Procuratura din Bari a finalizat miercuri propria anchetă în cazul meciurilor aranjate de echipa locală pentru câștiguri la pariuri. Sunt trimiși în judecată 27 de actuali sau foști jucători, acuzați de asocierea în vederea fraudării rezultatelor sportive.
Între 7.000 și 30.000 de euro de meci trântit primeau jucătorii „biancorossi”.
Combinațiile se făceau în grup. Au existat meciuri în care au fost „unși” 10 sau chiar 16 jucători din lotul lui Bari.
Din vara lui 2011, fotbalul italian trăiește sub efectele „Scommessopoli”, scandalul meciurilor aranjate pentru câștiguri la pariuri. Echipe depunctate, jucători reținuți, antrenori suspendați, mafioți arestați, ultimul scandal care a lovit „Cizma” nu se mai oprește. Procuraturile din Cremona, Napoli și Bari lucrează la foc automat de un an și jumătate pentru demontarea unei adevărate rețele mafiote coordonată din Singapore și America de Sud. Ieri, Procuratura din Bari a terminat propria anchetă și a trimis trei notificări separate de finalizare a investigațiilor, pe trei direcții diferite, către 36 de persoane, care urmează să fie trimise în judecată. 27 sunt fotbaliști sau foști fotbaliști ai lui Bari, precum Stefano Guberti, Davide Lanzafame sau Alessandro Parisi. Poate cel mai cunoscut nume este cel al goalkeeper-ului belgian Jean Francois Gillet (33 de ani), fost portar la Bari, acum titular la Torino.
7.000 de euro de jucător Capul de acuzare în cazul fotbaliștilor este asociere pentru fraudă sportivă. Prima direcție a procurorilor vizează două partide ale „biancorossilor”, din Serie B, Bari-Treviso (0-1), din 10 martie 2008 și Salernitana-Bari (3‑2), din 23 martie 2009. Potrivit informațiilor procurorilor, apărute în „Gazzetta dello Sport”, cele două partide au fost „trântite” de jucătorii lui Bari pentru suma de 220.000 de euro. Primul eșec regizat le-a adus 70.000 de euro la 10 jucătorii de la Bari (Ivan Rajcic, Vincenzo Santoruvo, Davide Lanzafame, Jean Francois Gillet, Marco Esposito, Nicola Belmonte, Nicola Strambelli, Massimo Bonanni, Massimo Ganci și Vitangelo Spadavecchia). Suma le-a fost predată, potrivit probelor procurorilor, de către William Pianu, fundaș pe atunci la Treviso. În al doilea meci, banii au venit de la un membru al unui grup mafiot, care și-a câștigat ulterior renumele de țiganii”, parte esențială în scandalul „Scommessopoli”, iar intermediari au fost Luca Fusco și Massimo Ganci, pe atunci la Salernitana. 16 jucători de la Bari au încasat 150.000 de euro: Andrea Masiello, Cristian Stellini, Davide Lanzafame, Vitali Kutuzov, Marco Esposito, Nicola Santoni, Alessandro Parisi, Daniele De Vezze, Gianluca Galasso, Simone Bonomi, Francesco Caputo, Jean Francois Gillet, Corrado Mario Colombo, Raffaele Bianco, Mark Edusei și Stefano Guberti.
Două eșecuri, 140.000 de euro Nici în Serie A jucătorii lui Bari nu s-au dezobișnuit de proastele apucături. Potrivit procurorilor, alte două eșecuri, Palermo-Bari (2-1), din martie 2011, și Bari-Sampdoria (0-1), din aprilie 2011, le-au mai adus fotbaliștilor roș-albi câte 140.000 de euro. Alessandro Parisi, Marco Rossi și Simone Bentivoglio ar fi încasat 30.000 de euro fiecare de la „combinatorul” Hristian Ilievski, un alt cap al „țiganilor”, pentru facilitarea victoriei echipei siciliene, după un meci cu cel puțin trei goluri. Eșecul cu Sampdoria a fost intermediat de Stefano Guberti, jucător la „Doria” pe atunci, dar trecut pe la Bari, care le-ar fi acordat 50.000 de euro, „cu concursul altor persoane necunoscute”, lui Andrea Masiello și altor jucători de la Bari, a mai scris „Gazetta dello Sport”.
Și ultrașii fac bani Nu doar mafioții făceau bani din pariuri, potrivit procurorilor din Bari, ci și ultrașii! Câțiva fani ai lui Bari au pus presiune pe propriii jucători, după ce echipa și-a semnat condamnarea la retrogradare în Serie B, la finalul sezonului 2010-2011! Ultrașii le-au cerut lui Andrea Masiello, Jean Francois Gillet, Massimo Donati și Nicola Belmonte să piardă meciurile cu Cesena, din 17 aprilie 2011, și Sampdoria, patru zile mai târziu. „Sunteți ultimii, ați retrogradat, nu vă batem, dar partidele astea trebuie să le pierdeți”, ar fi sunat amenințarea fanilor. Evident, Bari s-a înclinat în ambele meciuri, cu același scor: 0-1.
Totul a plecat de la Masiello
Cazul Procuraturii din Bari este fondat pe dezvăluirile lui Andrea Masiello și pe interceptări telefonice. Fost fundaș la Bari, Masiello a recunoscut că, în mai 2011, și-a înscris un autogol, într-un meci cu Lecce (0-2), pentru a-i ajuta pe oaspeți să evite retrogradare. Totul în schimbul a 230.000 de dolari! Massiello a fost reținut pe 2 aprilie 2012 și a primit 22 de luni de închisoare cu suspendare după dezvăluirile sale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER