Dacă Steaua câștigă toate cele patru meciuri rămase de disputat în Liga 1, ASA Târgu Mureș are nevoie de doar trei victorii și un egal în meciurile cu Gaz Metan Mediaș, Petrolul, Astra Giurgiu și Oțelul Galați pentru a se încununa campioană. Lucru perfect realizabil pentru mureșeni, chiar dacă programul echipei lui Ciobotariu este mai greu decât al Stelei. Însă aruncând o privire peste rezultatele din acest retur, misiunea celor de la ASA pare simplă: jucătorii mureșeni trebuie doar să-și păstreze forma senzațională care a dus la un comeback de senzație, poate cel mai surprinzător din istoria Ligii 1, un comeback prin care ASA a anulat un deficit de 13 puncte în raport cu Steaua la începutul returului. În aceste condiții, titlul se joacă, dar, deocamdată, ASA este favorită și la casele de pariuri. ProSport a identificat trei motive pentru care mureșenii au acest statut.
Stăncioiu ar putea câștiga al treilea titlu din carieră, după cele cucerite cu CFR Cluj în 2008 și 2010
Experiența, decisivă în momentele-cheie ale meciurilor
Din „11”-le de start al lui Ciobotariu trimis în teren în meciul cu Viitorul, de sâmbătă, câștigat cu 6-1 de ASA, doar Bejan și Feussi au mai puțin de patru sezoane în primele ligi ale campionatelor în care au evoluat până acum. Iar acest lucru se vede în teren. Unde de fiecare dată unul dintre jucătorii importanți și-a asumat responsabilitatea și a tras echipa după el în momentele decisive. La victoria cu Steaua, scor 1-0, Ianis Zicu a ieșit la rampă și l-a „părăsit” pe Tănase în careu pentru a înscrie golul victoriei. Cu FC Botoșani (2-1), ASA a fost egalată, dar Marius Constantin a reușit să marcheze în minutul 76, după doar cinci minute de egalitate.
La meciul cu FC Brașov, tot Zicu a rupt echilibrul și a marcat singurul gol al partidei în minutul 42. Practic, valoarea individuală, dar și experiența jucătorilor o ajută enorm în momente critice pe ASA. Asta s-a întâmplat și în meciul cu Viitorul, câștigat cu 6-1. Fără golul lui Hora, din prelungirile primei reprize, echipa lui Hagi ar fi intrat la cabine cu speranța unui rezultat bun. Așa, tinerii Viitorului au căzut și au ieșit în repriza secundă deja învinși. Ori, pentru a reuși câștigarea acestui avantaj moral în mai multe meciuri, e nevoie de asamblarea unei echipe cu experiență, care poate trece peste aceste momente grele, lucru pe care ASA l-a reușit de minune în acest sezon.
Lotul lui ASA a fost construit de Daniel Stanciu, dar returul excelent de campionat a fost reușit cu Narcis Răducan în postura de președinte
Un sistem inteligent de prime
La începutul sezonului, ASA a anunțat un buget de circa 4 milioane de euro, buget suficient, în opinia unor conducători de club, doar pentru implicarea în lupta la retrogradare. 30 de etape mai târziu, mureșenii s-au descurcat excelent și se află în pole-position în lupta pentru titlu. Iar unul dintre factori este un mix interesant între înțelegerea jucătorilor și inteligența șefilor echipei mureșene. Dacă ASA nu părea o candidată la titlu în martie sau chiar la mijlocul lui aprilie, totul se datorează unui sistem special de premiere pe care șefii l-au propus jucătorilor la începutul returului.
Astfel, deși există întârzieri în ceea ce privește salariile, jucătorii au acceptat de bună-voie un sistem de prime care vin la fiecare meci. Cotate undeva, între 1.000 și 2.000 de euro, în funcție de importanța meciului, aceste prime sunt achitate imediat, însă în condițiile unui buget restrâns, menționat mai sus, salariile au întârziat. „Jucătorii știu că își vor primi banii, salariile, pentru că acestea sunt stipulate în contract. De aceea e liniște la echipă și toți sunt concentrați pe ceea ce au de făcut”, explică o sursă de lângă formația mureșeană.
Unde-i N’Doye? 🙂 Cel mai bun marcator de la ASA nu are niciun trofeu în carieră, schimbând 15 echipe. Anul trecut, el juca la Săgeata Năvodari
Un lot similar, ca valoare și performanțe, cu al Stelei
Dacă la începutul sezonului Steaua avea de departe cel mai bun lot din Liga 1, ASA se află, în acest moment, pe aceeași poziție. Cu un goalkeeper care a primit doar 19 goluri, la fel de multe câte a primit și Steaua și are trei pase decisive în acest sezon, cu una mai puțin, spre exemplu, decât Cristi Tănase, dar și cu o defensivă foarte experimentată, ASA și-a construit o linie de fund redutabilă, care își compensează lipsurile individuale. Iar de la mijloc în sus, lucrurile stau și mai bine. E drept, Mureșan și N’Doye au o vârstă, însă senegalezul este, practic, definiția unui mijlocaș box-to-box valoros, cel mai bun exemplu pentru această tipologie din Liga 1.
În Bumba, Zicu și Hora, ardelenii au trei jucători care pot scoate ușor din joc adversarii prin driblinguri, rivalizând la procentajul driblingurilor reușite (55%) cu Chipciu (60%) sau Adi Popa (54%). Singurul punct slab pare a fi atacul, unde nici Axente, nici Manolov nu sunt marcatori înnăscuți, dar bulgarul și-a demonstrat utilitatea în meciul cu Viitorul, când a forțat eliminarea lui Mamele.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER