Echipa sa a fost liderul-surpriză al campionatului în startul stagiunii, iar acum ocupă un meritoriu loc patru. Patronul nou-promovatei FC Botoșani relevă cum a ajuns gruparea moldavă atât de sus și care precizează care sunt planurile de viitor.
FC Botoșani este pe 4 după nouă etape. Care a fost secretul?
În spate este o pregătire fizică extraordinară iar pe ea se așează o pregătire mentală. Echipa crede că poate mai mult. Nu eram siguri că vom bate Vasluiul dar dorința și încrederea jucătorilor au dus la o victorie. Înaintea meciului de la Corona am vobit cu Croitoru. Nu concepea un alt rezultat decât victoria. Mi-a spus: Nu există o altă variantă în mintea noastră decât să batem la Corona. Starea mentală este extraordinară, grupul este unit.
Își schimbă FC Botoșani obiectivul?
La cum joacă această echipă, parcă nu te mai gândești la retrogradare. După ce obținem 18 puncte în nouă etape, nu mai putem spune că ne propunem evitarea retrogradării. Obiectivul esențial va fi rămânerea în liga I și în același timp trebuie să ne gândim la o nouă strategie. Eu cred că putem termina în primele șapte campionatul.Vreau să rediscutăm poziționarea noastră viitoare, pornind de la ce avem acum. Vreau să facem niște previziuni și să vedem ce ne-ar mai trebui. Deja știm forța celorlalte echipe. Este un moment important. Dacă știm să tratăm acest moment, putem sta câțiva ani în fotbal.
„Aveau niște DVD-uri în care pleca unul din poartă, cu chiloți negri, și când dădea gol avea chiloți albaștri”
Care va fi politica de transferuri pe viitor?
O singură dată am fost coerenți în ceea ce privește politica de transferuri. Când a fost Leo Grozavu la noi. Ne gândeam atunci la un centru de copii, la scouteri. Când am luat jucători din Burkina Faso credeam că transferăm cei mai buni de acolo. Pe fiecare stradă din Ouagadougou este câte un impresar din Italia, Spania, Franța sau Anglia. La noi există scouting după ureche. Este câte un profesor de liceu care are doi copii și care ia și el 2000 de euro. Nu e nimic organizat. În vară, noi am adus doar jucători pe care îi cunoștea Popovici. Au venit scouteri și i-au propus lui Cornel Șfaițer tot felul de ucători, DVD-uri… A venit Doru Popa cu brazilieni, uruguayeni. Aveau niște DVD-uri în care pleca unul din poartă, cu chiloți negri și când dădea gol avea chiloți albaștri. Nu am luat nimic din ce nu știam. Încercăm să facem un fel de scouting după niște reguli. Un jucător trebuie văzut de multe ori. Pe Papp, Ghiceanu, Vașvari i-am văzut de mai multe ori până în momentul în care i-am transferat.
Dacă vor fi oferte în iarnă, vindeți vreun jucător?
Nu poți spune niciodată nu. Niciun jucător nu este de neînlocuit. Orice jucător va avea o ofertă, va pleca dar nu de zi pe mâine. Dacă știu că este o ofertă astăzi, în iarnă pleacă. Trebuie să avem timp pentru a aduce înlocuitori. Noi în iarnă vrem să ne întărim. Dacă îmi dă un club câteva sute de mii de euro pe un jucător, sunt dispus să îl dau. Cu 50.000 de euro găsim jucători buni. Toți suntem de înlocuit. Din tot ansamblul ăsta președinte, finanțator, antrenor, jucătorii, cel mai ușor de înlocuit sunt jucătorii.
Reușiți să țineți pasul din punct de vedere financiar cu rezultatele?
Reușim. Nu am dreptul să mă plâng în fața lor că nu pot să le plătesc banii. Construcția unui buget trebuie să conțină toate componentele pe care legea le permite. Ne permite să obținem niște bani de la Consiliul Local și Consiliul Județean. Putem insista la capitolul publicitate. Putem să ne gândim la tot ce înseamnă bilete. Aceste bilete au creat niște probleme dar lumea trebuie să înțeleagă faptul că niciun fotbalist nu trăiește din aplauze. Cu cât îi crește nivelul, cu atât îi cresc pretențiile. În același timp, sunt banii privați pe care îi dă Elsaco. Anul trecut am dat 800.000 de euro iar anul acesta ajung la aceeași sumă. Elsaco nu poate da în fiecare an 800.000 de euro și în plus mă ia unul sau altul la întrebări. E o chestiune care deranjează. Mai sunt banii din drepturile de televizare. Ca nou promovată, în 2013 primim real doar 320.000 de euro din drepturile de televizare. Dacă vom termina pe locul șapte, lucrurile se schimbă. Vor fi cei 320.000 de euro pe care îi primim în retur plus vreo 900.000 de euro în turul campionatului viitor.
Poate ajunge FC Botoșani în situația de a se autofinanța?
După patru-cinci ani s-ar putea ca acest club să se autofinanțeze. Trebuie un management foarte atent. Clubul să își asigure în mare parte bugetul iar privatul să dea 200.000-300.000 de euro pe an. Banii să vină din drepturile de televizare, bilete, publicitate, vânzare de fotbaliști și contribuția Consiliului Local și Consiliului Județean. FC Botoșani este cel mai mediatizat subiect la ora actuală. În acest an, aproximativ 800.000 de lei dă Consiliul Local. A mai dat 800.000 de lei Consiliul Județean dar din acești bani a trebuit să plătesc înapoi 200.000 de lei. A fost acea problemă veche cu Curtea de Conturi.
Care este valoarea datoriilor clubului FC Botoșani?
La momentul acesta suntem cei mai gozavi din istoria noastră. Suntem cu plățile la bugetul statului, la nivelul lunii august. Mai am de dat prima pentru victoria cu Corona Brașov plus rata contractuală. Până pe 10-15 octombrie le plătesc și contractele.
„La foarte mulți oameni de afaceri nu le pasă de fotbal. Unii ar face-o și nu prea au bani. Din nefericire, sunt foarte mulți care depind de vorba primarului, a președintelui Consiliului Județean. Dacă îi spune președintele Consiliului Județean, dă imediat bani la fotbal”.
Anul viitor vor fi alegeri la FRF. Pe cine va susține FC Botoșani?
Eu sunt adeptul unui manager în fotbal, un om care are școală, care are rezultate. Am încredere în marii fotbaliști dar nu știu cât de radicali pot fi în ceea ce privește schimbarea fotbalului românesc. Este nevoie de o schimbare radicală. Trebuie creată acea credibilitate. Trebuie schimbat un pic cadrul legislativ. Discut cu mulți oameni cu școală și toți privesc cu suspiciune fotbalul. Prieteni care lucrează în Germania sau America îmi spuneau: Cum vreți să schimbați cu aceeași oameni? Eu sunt pentru o schimbare radicală dar nu cred că se va întâmpla așa ceva. S-a creat un turn de apărare și nu intră nimeni din afară. Nici curțile înpărătești nu au creat o așa apărare.
„Dragomir se joacă cu opinia publică precum pisoiul cu moceii. El are o inteligență… Face ce vrea”
Dumitru Dragomir a anunțat o nouă lovitură în ceea ce privește drepturile de televizare…
Sunt oameni buni, oameni valoroși. Dragomir se joacă cu opinia publică precum pisoiul cu moceii. El are o inteligență… Face ce vrea. Dacă punem pe altul în locul lui, ajungem oare mai rău? Cel care conduce fotbalul trebuie să aibă o super imagine. Bolloni poate fi o variantă. Este un om cu școală, a lucrat afară, are o altă mentalitate. Eu nu o să votez acolo. Dacă aș vota eu, ar fi doar un vot. Numai eu l-am votat pe Rațiu în 1990. Eram singurul din oraș. Așa ar fi și aici.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER