Gigi Becali are în sfârșit echipa pe care și-a dorit-o, după ani de căutări
Cei mai mulți jucători au fost aduși în 2011 și 2012
Steaua a cucerit ultimul titlu în sezonul 2005-2006, când antrenor era Cosmin Olăroiu, iar în teren se aflau Rădoi, Ogăraru, Dică sau Petre Marin. De atunci, Gigi Becali a tot căutat formula de succes care să-i aducă a 24-a coroană internă. A vânturat fără milă antrenorii, a schimbat jucătorii ca pe batistele de la buzunarul din dreptul inimii, a băgat o grămadă de bani în transferuri, dar n-a mai reușit să asambleze o echipă cu față de campioană.
Căutările latifundiarului par a se fi sfârșit în acest sezon. Steaua e lider autoritar în Liga I, a învins Chelsea în optimile Europa League, scor 1-0, și a etalat cel mai solid joc din ultimii ani. În cât timp s-a format această echipă? Dacă luăm ca reper primul și ultimul venit din acest lot, răspunsul este simplu: patru ani și douăzeci de zile. Sigur, totul poate părea relativ, pentru că fiecare jucător adus la vremea respectivă a fost nevoit să-și câștige locul într-o structură deja formată, însă evidența e una singură: echipa dată exemplu de Michel Platini după victoria în fața campioanei Europei a crescut repede și încă nu a atins apogeul.
Chelsea, unsprezece ani de căutări Pentru a vă face o idee cât de greu se formează o trupă de succes, ProSport a analizat alte două cazuri, unul intern, altul internațional. „Steaua 2006”, echipa care a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, a avut nevoie de șapte ani și jumătate pentru a face performanță, perioada respectivă reprezentând distanța între cel mai vechi component al lotului (George Ogăraru – din iulie 1998 la Steaua) și cel mai nou venit (portarul Carlos, Vasilică Cristocea și Răzvan Ochiroșii – toți, transferați în ianuarie 2006).
Al doilea exemplu: „Chelsea 2011-2012”. Echipa care a câștigat Liga Campionilor în vara anului trecut a avut nevoie de aproape 11 ani de căutări: reperele sunt Frank Lampard (adus în iulie 2001), respectiv Tim Cahill (ianuarie 2012).
„Reghe”, poate cea mai importantă mutare Din actualul lot al Stelei, cel mai vechi component este Lucian Filip (22 de ani). Fostul craiovean a fost adus la echipa a doua a roș-albaștrilor în 2007, de la Școala Gică Popescu, pentru numai 50.000 de euro, promovarea sa la prima echipă având loc în ianuarie 2009. La polul opus se află Cornel Râpă, fundașul dreapta alăturându‑se lotului stelist pe 21 ianuarie 2013. Între cei doi sunt exact 1481 de zile.
Interesant este însă și faptul că mai mult de jumătate dintre jucători au fost aduși în 2011 și 2012, ceea ce face ca eficiența politicii de transfer a clubului să fie și mai mare. Un succes poate fi considerată și investiția financiară în alcătuirea lotului: pentru toți jucătorii, Gigi Becali a plătit 11,3 milioane de euro, adică o treime din cât a dat Chelsea pe Eden Hazard. Poate cea mai inspirată mutare a Stelei nu figurează însă pe lista cheltuielilor cu transferurile, ci reprezintă aducerea antrenorului Laurențiu Reghecampf. Dincolo de faptul că are la dispoziție un lot valoros, tehnicianul în vârstă de 37 de ani a reușit să le redea steliștilor strălucirea, motivația și spiritul de altădată.
Steaua a urcat România un loc, până pe 12, în clasamentul coeficienților UEFA, sezonul 2012/13
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER