Astra Giurgiu a câștigat al doilea trofeu consecutiv din istoria clubului, Supercupa României, după ce a învins din nou Steaua București. Dacă la finalul lunii mai 2014 giurgiuvenii câștigau Cupa după loviturile de departajare, scenariul s-a repetat vineri seară în Supercupă. În timpul celor 90 de minute, echipele au avut momente în care au făcut telespectatorii să regrete meciul Iran – Nigeria 0-0 de la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia. Fără o pregătire fizică de nivel ridicat, fără un joc legat și fără un om de gol, Steaua a condus prin golul lui Alexandru Chipciu din minutul 45. Inconstantă după pauză, campioana s-a pierdut în minutul 75, Prepeliță a stat prost în teren și l-a scos din ofsaid pe Enache, cel care a egalat. Totul s-a stabilit la loviturile de departajare, acolo unde Astra Giurgiu a avut 5-3, Lucian Filip fiind singurul stelist care a ratat.
Cum au jucat fotbaliștii celor două echipe în Supercupa României:
Astra Giurgiu
Lung jr. – 8
Considerat de Pițurcă ca a treia variantă pentru postul de portar după Tătărușanu și Pantilimon, Lung a avut o prestație fără greșeală. S-a remarcat prin cele șase parade pe care le-a avut atât în timpul regulamentar, cât și în prelungiri. La golul marcat de Chipciu nu are nicio vină. Seara foarte bună pentru el a fost completată de lovitura de departajare parată lui Filip.
Yahaya – 8
Mijlocaș devensiv prin excelență, jucătorul ganez l-a blocat excelent pe Tănase obligându-l pe căpitanul stelist să părăsească în dese rânduri flancul stâng. Yahaya a fost nevoit să joace pe postul de fundaș drepta ca urmare a conflictului pe care Mățel îl are cu conducerea clubului. S-a plasat de multe ori și în centrul defensivei pentru a bloca centrările adversarilor. El și portarul Lung au fost cei mai buni oameni ai echipei antrenate de Isăilă.
Găman – 7
A format un cuplu sigur de fundași centrali alături de Ben Youssef, reușind să blocheze combinațiile la firul ierbii al steliștilor. A avut un joc bun la intercepție, dar a fost depășit în câteva ocazii la fazele aeriene.
Ben Youssef – 7
Internaționalul tunisian are un plus de viteză față de colegul său de compartiment și pare a fi liderul defensivei Astrei în noul sezon. Pe lângă prestația bună în defensivă s-a evidențiat și cu pasa de de gol reușită în minutul 75, când Enache a restabilit egalitatea.
Junior Morais – 6
A fost printre cei mai slabi oameni ai Astrei în prima repriză. Nu a mai reușit incursiunile în ofensivă, cu care obișnuise în sezoanele trecute, poate și pentru că l-a avut ca adversar pe Chipciu, jucător cu mare viteză. În repriza secundă, după intrarea lui De Amorim s-a simțit mai bine și a ajutat faza ofensivă.
Laban – 6
Nu a mai fost jucătorul care să ofere o mare siguranță la mijlocul terenului, fiind depășit în multe rânduri de combinațiile mijlocașilor steliști care au reușit să paseze în spatele lui. Modul în care a executat cornerele și loviturile libere din lateral a lăsat de dorit.
Seto – 6
Japonezul de la mijlocul echipei lui Isăilă a depus ca de obicei un efort consistent, dar din păcate pentru el poartă o parte de vină la golul prin care Chipciu a deschis scorul, fiind driblat cu ușurință de către Tănase. A distribuit ca de obicei pase de siguranță, fără a-și asuma riscuri.
Enache – 8
Înlocuitorul „dezertorului” Yoda are meritul de a fi marcat golul egalizator din minutul 75, când a reluat spectaculos, cu capul, din centrul careului. A fost util și pe faza defensivă ajutându-și colegul de bandă Yahaya.
Cristescu – 4
Jucătorul format de Rapid a fost cu siguranță cel mai slab jucător al Astrei. Distribuit de Isăilă în spatele vârfului, mijlocașul nu a avut nicio realizare și a fost schimbat la pauză cu De Amorim.
Budescu – 6
Căpitanul giugiuvenilor a debutat cu un „exterior” de fotbalist mare când l-a servit excelent pe Enache în careu. Prima repriză a continuat modest pentru purtătorul tricoului cu numărul 10. Poziția de mijlocaș stânga pare că nu îi convine lui Budescu, căruia nu îi prea place să „facă” banda. După primele 45 de minute a jucat în spatele vârfului, poziție în care a dat un randament mai bun. A transformat ultima lovitură de departajare prin care echipa sa a câștigat trofeul.
Bukari – 5
Jucătorul ganez a fost singurul atacant pe care Isăilă l-a trimis în primul „11”. Închis bine de fundașii centrali ai Stelei nu a reușit să fie periculos pentru poarta lui Arlauskis. Bukari a dovedit prin prestația din Supercupa României că este mai potrivit în poziția de al doilea vârf. Va avea de dus o luptă grea cu Fatai pentru titularizare.
De Amorim – 7
Intrat la pauză în locul lui Cristescu, jucătorul brazilian a reușit să aibă o evoluție mai bună decât cea a lui Budescu în banda stângă, grație vitezei superioare cu care este înzestrat. A oferit și câteva momente în care a impresionat cu tehnica sa de brazilian, intrând in combinații eficiente cu Fatai și Budescu.
Fatai – 7
Intrat la pauză în locul lui Bukari, nigerianul revenit după împrumutul de la FC Brugge a demostrat că este marele favorit pentru a fi titularul din atacul Astrei. Având avantajul vitezei superioare fundașilor steliști a reușit să creeze panică în defensiva stelistă.
Steaua București
Arlauskis – 5
A avut o intervenție excelentă în primele minute, atunci când a scos șutul lui Enache. Fără să se remarce apoi deloc pe parcursul partidei, portarul lituanian nu a avut deloc inspirație la loviturile de departajare, acolo unde nu a fost nici măcar aproape de a para vreun șut.
Râpă – 4
A demonstrat încă o dată faptul că valoarea lui nu este de o echipă de top a fotbalului românesc. Ezitant în defensivă, aproape penibil în faza de atac, Râpă reușește performanța de a fi mai slab pe postul lui de bază decât o improvizație precum Varela.
Varela – 6
Este o soluție bună pentru defensivă și a reușit să fie util și la construcție. A apărut fără succes la finalizare, însă nu i se poate reproșa mare lucru după această partidă.
Szukala – 6
Excelent la fazele fixe din careul Astrei, acolo unde giurgiuvenii nu au avut nicio șansă la duelurile aeriene. În apărare nu a avut mare lucru de făcut, nici Bukari și nici Fatai nu au reușit să îi pună probleme.
Latovlevici – 4
Fără chef de joc, inutil pe fază ofensivă și ezitant în apărare. Altădată exemplu de risipă de efort, fundașul stânga a fost tranchilizat pe durata celor 120 de minute.
Filip – 5
Este departe de ceea ce fanii Stelei vedeau la Pintilii pe această poziție, sezonul trecut. Chiar dacă nu a făcut greșeli mari, Filip a fost zero în ceea ce privește dezvoltarea acțiunilor de atac, acolo unde Pintilii excela.
Prepeliță – 3
A început prost, cu multe pase lungi care nu au ajuns la destinatar. A continuat și mai prost, atunci când, nepermis pentru un fotbalist cu experiența lui, l-a scos din ofsaid pe Enache în minutul 75 și Steaua a primit gol.
Chipciu – 8
Foarte implicat în joc, a făcut des incursiuni în ofensivă, semn că își dorește să joace avansat precum sezonul trecut. A finalizat foarte bine, cu un șut în cross, o pasă de la Tănase în minutul 46. A fost singurul jucător din compartimentul ofensiv care a arătat că își dorește mai mult de la un meci altfel modest.
Stanciu – 3
Continuă să pară că abia a debutat în Liga I, este timorat atunci când are mingea la picior și preferă de fiecare dată varianta unui dribling în plus. Nu s-a remarcat cu nimic, pare să semene din ce în ce mai mult cu o variantă puțin mai tehnică a lui Mihai Costea.
Tănase – 7
Sufocat de pressingul la care a fost supus pe toată durata partidei, Tănase a reușit să facă diferența în momentele cheie. Un astfel de moment a fost la finalul primei reprize, atunci când a pasat excelent, cu exteriorul, și l-a lăsat pe Chipciu singur cu portarul. Totuși, reușita a venit pe poziție centrală, asta pentru că pe stânga Tănase a fost anihilat de Yahaya.
Iancu – 5
Mai bun decât în alte meciuri ale lui la Steaua, însă asta nu înseamnă foarte mult. S-a chinuit într-o poziție care nu îi convine, a coborât după mingi, dar falsa lui impresie că posedă calități tehnice l-a făcut să se complice în repetate rânduri.
Keșeru – 6
A adus un aer nou, a ratat și două ocazii mari cărora singur le-a dat naștere, însă nu a fost deloc inspirat la finalizare. Deși a demonstrat că poate să fie decisiv în alte rânduri, Keșeru are nevoie de alte condiții tactice pentru a performa.
Pîrvulescu – 4
Nu a contat pe teren decât într-o singură fază care putea să fie periculoasă dacă mijlocașul alegea să paseze în loc să șuteze prost de la mare distanță.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER