Un scandal imens arde la foc mocnit între LPF și FRF, pentru că din informațiile ProSport, se va supune la vot ca pe ordinea de zi să fie introduse două chestiuni extrem de importante. Și anume, modificarea structurii ediției de campionat 2015-2016 și păstrarea unui număr de 18 echipe în prima ligă. Tot din informațiile ProSport, se pare că președintele FRF, Răzvan Burleanu e constrâns să sprijine aceste puncte, deoarece i se flutură pe sub nas un punct din programa cu care a câștigat alegerile din 2014.
„Burleanu a promis că va susține mărirea numărului de echipe pe prima scenă a fotbalului românesc, nu micșorarea lui. Dacă nu își respectă programul, atunci ce rost mai are? Noi de asta l-am votat”, a spus un președinte de club, ieri, pentru www.prosport.ro, sub protecția anonimatului pentru că nu vrea să-și mai facă dușmani.
Justin Ștefan, secretarul general al LPF, este finul lui Valeriu Argăseală. Acesta din urmă face parte din Comitetul Executiv al FRF și, conform Regulamentului, nu va avea drept de vot în Adunarea Generală a FRF
LPF: „Se vor formula plângeri penale, sancționate cu închisoare de la 2 la 7 ani”
Conducătorii nu se mai aruncă în declarații și par să țină secret intențiile lor până la Adunarea Generală a FRF. Au și de ce. Liga a trecut din nou la amenințări, ieri, prin intermediul secretarului general Justin Ștefan. Sub titlul „Opinie juridică”, oficialul LPF a avertizat: „În situația în care modificarea de desfășurare a Ligii 1 se va decide de un organism necompetent, respectiv Adunarea Generală a FRF, vor fi disponibile următoarele acțiuni: formularea unor plângeri penale pentru abuz în serviciu, sancționate cu închisoare de la 2 la 7 ani împotriva tuturor celor care vor vota introducerea unei astfel de chestiuni pe ordinea de zi, respectiv pentru modificarea formulei de desfășurare”.
Întrebat dacă FC Viitorul va propune la următoarea Adunare Generală a LPF renunțarea la sistemul play-off, Hagi a răspuns: „Nu. Eu am dat o temă acum, o temă de analiză. Acum să meargă presa la președintele Ligii, la președintele federației: «Uite, domne, ce zice Hagi»”
Hagi: „LPF doar organizează competiția. FRF e forul suprem”
În replică, tot sub protecția anonimatului, un președinte de club a declarat: „Cum adică, Adunarea Generală a FRF e organism necompetent? În Regulament este trecut că această adunare reprezintă cel mai înalt nivel la care se pot lua decizii în fotbalul românesc! Comitetul Executiv sau Comitetul Executiv de Urgență trebuie să le pună în aplicare”.
Un alt conducător a spus: „Văd că se uită faptul că fotbalul în România trebuie condus de FRF, așa cum scrie în regulamentul UEFA. LPF doar organizează campionatul din Liga 1 și trebuie să se supună Federației. Nu e mai presus de FRF!”. Ideea seamănă cu ceea ce Hagi a încercat să explice într-o conferință de presă care a avut loc pe 7 martie. El a spus atunci: „LPF doar organizează competiția Ligii I. Federația este cea care conduce, e forul suprem! Federația dă verde, dă tonul și sensul. Ea trebuie să pună niște legi și să le aplice”.
Hagi nu și-a ascuns niciodată ideile cu privire la forma sub care trebuie desfășurat campionatul și cu privire la numărul de echipe care trebuie să fie în prima ligă. „România nu are nevoie de play-off, a câștigat Cupa Campionilor cu 18 echipe în Liga I, nu cu play-off și play-out. România are 22 de milioane, trebuie să aibă echipe în toate zonele, facem 20 de echipe. Eu dacă aș fi președinte (n.r. – la FRF), 20 de echipe aș face în Liga I. Atunci ești mare ca președinte, când faci multe echipe, când ai mult fotbal”, a declarat el în aceeași conferință.
Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a avertizat că: „modificarea formulei de desfășurare a campionatului pentru sezonul 2015-2016 prin creșterea numărului de echipe participante de la 14 la 16 sau la 18, contravine, în mod flagrant, principiului meritului sportiv și regulilor de promovare – retrogradare care au fost stabilite deja de Comitetul Executiv al FRF la începutul sezonului 2014-2015„. Însă tot Hagi spunea: „că atunci eu nu am votat pentru play-off, dar au votat alte cluburi din interes. Anumite cluburi au avut interese mari și acum îi vedem toți care sunt. Insolvența merge pe bandă rulantă, jucători neplătiți și așa mai departe”. În momentul de față, în Liga 1 sunt 7 cluburi aflate în insolvență: Dinamo, CFR Cluj, Rapid, Universitatea Cluj, Petrolul, FC Brașov și Oțelul, dintre care 6 dintre ele au votat în luna mai a anului trecut pentru sistemul cu play-off și play-out. Viitorul, Ceahlăul, Concordia și Gaz Metan au fost împotrivă.
Dragomir spune că îl doare „la pălărie” de ceea ce se întâmplă la LPF și FRF
Dragomir: „Amenințările astea o să ajungă la DNA”
Contactat de ProSport, Dumitru Dragomir a spus că vrea să se mențină departe de acest scandal. Cel puțin aparent, pentru că pare să știe destul de bine ceea ce se petrece în fotbalul românesc. „Nu mă interesează nici ce va fi la Adunarea Generală, nici ce a susține Liga. Dar să nu se creadă că Liga și Federația sunt deasupra cluburilor. Cluburile țin Federația și Liga și nu invers. Liga e întreținută din banii pe care ei îi opresc de la cluburi. Eu nu am făcut așa ceva cât am fost președinte! Toate amenințările astea o să ajungă la DNA, mai devreme sau mai târziu. Abuzurile și încălcarea legilor și a regulamentelor se vor duce ușor-ușor către DNA”, a declarat fostul șef al LPF.
Mai jos, puteți citi opinia juridică a finului lui Argăseală, Justin Ștefan, secretar general al LPF: