euro
Când a ajuns la Dinamo, în 2012, Cosmin Matei era cunoscut ca un capricios, cu o viață extrasportivă nepotrivită. Dinamo a fost rampa de lansare a carierei sale, iar evoluțiile mijlocașului au fost din ce în ce mai consistente. A fost luat de la Astra Giurgiu din postura de fotbalist liber de contract.
Matei a înscris 16 goluri pentru clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare, iar în acest sezon a fost golgheterul echipei, cu opt reușite. A dat și patru pase de gol, iar acești indicatori se reflectă și în cota de piață a fostului fotbalist al Astrei. Conform transfermarkt.com, Matei valorează aproximativ 1,3 milioane de euro.
„Este un jucător tehnic și un marcator în același timp. Trebuie să fie mai constant, să aibă continuitate în evoluții. Însă cred că și vârsta este un obstacol în calea unor evoluții liniare.”
Rodion Cămătaru
9 meciuri a jucat mijlocașul Cosmin Matei pentru Steaua București
VALENTIN LAZĂ‚R (24 ani)
O afacere foarte profitabilă
Venirea lui Valentin Lazăr în „Ștefan cel Mare” s-a produs în urma problemelor pe care le-a avut Sportul Studențesc, în vara anului trecut. Dinamo a profitat și a achiziționat cei mai talentați tineri ai acelui lot, pe Lazăr și Șerban fără să achite vreun euro. În acest sezon, Lazăr a fost unul din remarcații „câinilor”, iar în meciurile pe care le-a disputat împotriva Stelei a dat dovadă de calități tehnice deosebite. A schimbat jocul ofensiv la partida din Ghencea, din campionat (scor 1-1), iar în dubla din semifinalele Cupei României cu Steaua (1-1 și 2-5) a fost unul dintre cei mai activi jucători.
Pe lângă cele opt pase de gol, a înscris de patru ori și a arătat o formă deosebită pe final de sezon. Cota acestuia a ajuns la 800.000 de euro, ca urmare a formei excelente arătate, în special în a doua parte a campionatului.
„Promite să ajungă un fotbalist mare, are tehnică și viteză foarte bună și are capacitatea de a crea superioritate. E foarte util deoarece face diferența, elimină adversarii prin jocul său, iar asta e o calitate rară în fotbalul românesc actual. Îl consider un talent de viitor.”
DORIN ROTARIU (18 ani)
„Perla coroanei” este deținută doar pe jumătate de Dinamo
Deși a fost subiect de controversă în ultimele luni din cauza contractului de impresariere cu soția fostului antrenor de la Steaua, Dorin Rotariu a avut prestații excelente în ediția 2013-2014 a Ligii 1. A marcat de șapte ori și a oferit șase pase de gol. Două dintre goluri au fost reușite chiar împotriva Stelei. Ca efect al acestor evoluții bune, Sporting Lisabona l-a monitorizat la ultimul joc din „Groapă”, când Dinamo a învins Săgeata Năvodari cu 4-1. Considerat unul din cele mai buni fotbaliști din lotul lui Stoican, nepotul celebrului Iosif Rotariu este cotat acum la un milion de euro, sumă care poate rotunji conturile clubului. Ilie Dumitrescu, fostul mare atacant al echipei naționale, a asemănat stilul lui Dorin cu cel al olandezului Robin Van Persie.
Tânărul a fost legitimat gratis în iarna anului 2012 de la grupele de juniori ale Politehnicii Timișoara, formația deținută de Marian Iancu. Drepturile federative se împart între cele două echipe, iar bănățenilor le va reveni 50% din suma care va fi achitată pentru vânzarea acestuia.
„Încă nu a explodat în joc, dar este talentat, acest lucru e indiscutabil. A avut un sezon bun, dar cred că se exagerează cu zvonuri precum cele referitoare la un transfer la Manchester United. E posibil ca englezii să îl aibă într-o bază de date care conține sute de jucători, dar e drum lung până la a fi cumpărat de United.„
STELIANO FILIP (20 ani)
O ascensiune rapidă
În 2012, Steliano Filip era adus în „Ștefan cel Mare” de la Avicola Buziaș pentru suma de 50.000 de euro. Cele două cluburi îl dețin acum în coproprietate, ceea ce produce împărțirea banilor ce vor fi obținuți în urma unui eventual transfer. A reușit să se impună în fața concurenților din flancul stâng al defensivei dinamoviste în pofida faptului că a fost reprofilat din mijlocaș de bandă. În primăvara acestui an, a fost convocat de Victor Pițurcă la națională pentru amicalul de lux dintre România și Argentina. A dat o pasă de gol la Dinamo și, în acest moment, transfermarkt.com îl estimează la aproximativ un milion de euro.
„Steliano nu mi-a sărit în ochi prin evoluții. Consider că trebuie să mai crească la Dinamo și apoi vom putea discuta despre un eventual transfer.„
LAURENȚIU RUS (29 de ani)
Are prioritate la transfer
Produs al Universității Cluj, fotbalistul a fost crescut de Liberty Salonta, iar în 2009 a făcut pasul către Dinamo. „Roș-albii” nu au plătit niciun euro pentru transfer, iar debutul de sezon a fost excelent. A fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren la primul joc al ediției 2009-2010, cel cu Universitatea Craiova, încheiat 0-0.
Campionatul recent terminat a fost cel mai prolific pentru fotbalistul de 29 de ani, acesta având printre altele două goluri și patru pase de gol. Cum a petrecut ceva vreme la Dinamo, iar apropierea vârstei de 30 de ani îl face mai puțin atractiv pentru eventualele cluburi interesate (jucătorul e cotat acum la 1,3 milioane de euro), ne putem aștepta ca Rus să fie unul dintre fotbaliștii pe care Ionuț Negoiță va încerca să-i vândă cât mai repede.
„Este un fundaș bun, dar nu cred că va îmbogăți bugetul lui Dinamo dacă va pleca în străinătate. Cota de 1,3 milioane mi se pare puțin exagerată.„
6 goluri a reușit Laurențiu Rus în întreaga perioadă petrecută în tricoul „roș-albilor”
DRAGOȘ GRIGORE (27 de ani)
Vârful carierei: amicalul cu Argentina
Ediția 2013-2014 a fost vârful carierei pentru stoperul Dragoș Grigore. Crescut la grupele de juniori ale Vasluiului, căpitanul trupei lui Stoican a fost cumpărat în 2008. Niciun euro nu a fost achitat în schimbul jucătorului care evoluase ultima oară la CFR Timișoara. În acest sezon a dat siguranță defensivei dinamoviste și s-a dovedit a fi un executant excelent de penalty-uri. Toate cele șase goluri din campionatul 2013/2014 au fost marcate de la punctul cu var.
Jocul excelent i-a adus și convocarea la meciul naționalei cu Argentina (scor 0-0), din iarnă, partidă în care a fost integralist, reușind să blocheze ofensiva de zeci de milioane a „pumelor”. Conform transfermarkt.com, apărătorul are o cotă de 2,3 milioane de euro.
„Dragoș Grigore este un veteran al lotului. Într-adevăr, a avut un sezon foarte bun, dar nu consider că Dinamo poate să ia bani mulți pe Grigore.„
La debutul sezonului trecut, acesta a fost la un pas să plece la Genoa, dar a rămas în „Ștefan cel Mare”. Acum, sunt șanse ca dorința lui „Grig” să fie concretizată, o mutare în Europa fiind din ce în ce mai vehiculată.
CRISTIAN BĂ‚LGRĂ‚DEAN (26 ani)
Monitorizat de Standard în trecut
În 2010, UTA l-a trimis pe „Pufi” în „Groapă”. În schimbul fotbalistului, a fost achitată suma de 50.000 de euro, iar în ultimii patru ani, acesta a fost o prezență constantă între buturile „roș-albilor”. Fluctuațiile de formă l-au costat de multe ori postul de titular, dar, în prezent, este cotat la 2,8 milioane de euro și poate reprezenta una dintre cele mai profitabile afaceri pe care le-ar face Dinamo în viitorul apropiat.
„Promite multe, dar nu are consistență. A apărat foarte bine de multe ori, dar nu este posibil ca un portar de la Dinamo să ia un gol precum cel primit de la Iasmin Latovlevici. Acel lob din meciul de Cupă nu avea voie să intre în poartă.„
Anul trecut, a fost la un pas de a semna cu Standard Liege după ce a efectuat vizita medicală în Belgia, dar cele două formații nu s-au înțeles în privința transferului. Bucureștenii doreau să-l vândă definitiv pe goalkeeper, în timp ce trupa din Liege voia să negocieze un împrumut pe un an, ce putea fi urmat de achiziționarea lui Bălgrădean.
100.000 euro a achitat clubul din șoseaua „Ștefan cel Mare” pentru cei șapte jucători
10.500.000 de euro este cota cumulată a celor șapte fotbaliști acum, estimare făcută de transfermarkt.com
„Doar Bălgrădean și Grigore pot pleca„
Dorin Irimia, purtătorul de cuvânt al clubului Dinamo, a afirmat pentru ProSport că tinerii de la Dinamo nu sunt de vânzare: „În cazul lui Cristian Bălgrădean și al lui Dragoș Grigore putem discuta de un eventual transfer. Au jucat foarte mulți ani pentru echipă și merită să joace afară dacă vor fi ofertați. Ceilalți fotbaliști sunt netransferabili”.
„Nu se pot lua bani mulți pe acești fotbaliști, valoarea lor a fost arătată doar la nivelul Ligii1. E greu să evaluezi că poți lua milioane în condițiile actuale. Dacă ei vor să facă pasul în lumea mare, trebuie să crească de la joc la joc. E ca și cum ai dori să vinzi suprafețe de pământ și fiecare ar avea preț de pornire 100 de euro pe metrul pătrat.„
Articol scris de Cătălin Rusu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER