Anghel Iordănescu (64 de ani) se pare că va fi antrenorul care va sta pe banca tricolorilor la ultimul meci din acest an al României în preliminariile pentru Euro 2016, cu Irlanda de Nord, la București, pe 14 noiembrie. Directorul tehnic al FRF este în această clipă varianta cea mai la îndemână pentru a gestiona criza apărută prin plecarea lui Victor Pițurcă, deoarece șefii federației au fost luați prin surprindere și n-au un plan de avarie prin care să numească imediat un înlocuitor. Conform regulamentelor, numai Comitetul Executiv al FRF poate valida rezilierea contractului și aproba numirea unui alt antrenor, dar următoarea ședință e programată abia pe 30 octombrie, cu 14 zile înaintea partidei cu Irlanda de Nord!
Informațiile sunt că Iordănescu n-ar vrea să preia acest interimat, dar este o situație de forță majoră, fără alte soluții pentru FRF, iar postura sa de director tehnic îi oferă puține șanse să scape de acest cartof fierbinte.
Comitetul Executiv al FRF nu va valida plecarea lui Pițurcă fără ca acesta să plătească despăgubiri
În fapt, federația este, în acest moment, de-a dreptul paralizată de inerția șefilor săi și de procedurile regulamentare. În timp ce Victor Pițurcă își anunța plecarea de la națională, președintele FRF, Răzvan Burleanu, se afla în Muntenegru, la o ședință a federațiilor de minifotbal. Revenirea sa în țară n-a îmbunătățit mult situația, pentru că, deși site-ul FRF a publicat un comunicat care oficializează despărțirea de selecționer, numai Comitetul Executiv poate valida această reziliere de contract, iar acest for n-a fost consultat.
Membrii Comitetului Executiv nu mai sunt dispuși, precum în trecut, să semneze orice, mai ales că unii dintre ei încă mai au de dat explicații la DNA pentru dezafilierea abuzivă a Universității Craiova și a altor decizii din perioada lui Mircea Sandu. „Este clar că nu se va mai aventura nimeni să semneze altceva decât prevederile legale. Contractul dintre FRF și Pițurcă e clar: dacă era dat afară, urma ca federația să plătească despăgubiri. Dacă pleca singur, urma ca el să plătească acele despăgubiri. Comitetul Executiv nu va semna rezilierea dacă nu se îndeplinesc clauzele contractuale”, ne-a explicat ieri un membru al acestui for conducător al fotbalului românesc. „Sper că nici Burleanu, nici altcineva de acolo nu e atât de nebun încât să se aventureze și să semneze niște hârtii care încalcă legile”, a încheiat acesta.
Situația e chiar mai complicată decât atât. Șefii FRF nu s-au consultat cu absolut nimeni, n-a existat nici măcar un Comitet de Urgență care ar fi avut puterea juridică să inițieze tratative pentru rezilierea contractului cu Pițurcă. „Habar n-am ce se întâmplă, pe mine nu m-a sunat și nu m-a consultat nimeni cu privire la problema selecționerului. Aștept și eu să văd ce se va întâmpla”, ne-a declarat vineri Octavian Goga, vicepreședinte al FRF și membru în Comitetul de Urgență.
Site-ul FRF spune că s-a reziliat contractul, cei care trebuie să semneze această decizie nu știu nimic
Practic, din punct de vedere legal, Pițurcă e încă selecționer al României, chiar dacă el și-a anunțat deja plecarea, iar FRF a confirmat-o. Meciul cu Irlanda de Nord e programat pe 14 noiembrie, peste 28 de zile, iar convocările cu lista preliminară a stranierilor trebuie trimise peste numai 8 zile. Procedurile FIFA și UEFA prevăd ca, apoi, lista definitivă să fie trimisă cluburilor cu 8 zile înaintea partidei. Jucătorii din Liga 1 sunt anunțați când până la ora meciului a mai rămas o săptămână.
Totul lasă impresia de haos la FRF, unde capacitatea de comunicare pentru care era lăudat noul președinte par să lipsească, în realitate, cu desăvârșire. Cei care trebuie să-și pună semnătura pe rezilierea acordului cu Pițurcă nu știu nimic și fac doar presupuneri. Emilian Hulubei, președintele sindicatului fotbaliștilor, AFAN, și membru în Comitetul Executiv al FRF, ne-a declarat că, din punctul său de vedere, e vorba de o eroare: „Cel mai probabil, nu a fost vorba de nicio reziliere a contractului, iar acest lucru va fi discutat abia în ședința de pe 30 octombrie a Comitetului Executiv. Niciunul dintre membrii Comitetului Executiv nu a fost sunat pentru a fi întrebat de Pițurcă și de contractul său. Nu s-a făcut nici Comitet de Urgență. Probabil că Pițurcă a ajuns la un acord verbal cu președintele FRF de a semna cu arabii. Atât”.
Afirmațiile membrilor din Comitetul Executiv contrazic comunicatul oficial dat pe site-ul FRF chiar azi: „Federația Română de Fotbal și Victor Pițurcă au reziliat ieri, 16 octombrie 2014, de comun acord, contractul privind postul de selecționer al echipei naționale a României, precum și contractele celorlalți membri ai staffului primei reprezentative”.
Succesorul lui Piți trebuie validat de Comitetul Executiv ostil lui Burleanu
Și mai interesantă e procedura numirii noului antrenor al tricolorilor. Conform regulamentului, această responsabilitate îi revine președintelui FRF, care e împuternicit de Comitetul Executiv să prezinte o listă de candidați, să negocieze și să înainteze un raport în această privință. Dar condițiile contractuale, dacă depășesc 50.000 de euro pe an, trebuie validate de același Comitet Executiv.
Practic, membrii acestuia pot bloca alegerea lui Burleanu prin refuzul de a semna condițiile financiare propuse de șeful FRF. Cum, spre deosebire de perioada lui Mircea Sandu, situația din Comitetul Executiv este tensionată, iar destui dintre membrii acestuia nu sunt de acord cu modul de a gestiona lucrurile al lui Răzvan Burleanu, e posibil să se ajungă și într-un astfel de impas.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER