Au trecut 306 zile de când cartierul Drumul Taberei, în special zona de la colțul străzii Brașov cu Bulevardul Ghencea – până la capătul tramvaiului 41, e liniștit în week-end-urile în care Steaua are meci. Pe 16 mai 2011 s-a jucat ultima partidă oficială pe stadionul care găzduise, cu mici pauze de modernizare, meciuri de fotbal începând cu aprilie ’74. Atunci, Steaua București își lua, fără să știe încă, adio de la stadion într-un meci cu FCM Tg. Mureș, câștigat de elevii lui… Gabriel Caramarin cu 2-0.
În tot acest timp zona s-a adaptat noilor condiții. Au dispărut multe dintre chioșcurile mici care își asigurau o bună parte din venituri de pe urma miilor de fani ai Stelei care veneau la meciuri. Au apărut, în schimb, magazinele de scară de bloc. „Eu vă zic sincer că speram să nu mai vină băieții ăia să joace aici, de asta mi-am și redeschis magazinașul ăsta după mai bine de 15 ani”, ne spune o doamnă în vârstă care își completează pensia de 450 de lei pe lună cu chiria pe care o ia de la cei care administrează mini-marketul improvizat în una din camerele apartamentului cu patru camere situat la stradă, pe Bulevardul Ghencea. „Speram să nu mai vină pentru că în 1996 galeria mi-a spart geamurile și mi-a furat sticle de vin și de cola”, vine și motivația. De altfel, toți comercianții mici din zonă au primit cu strângere de inimă vestea că Gigi Becali a reușit să negocieze revenirea Stelei. Motivul? Restricția la vânzările de alcool.
„Dacă vând băutură? Normal, după ce pleacă poliția!”
Potrivit legilor în vigoare, în ziua meciului este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice în zona stadionului. „Vine poliția și ne pune să semnăm cum că nu vom vinde bere și vin. Păi noi din asta trăim! Aveți idee câte bidoane de Bucegi la doi litri dăm pe zi?! Îmi dă mie Becali banii ăia?!”, se revoltă patronul unui magazin situat la nici 200 de metri de intrarea în stadion. „Ce o să fac? O să vin duminică, vând până la ora 12:00, apoi pun semnul de închis și mă duc acasă. De parcă suporterul nu poate să vină beat de la el din cartier…”, își varsă omul oful. Nu toți comercianții văd la fel problema. „Nu e așa, frate. Eu semnez că nu vând, dar dacă omul îmi bate în geam și zice că vrea o tărie, îi dau! După ce pleacă poliția îi dau, normal. Tre’ să trăim și noi, nu mai pot eu de Steaua lor”, mărturisește un alt proprietar de magazin numai după ce se asigură că DSLR-ul fotoreporterului Bogdan Iordache e așezat în ghiozdan. „La prima vedere lumea are impresia că e bine, vin suporteri și cumpără tot, dar nu e așa. Ne bazăm doar pe vânzarea de țigări, chipsuri și semințe. Lumea care mai ia un salam, un pateu, o brânză nu mai iese din casă de frica huliganilor și uite-așa se duce dracului vânzarea”, vin și explicațiile detaliate.
Vatmanii se așteaptă la distrugeri și program prelungit
Un singur optimist pe o rază de un kilometru. O doamnă în vârstă care vinde de „vreo douăj’ de ani” într-un fel de aprozar exact în ultimul bloc pe dreapta până în stadion. „Eu stau liniștită, mamă. Când vin băieții cu fotbalul închidem prăvălia și ies în față cu semințe. Eu chiar le-am simțit lipsa, ne mai distram și noi în fața blocului cu atâta lume. Belea mare e pe vatmani. Ei fierb de când s-a auzit că revine echipa”, spune femeia. Într-adevăr, la capătul tramvaiului 41, în cele câteva minute pe care vatmanii le au libere în drumul zilnic din Ghencea până la Piața Presei, se discută subiectul. Nimeni nu vrea să discute „oficial”, dar oamenilor nu le-a picat bine vestea. „Sincer, mie mi se rupe că vine Steaua și se face iar haos pe aici. Sunt schimbul unu, dar băieții de seară au pus-o”, mărturisește unul dintre vatmani. „Au fost cazuri când li s-a prelungit programul ca să îi ducă acasă pe oamenii care ies de la meci, dar nu asta e cea mai mare problemă. Necazurile încep când băieții rup scaune, trag semnalul de alarmă, mai sparg câte un geam. Și e frustrant pentru că n-ai ce să le faci, sunt 100-150 de nebuni în tramvai și tu ești singur”, adaugă omul.
În stadion se face curățenie, la casele de bilete e liniște și pace
Inclusiv ieri, atunci când am vizitat împrejurimile stadionului, Complexul Sportiv Ghencea avea regim de cazarmă. Asta înseamnă că fiecare intrare și ieșire era păzită de militari în termen, soldați înarmați. Peste garduri se puteau vedea alții care erau responsabili de curățarea aleilor, dar și a scaunelor de pe stadion. Din nou, aparatul foto ne plasează în atenția oamenilor. „Fraților, chemați televiziunile să vadă ce e aici. Vin cu nevastă-mea de două zile să cumpăr bilete pentru meciul cu Astra și aici bate vântul”, strigă un bărbat dintr-un Opel Astra Caravan cu numere de Teleorman. În scurt timp își mai fac apariția și câțiva copii, tot în căutare de bilete. Dezamăgiți, își scot telefoanele pentru a poza soldații care dau cu mătura în parcarea stadionului. „Vă rog, fără fotografii. Mulțumesc!”, vine mesajul de după gard, de la santinele. Fără fotografii până duminică, atunci când Steaua revine pe stadionul căruia, prin performanțele obținute de-a lungul timpului, i-a schimbat denumirea neoficială în „Templul fotbalului românesc”.
24.400 de euro plătește Steaua pentru un meci
Pentru a găzdui un eveniment, poți închiria… Ateneul român 9.000 de euro Sala mare a hotelului Mariott 8.000 de euro Cel mai mare salon al Palatului Parlamentului 10.000 de euro O lojă de lux a stadionului Allianz Arena 10.000 de euro
5 lei e cel mai ieftin bilet cu Astra
Steaua a anunțat punerea în vânzare a tichetelor pentru partida de duminică, ora 20:30, cu Astra Ploiești. Cele mai ieftine bilete sunt cele de la peluze, 5 lei, la tribuna a II-a vor costa 15 lei, 25 și 50 de lei pentru tribuna I, respectiv tribuna 0. Cei care aleg biletele pentru fotolii vor trebui să scoată din buzunare 75 de lei, în timp ce la lojă un loc costă 300 de lei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER