UPDATE: CS U Craiova a reacționat pe site-ul oficial, printr-un comunicat postat în această seară.
„Nu ne vom opri aici!
Știința Craiova a renăscut din dorința de a reda oltenilor demnitatea și mândria. Pentru a atinge acest deziderat nimic nu ne va sta în cale. Împreună mergem mai departe.
La mijlocul lunii februarie, Universitatea Craiova a depus spre analiza UEFA o cerere cu privire la dreptul clubului nostru de a evolua în competițiile organizate sub egida forului continental în sezonul 2015-2016, însoțită de documentația aferentă.
În urmă cu câteva minute, în cursul acestei seri, Universitatea a primit răspunsul din partea UEFA privitor la solicitarea de a participa în competițiile europene. Este un răspuns nefavorabil, deși forul continental precizează că Universitatea Craiova a respectat toate regulamentele. UEFA rămâne însă consecventă regulii ca pentru a participa în cupele europene, toate cluburile trebuie să aibă trei ani consecutivi de afiliere la federațiile naționale, motivând astfel decizia.
Potrivit regulamentelor, Universitatea Craiova are dreptul de a ataca hotărârea UEFA la TAS. Din respect față de dorința suporterilor noștri de a vedea cât mai repede echipa revenită în competițiile europene, acolo unde a reușit performanțe fantastice, fiind prima formație din România care a atins semifinalele unei cupe europene, clubul nostru va face acest demers.
Vrem să reușim în demersul nostru deoarece știm că fotbalul craiovean, Știința noastră dragă, Craiova Maxima, Campioana Unei Mari Iubiri merită această șansă”, este mesajul oficialilor craioveni pentru suporteri.
UEFA consideră că gruparea CS Universitatea Craiova nu îndeplinește condițiile privind participarea în ediția viitoare a cupelor europene, deoarece nu este afiliată de minimum trei ani ca membru al Federației Române de Fotbal, au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul clubului din Bănie.
Formația CS Universitatea Craiova, înființată și afiliată la FRF în anul 2013, ocupă în prezent locul patru în clasament, cu 45 de puncte, poziție care îi permitea participarea în ediția viitoare a Ligii Europa.
Ținând cont de pozițiile ocupate în clasament, echipele eligibile să participe în cupele europene sunt Steaua București, ocupanta locului 1, în Liga Campionilor, ASA Tîrgu Mureș (locul 2), Astra Giurgiu (locul 5) și FC Viitorul (locul 7), în Liga Europa.
Ocupanta poziției a treia, Petrolul Ploiești, se află în procedură de insolvență și nu poate participa în ediția viitoare a cupelor europene. În aceeași situație se regăsește și Dinamo București, ocupanta locului șase.
UPDATE: Managerul general al oltenilor, Felix Grigore, spune că deocamdată nu a primit nicio hârtie oficială în legătură cu excluderea Craiovei din cupele europene: „Nu am primit nimic oficial, nicio înștiințare”.
De notat, că UEFA comunică astfel de decizii mai întâi federațiilor care apoi au obligația de a transmite înștiințările către cluburile în cauză.
UPDATE: Sorin Cârțu, antrenorul celor de la CS U Craiova, a primit cu destul calm decizia UEFA declarând că echipa va încerca să aibă o evoluție la fel de bună și în sezonul viitor pentru a fi sigură de participarea în Europa.
„Asta e, ne pregătim pentru anul viitor. Dacă asta e decizia UEFA, nu avem ce comenta. Noi ne vedem de ale noastre. Jucătorii nu cred că vor fi mai puțin motivați în următoarele etape, știind că nu avem drept de participare în cupele europene. De ce să facă asta? Mergem înainte, încercăm o clasare cât mai bună sezonul acesta și poate că în următorul lucrurile se vor schimba”, a declarat Sorin Cârțu pentru ProSport.
UPDATE: Emil Săndoi este dezamăgit de decizia UEFA conform căreia gruparea olteană nu are dreptul de a participa în ediția viitoare a cupelor europene, dar speră să mai existe totuși o cale de recurs.
„Sunt dezamăgit de această decizie pentru că mi-aș fi dorit să avem dreptul să jucăm. Ar fi însemnat fantastic de mult pentru această echipă să joace în în Liga Europa. Nu știu dacă se mai poate face ceva, probabil o să avem o discuție la club și să stabilim care va fi următoarea mișcare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Emil Săndoi.
Tehnicianul nu își face griji în ceea ce privește motivația jucătorilor după decizia luată de UEFA. „Nu ne pică bine nouă și cu siguranță nu le pică bine nici jucătorilor. Dar ei să nu uite că sunt jucători profesioniști și trebuie să dea totul de fiecare dată când intră pe teren. Eu sunt convins că o să reușim să îi capacităm până la finalul campionatului. Dar, repet, eu sper să mai existe totuși o cale de recurs la decizia UEFA”, a adăugat Săndoi.
CS U Craiova a depus în februarie documentația necesară prin care își justifică cererea de a primi o dispensă de la UEFA.
La prima vedere, regulamentele nu le dădeau mari șanse celor de la Craiova, însă în solicitarea lor către forul fotbalistic european cei de la CSU au venit cu o serie lungă de argumente. Echipa a fost afiliată în 2013, nu este așadar membru afiliat timp de trei sezoane consecutive, motiv pentru care nu ar avea dreptul să participe în cupele europene. CSU Craiova își bazează cazul și pe un precedent. Este vorba despre Western Sydney Wanderers, clubul care a învins fosta echipă a lui Laurențiu Reghecampf în finala Cupei Campionilor Asiei, grupare înființațată în aprilie 2012, dar care a primit dreptul FIFA să joace în competiția pe care a câștigat-o.
Un alt argument adus în discuție de cei de la CSU a fost acela al scopului pentru care a fost instituită regula celor trei ani vechime. „Cei de la UEFA au făcut regula asta pentru a se proteja de altfel de situații. De exemplu, o echipă care obține dreptul de participare în cupele europene prin poziția din clasament intră în insolvență, dar pentru a juca în Europa face o fuziune – deci un club nou – cu o alta de la retrogradare. Atunci UEFA intevine și spune nu!, nu aveți voie pentru că trebuie o vârstă minimă de trei ani. Dar noi, chiar dacă nu avem vechimea asta, ne-am câștigat promovarea în Liga I pe merite sportive, nu am beneficiat de o fuziune, nu trișăm”, explicau atunci oficialii lui CSU Craiova pentru ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER