România a început bine campania de calificare la Euro 2016. Victoria cu 1-0 împotriva Greciei, chiar la Pireu, consolidează statutul României de candidată serioasă la calificare. Pe stadionul Karaiskakis, elevii lui Victor Pițurcă au dominat categoric și fără drept de apel Grecia lui Ranieri până în minutul 53, atunci când Ciprian Marica a fost eminat. Apoi, timp de 41 de minute, ai noștri au ținut Grecia departe de finalizare printr-o apărare aglomerată, dar organizată. Pe fondul impotenței ofensive a elevilor lui Claudio Ranieri și dată fiind situația României din a doua repriză, jocul s-a urâțit spre final, însă asta nu șterge cu nimic din meritele jucătorilor. Chipciu a fost de departe cel mai bun fotbalist de pe teren – votat chiar în mod oficial de jurnaliști acreditați la meci – iar Tamaș, Pintilii și Dragoș Grigore s-au remarcat pozitiv. ProSport a facut o analiză individuală a fiecărui fotbalist al României după impresiile de la fața locului.
Ciprian Tătărușanu – fără greșeli, dovadă scorul de pe tabelă, portarul Fiorentinei are un plus uriaș pe care cei care i-au chestionat alegerea lui Pițurcă de a-l titulariza în fața lui Lung jr. nu îl iau în calcul. Tătărușanu este un excelent coordonator al defensivei. Portarul comunică în permanență cu fundașii lui și, în fața unui vârf care speculează jocul la ofsaid așa cum o face Mitroglou, comunicarea este esențială. A fost depășit doar pe final, dar l-a salvat transversala.
Gabriel Tamaș – una dintre cele mai de succes improvizații din istoria recentă a echipei naționale. Veștile proaste venite dinspre echipa lui de club, loc unde a făcut jocuri slabe în ultimele trei meciuri, ne-au speriat degeaba. Tamaș s-a descurcat mai mult decât bine pe banda dreaptă a liniei defensive și a fost una dintre principalele voci mobilizatoare de pe teren. Tot Tamaș a fost cel care a păstrat în permanență dialogul cu Pițurcă și a transmis mai departe indicațiile date de selecționer în timpul meciului. Samaras, omul de pe partea lui în prima repriză, a fost cel mai slab jucător de pe teren.
Dragoș Grigore – joc exact al stopperului care a reușit să se impună în Franța, la Toulouse. Grigore a fost veriga puternică din cuplul de fundași centrali și cel responsabil cu „frăgezirea” lui Mitroglou, fotbalist pe care l-a controlat puternic la picioare în repetate rânduri. A reușit să colaboreze excelent cu Chiricheș și să nu îi permită grecului din atac să miște.
Vlad Chiricheș – cu un evident minus față de perioada în care juca la Steaua, atât de încredere cât și de realizări, Chiricheș a comis o serie de faulturi inutile în zona propriului careu. Așteptăm de la el, atunci când nu ne va mai arbitra Mark Clattenburg, ieșirile din apărare cu mingea la picior.
Răzvan Raț – omul care a făcut o primă repriză slabă și o a doua excelentă. Fundașul lui PAOK Salonic a pierdut prin KO lupta cu Salpingidis, colegul său de la echipa de club, în primele 45 de minute. Acțiunile de atac ale Grecilor s-au purtat în marea lor majoritate doar pe la Raț, iar cât Salpingidis a fost proaspăt fizic, românul a avut probleme. De la cabină a ieșit un cu totul alt fundaș stânga, iar prestația sa din repriza a doua a fost exactă.
De la Răzvan Raț a plecat faza obținerii penalty-ului din care România a deschis scorul pe stadionul Karaiskakis din Pireu. Fotbalistul lui PAOK Salonic a spus după meci că vrea victorii în toate meciurile din campania de calificare. Foto: Bogdan Iordache
Ovidiu Hoban – unul dintre jucătorii cel mai greu de caracterizat, dat fiind faptul că meseria lui este să distrugă acțiuni, nu să strălucească. A făcut asta foarte bine în special atunci când România s-a apărat, rămasă în 10. Totuși, nu poate fi o soluție de prim „11” cu orice altă echipă națională din grupa de calificare la Euro 2016, atunci când trebuie să atacăm, să construim.
Mihai Pintilii – spre deosebire de Mirel Rădoi, Pintilii nu a uitat fotbalul după transferul în Arabia Saudită. Închizătorul s-a implicat în joc, a purtat și câștigat dueluri corp la corp cu adversarii și a încercat să dezvolte, cu mingea luată de la fundași, acțiunile de atac atât timp cât asta a fost un obiectiv. Adică până la eliminarea lui Marica.
Bogdan Stancu – românul care a avut cea mai slabă prestație în meciul cu Grecia, Stancu nu prea are scuze în fața suporterilor, cei care îl acuză de lipsă de implicare aproape la fiecare meci pe care îl joacă la echipa națională. Nu i-a ieșit nimic: nu a ajuns la finalizare, nu a intrat în combinații, a dat pase greșite, însă nu s-a dat la o parte atunci când a venit vorba despre pressing.
Alexandru Chipciu – cel mai bun om de pe teren. A avut o fază de geniu în minutul 7, atunci când a făcut o preluare în careu care i-a dat peste cap reperele lui Holebas, fotbalistul lui AS Roma. Într-o formă fizică de invidiat, Chipciu a hărțuit în permanență apărarea grecilor, a fost darnic cu pasele și a știut să țină de minge atunci când ne chinuiam în apărare, spre final. Pare să fie o soluție excelentă în spatele vârfului, dar are avantajul uriaș de a putea juca și pe ambele benzi ale liniei de mijloc.
Chipciu a recunoscut la finalul partidei că diferența de formă fizică dintre cele două echipe a fost decisivă în stabilirea scorului final. Foto: Bogdan Iordache
Alexandru Maxim – a început foarte bine jocul, dezinvolt, cu driblinguri reușite și combinații de succes. A fost egoist la o fază bună din prima repriză, atunci când a tras la poartă deși putea pasa în careu, însă s-a dovedit util în a ține de balon pentru a oferi momente de respiro apărării. I-ar trebui un fundaș stânga cu care să crească la echipa națională și cu care să dezvolte relații de joc, dacă vreți, precum Latovlevici – Tănase la Steaua.
Ciprian Marica – marcator din penalty-ul obținut de Chipciu, vârful lui Konyaspor a fost eliminat în minutul 53 după ce arbitrul Clattenburg i-a acordat al doilea galben pentru un picior ridicat prea sus. Marica rămâne cea mai bună soluție de atacant a României fie și pentru simplul fapt că este cel mai experimentat. Asta ar fi trebuit să se vadă și să nu primească al doilea „galben”, însă cu siguranță experiența lui în a gestiona situații dificile va fi de folos în această campanie de calificare.
Au mai intrat pe parcurs:
Enache – a avut un rol simplu: intrat după eliminarea lui Marica, mijlocașul dreapta de la Astra a trebuit să țină mingea departe de poarta lui Tătărușanu. A reușit câteva acțiuni în viteză, însă orice aspect estetic al prestației lui a fost șters de scopul naționalei în cea de-a doua repriză.
Torje și Prepeliță – au jucat prea puțin pentru a lăsa o impresie
Antrenorul:
Victor Pițurcă – omul care a pregătit excelent partida. Primul argument în susținerea acestei idei este cel pe care ProSport l-a tratat deja: faptul că selecționerul s-a bazat foarte mult pe faptul că grecii vor pica fizic, dat fiind faptul că nu au multe jocuri oficiale în piciore în acest start de sezon. Apoi, Pițurcă a dat un aer nou naționalei, echipa atacând Grecia până la momentul eliminării lui Marica.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER