Garantul promovării. Falub, la a patra echipă pe care o urcă în Liga 1 în opt ani de carieră

Redactor:
Mihai Andries
Garantul promovării. Falub, la a patra echipă pe care o urcă în Liga 1 în opt ani de carieră
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Să promovezi o echipă în Liga 1 este o performanță la loc de cinste în CV-ul oricărui antrenor din fotbal românesc, iar până în această vară, doi tehnicieni se puteau lăuda cu astfel de trei performanțe, Aurel Șunda și Adrian Falub.

În urmă cu câteva zile, dejeanul a stabilit un nou record, după ce a reușit și a patra promovare în primul eșalon din postura de principal, cea cu ASA Târgu Mureș, după precedentele reușite cu U Cluj (2007), Unirea Alba Iulia (2009) și FCM Târgu Mureș (2010). ProSport a stat de vorbă cu tehnicianul mureșenilor pentru a afla secretele care l-au ajutat să obțină această performanță, dar și planurile sale în cariera de antrenor.

Patru promovări în opt ani de carieră

Până acum câțiva ani, când spuneai antrenor de promovare, toată lumea se gândea la Aurel Șunda, cel care a dus patru echipe în primul eșalon, Poli Timișoara (1994), UMT (2001), Unirea Alba Iulia (2003), CFR Ecomax Cluj (2004), însă prima a fost din postura de secund. Din păcate, norocul l-a părăsit în ultimii ani, iar reputatul tehnician nu s-a mai putut lăuda cu o nouă performanță de acest gen, însă ștafeta a fost preluată de mai tânărul Adrian Falub. Fostul jucător al Universității Cluj a debutat ca principal în 2006, la doar 35 de ani, atunci când a preluat „Șepcile Roșii” și a promovat în primul eșalon în chiar primul său an de antrenorat, o performanță cu care puțini tehnicieni din țară se pot lăuda. Din 2007, în CV-ul lui Falub au mai apărut alte șase echipe, Sportul, Unirea Alba Iulia, FCM Târgu Mureș, ACSMU Poli Iași, UTA de două ori la rând și actuala ASA Târgu Mureș. Dintre acestea șase, trei au însemnat pentru Falub pentru tot atâtea promovări, cu care a ajuns la actualul record de patru accederi în Liga 1.

Promovarea cu ASA, cea mai dificilă dintre toate

Contrar așteptărilor, Falub s-a confesat că cel mai mult a avut de muncă anul acesta, când a promovat-o pe ASA și nu, cum s-ar aștepta toată lumea, la U Cluj, atunci când de abia debutase ca principal.

„Asta cu ASA a fost cea mai dificilă. Un lot bun, multe probleme, o stare de spirit nu prea în regulă, jucători greu de gestionat cu multă personalitate. Erau jucători care veniseră de la un nivel superior și se obișnuiau greu cu tot ce înseamnă Liga 2 și cu ora 11 și cu vestiarele de la Divizia B. Vorbim de jucători care au evoluat în Champions League, care au trecut de la jucat pe stadioane de top ale Europei la jucat pe terenurile din eșalonul secund, toți cu personalitate puternică. Dar până la urmă cred că am avut o relație bună cu toată lumea și am creat un grup cu care, dacă va fi păstrat nucleul ăsta, eu cred că se poate face treabă foarte bună în Liga 1″, s-a confesat Falub

„La fotbal e greu să faci același lucru și să reușești de două ori

Falub crede că un element cheie al promovărilor reușite a fost adaptabilitatea sa la condițiile găsite la fața locului, în special modul în care și-a construit tactica de joc în funcție de lotul avut la dispoziție. „Nu poți să faci același lucru peste tot, în fiecare zi trebuie să faci altceva, nu se asemănă. La fiecare promovare au fost lucruri diferite, oameni diferiți, jucători diferiți, condiții diferite. Așa că a trebuit să adaptez tactica de fiecare dată la ceea ce am găsit la fața locului. Părerea mea e că la fotbal e greu să faci același lucru și să reușești de două ori, nu de alta, dar ce ai făcut azi nu mai e valabil mâine. O promovare nu este ușoară, trebuie să câștigi un campionat, sunt foarte multe lucruri de pus la punct, e foarte greu pentru orice antrenor”, spune fostul jucător de la FC Național.

UTA, cel mai greu moment al carierei

Sezonul 2013-2014 i-a adus lui Adrian Falub nu doar o promovare cu ASA, ci și cel mai greu moment din carieră, aventura de la Arad, pe banca UTA-ei. Acolo, tehnicianul clujean a cunoscut clipe grele atunci când a trebuit să lucreze cu jucători valoroși, dar neplătiți cu lunile, la o echipă aflată în pragul colapsului din cauza problemelor financiare.

„Al doilea mandat la meu la UTA mi-a adus cea mai dificilă experiență ca antrenor. Am avut parte de o echipă destul de bună cu care puteai să faci rezultate, dar nu erau condiții de niciun fel. Nu erau bani, jucători neplătiți de foarte mult. Acolo cred că am învățat cel mai mult ca antrenor, chiar dacă nu au fost rezultate. Însă am învățat cum să lucrez în situații de criză, cu jucători care sunt nemulțumiți. O astfel de experiență este o lecție neplăcută, dar utilă pentru orice antrenor. Tragi foarte multe învățăminte din ea”, a explicat actualul antrenor al echipei din Târgu Mureș.


2006 este anul în care Falub a debutat ca antrenor, atunci când a preluat echipa U Cluj


Timpul, principalul adversar al nou-promovatelor în Liga 1

Chiar dacă a mai promovat de încă trei ori până acum, de fiecare dată Falub a întâmpinat probleme în Liga 1 și nu a apucat să termine sezonul următor pe bancă. Din punctul de vedere al său, explicația vine în special de la timpul foarte scurt avut la dispoziție de nou promovate pentru a se pregăti de rigorile noului eșalon și nu doar de la dezechilibrul valoric dintre cele Liga 1 și Liga 2.

„Echipele nou-promovate au o mare problemă la noi, deoarece timpul scurs dintre finalul sezonului din eșalonul secund și începutul Ligii 1 este foarte scurt. Dacă nu ai destule fonduri și un lot foarte bun de jucători nu ai cum să faci față. Din păcate, de fiecare dată după ce am promovat am rămas cu același lot așa că am avut starturi de Liga 1 foarte grele. Până lumea își dădea seama că în primul eșalon e altceva și până se adapta, deja era prea târziu. Fără un plan bine pus la punct și de cei din jurul echipei încă din timpul returului Ligii 2, atunci șansele de a face față șocului noului sezon sunt mici. În plus, noi avem nevoie de o Ligă 2 puternică, ori la noi nu există așa ceva. Chiar dacă facem o serie de 20 de echipe nu se va schimba mare lucru, în condițiile în care vor promova doar două echipe. Anul acesta s-a retrogradat din Liga 1 cu 38 de puncte, la anul, când vor cădea șase echipe te aștepti să cazi și cu 42-45 de puncte”, a detaliat clujeanul.


4 echipe a promovat Falub în Liga 1: U Cluj, Unirea Alba Iulia, FCM Târgu Mureș și ASA Târgu Mureș


Falub: „După 10 ani de carieră o să îmi propun obiective”

Orice antrenor visează să ajungă la o echipă de top, dar Falub consideră că încă mai are de lucru: „În momentul în care m-am apucat de meseria asta am spus că timp de 10 ani voi învăța și de abia după aceea îmi voi propune obiective. Momentan mai am încă doi ani și chiar dacă am demonstrat tot ce se putea la Liga 2 prin cele patru promovări mai am destule de învățat. Mă gândesc de unde am plecat și unde am ajuns înainte de cei 10 ani și momentan e ok”.

În încheierea dialogului cu Falub, am vrut să aflăm care este antrenorul său preferat. Acesta s-a confesat că cel mai mult i-a plăcut ce a văzut la Juventus în perioada Fabio Capello, însă nu are un idol. „E greu să ai un model dintre antrenori, poți doar să-i admiri. Am avut o experiență foarte bună cu Olăroiu, unul dintre cei mai buni tehnicieni ai noștri, de la care am avut foarte multe de învățat”, a încheiat Falub.

 

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zodia care va avea un an 2025 plin de necazuri, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
Zodia care va avea un an 2025 plin de necazuri, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
A semnat cu Dinamo și a plecat din România
A semnat cu Dinamo și a plecat din România
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
BREAKING | O nouă forţă în fotbalul românesc. Becali a făcut anunţul:
BREAKING | O nouă forţă în fotbalul românesc. Becali a făcut anunţul: "Au afaceri de 3 miliarde. Vor face o…
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
CALCUL: Cu cât se scumpește energia electrică în 2025. Plafonarea expiră în trei luni
CALCUL: Cu cât se scumpește energia electrică în 2025. Plafonarea expiră în trei luni
Cea mai NEBUNĂ regină din istorie! Încă din tinerețe, era obsedată de...
Cea mai NEBUNĂ regină din istorie! Încă din tinerețe, era obsedată de...
Lovitura de milioane de euro pe care a dat-o Florin Tănase în afaceri! Ce legătură are Gigi Becali
Lovitura de milioane de euro pe care a dat-o Florin Tănase în afaceri! Ce legătură are Gigi Becali
Cum arată soacra lui Jador? Oana Ciocan are cu cine semăna
Cum arată soacra lui Jador? Oana Ciocan are cu cine semăna
Florin Călinescu, criză de nervi. Marele actor a dat cu ei de pământ: Atâția dobitoci care…
Florin Călinescu, criză de nervi. Marele actor a dat cu ei de pământ: Atâția dobitoci care…
Se scumpesc produsele la raft din cauza noilor taxe! Avertismentul sindicatelor din industria alimentară
Se scumpesc produsele la raft din cauza noilor taxe! Avertismentul sindicatelor din industria alimentară
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×