Mihai Stoichiță a fost instalat pentru a treia oară în carieră în funcția de antrenor principal al Stelei, însă doar două dintre mandate au fost cu Gigi Becali patron. ProSport vă prezintă asemănările și deosebirile dintre condițiile pe care le-a avut Stoichiță în sezonul 2009/2010, atunci când a venit la echipă după Cristiano Bergodi, și cele pe care le are acum, după proaspăta plecare a lui Ilie Stan.
1. Diferențe de lot În precedentul său mandat la Steaua, Mihai Stoichiță a preluat o echipă mult mai slabă, cel puțin pe hârtie. Tehnicianul a venit în etapa a 7-a a sezonului 2009-2010, imediat după demiterea lui Cristiano Bergodi, preluând astfel un lot în care își făcuseră apariția mulți fotbaliști tineri precum Emil Ninu, Răzvan Ochiroșii, Florentin Matei sau Mihai Onicaș. Debutul lui Stoichiță a avut loc în Ghencea, într-un meci cu Pandurii, câștigat de steliști cu 1-0, prin golul lui Pantelis Kapetanos.
„11”-le ideal Steaua 2009/2010 Zapata – Ninu, Rada, Ghionea, Petre Marin – Szekely, Bicfalvi, Toja, Nicoliță – Stancu, Kapetanos Rezerve: Tătărușanu – Eugen Baciu, Rafael Grzelak, Mihai Onicaș, Răzvan Ochiroșii, Tănase, Romeo Surdu
„11”-le ideal Steaua 2011/2012 Tătărușanu – Martinovic, Chiricheș, Geraldo, Pîrvulescu – Chipciu, Bourceanu, Bicfalvi, Tănase – Rusescu, Tatu Rezerve: Stanca – Dănănae, Iliev, Tibi Bălan, Prepeliță, Florin Costea, Mihai Costea
2. Situația din clasament În momentul în care Mihai Stoichiță a fost instalat pe banca Stelei în sezonul 2009/2010, în locul lui Cristiano Bergodi, echipa era pe locul cinci după șase etape. Steaua acumulase 10 puncte și se afla la 4 puncte de liderul FC Brașov și la egalitate cu Dinamo. Sub conducerea lui Stoichiță, echipa a terminat acel campionat pe locul patru, la șapte puncte distanță de campioana CFR Cluj, linia de clasament în Liga I fiind de 15 victorii, 7 egaluri și 6 înfrângeri. În Europa League, Steaua nu a reușit să treacă de o grupă în care a jucat cu Sheriff Tiraspol, Twente și Fenerbahce, terminând pe ultimul loc, fără nicio victorie.
3. Stabilitatea din conducerea clubului Posibila venire la Steaua a lui Mihai Stoica, om cu care Stoichiță are o relație foarte bună, i-ar produce tehnicianului un avantaj pe care nu l-a avut în primul mandat. Atunci, Stoichiță s-a plâns în dese rânduri că nu există un om în club care să-și exprime nemulțumirea în mod public atunci când Steaua este dezavantajată de arbitraje sau care să ia apărarea jucătorilor în momentul în care aceștia erau criticați public de patron. Începând de azi, Mihai Stoichiță s-ar putea afla în situația de a lucra atât cu Mihai Stoica, cât și cu Narcis Răducan, în condițiile în care patronul va reuși să îi împace pe cei doi.
4. Investiții Chipciu, Chiricheș, Machado, Pîrvulescu și Dănănae sunt cele cinci transferuri realizate de conducerea Stelei în această iarnă, probabil cele mai răsunătoare achiziții din ultimii ani. Astfel, Mihai Stoichiță preia o echipă în care s-au investit foarte mulți bani, după ce și la începutul acestui sezon au fost aduși frații Costea, Bourceanu, Prepeliță, Tibi Bălan, Nikolic sau Tatu. În precedentul mandat, Stoichiță a lucrat cu o echipă mai degrabă experimentală, un prim „11” format de Cristiano Bergodi fără mari investiții, cu foarte mulți fotbaliști promovați de la echipa a doua a clubului. Chiar Gigi Becali a recunoscut că i-a fost imposibil lui Stoichiță să facă performanțe în mandatul anterior, finanțatorul precizând că atunci a fost nevoit să lucreze cu „o echipă de doi lei”.
5. Un singur obiectiv rămas În etapa a 7-a a sezonului 2009/2010, Mihai Stoichiță a găsit o echipă care lupta pe trei fronturi. Tehnicianul a preluat Steaua atunci când echipa era angrenată în Europa League, în Cupa României și în Liga I. Roș-albaștrii au fost eliminați din Europa încă din faza grupelor, iar în Cupă au fost scoși de Gloria Bistrița în „optimi”, astfel că până la începutul returului Steaua s-a văzut în situația de a lupta doar pentru titlul de campioană. Acum, Ilie Stan a lăsat o echipă care mai are doar un singur obiectiv, după ce a părăsit Cupa și a fost eliminată din Europa League în „16-imi” de Twente, astfel că Mihai Stoichiță va avea de recuperat doar distanța față de CFR Cluj.
Stoichiță va face performanță la Steaua, data trecută a avut o echipă de doi lei și de-aia nu a putut să-și arate valoarea Gigi Becali, patron Steaua
24 de mandate de antrenor la 19 echipe diferite a avut Mihai Stoichiță de la debutul în meserie, în 1988, și până la a treia venire la Steaua
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER