Instalarea lui Mircea Lucescu pe banca tehnică a echipei naționale a României, una dintre cele mai vechi dorințe ale suporterului român, este și acum o variantă luată în calcul de federali. Scenariul aducerii antrenorului de la Șahtior Donețk este în acest moment la stadiu de proiect realizabil, oferta a fost făcută, însă în calea perfectării stau amănunte teoretic rezolvabile, care au urgentă nevoie de clarificare.
Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, a obținut de la Lucescu confirmarea intenției antrenorului de a veni pe banca naționalei. „Dacă FRF se va înțelege cu președintele Rinat Ahmetov, iar acesta va accepta să lucrez și la echipa națională, aș veni cu plăcere să dau o mână de ajutor”, i-a spus antrenorul de la Șahtior prietenului său ziarist, declarație care surprinde perfect situația acestor zile.
Cele trei părți implicate în problemă – FRF, Mircea Lucescu și Rinat Ahmetov – se învârt în jurul subiectului, însă fiecare are propria rezolvare. Dacă antrenorul își dorește colaborarea cu federația fără să fie nevoit să rupă contractul cu Șahtior, președintele Burleanu nu e încântat de varianta ca Lucescu să antreneze în paralel naționala și Șahtior. „Mircea ar accepta să vină și la echipa națională, dar să rămână și la Șahtior. Însă nu cred că se va întâmpla asta pentru că, momentan, cei de aici își doresc exclusivitate„, a mărtrurisit o sursă din cadrul federației pentru ProSport.
A treia parte, patronul de la Șahtior, nu ar vrea nici cel să îl lase să plece pe antrenorul cu care mai are contract până în vara lui 2015. De unde și exprimarea folosită în declarația dată de Lucescu lui Ovidiu Ioanițoaia: „Dacă acesta va accepta să lucrez și la echipa națională…„.
Varianta Mircea Lucescu a apărut pe masa lui Răzvan Burleanu și după discuția pe care președintele FRF a avut-o cu primii doi căpitani ai echipei naționale. Răzvan Raț și Ciprian Marica s-au sfătuit cu Burleanu cu privire la numele viitorului selecționer, lucru mărturisit chiar de către actualul fotbalist al celor de la PAOK Salonic. „Am avut o discuție complexă, ne-am sfătuit pe larg. Sincer să vă spun, nu sunt foarte multe variantele pentru alegerea noului selecționer„, a spus Raț. Cei doi i-au îndreptat privirea lui Burleanu către varianta Lucescu, antrenorul care i-a promovat în fotbalul mare pe amândoi, atunci când i-a transferat de la Rapid, respectiv Dinamo direct la Șahtior.
Nu știu nimic despre povestea asta. Am vorbit cu el ultima dată duminică, dar nu mi-a spus nimic despre asta Răzvan Lucescu
Contează atât de mult aspectul financiar pentru Mircea Lucescu?
Principalul argument care stă deocamdată în calea lui Lucescu spre națională este cel financiar. Salariul foarte mare pe care antrenorul îl are în Ucraina nu poate fi acoperit nici măcar într-o mică parte de către Federația Română de Fotbal. Lucescu primește, conform ultimei renegocieri, circa 4 milioane de euro pe an doar din salariu, iar primele pentru diversele obiective îi ridică veniturile anuale la 5 milioane de euro. Chiar și cu eforturi ieșite din comun, FRF nu îi poate asigura lui Lucescu un salariu anual mai mare de un milion de euro, iar Răzvan Burleanu nu vrea să streseze financiar o federație care are probleme cu banii ca să aducă un selecționer pentru o campanie în care calificarea pare ușor de obținut.
Rinat Ahmetov și Mircea Lucescu au avut, din 2004 și până în prezent, o relație reciproc avantajoasă. Antrenorul a încasat sume uriașe de la Ahmetov pentru performanțele interne și internaționale reușite la Șahtior. Foto: Mediafax
De ce nu trebuie eliminată discuția despre bani doar pentru că „oricum Lucescu are o avere considerabilă și nu îl mai interesează salariul”? Pentru a înțelege mai ușor cât de mult contează aspectul financiar pentru oamenii ajunși la un nivel înalt este relevantă o discuție purtată în 2013, la DigiSport, între Ilie Dumitrescu și moderatorul Andrei Niculescu. Moderatorul, nedumerit atunci de ce Mario Gotze acceptă plecarea de la Dortmund la rivala Bayern pentru doar 2 milioane de euro în plus față de salariul de 5 milioane pe care îl avea, a primit lămuriri de la fostul analist. „Andrei, nu ai cum să înțelegi! Când ai bani mulți, vrei și mai mulți„, i-a replicat Ilie Dumitrescu.
Soluția lui Lucescu nu este una viabilă, conform oamenilor de fotbal
Rezolvarea depinde, astfel, de foarte mulți factori. Vor accepta Ahmetov și Burleanu să beneficieze în paralel de abilitățile lui Lucescu doar pentru că asta este dorința antrenorului? Greu de crezut, atâta timp cât nici unul dintre cei doi „șefi” nu consideră că ar avea ceva de câștigat de pe urma unei astfel de situații. Va veni Mircea Lucescu pe banca naționalei doar pentru palmares, fără a mai ține cont de aspectul financiar? Greu de spus, orgoliul tehnicianului este uriaș, își dorește enorm să-și încheie cariera așa cum a început-o, pe banca naționalei, și intrarea definitivă în istoria fotbalului românesc. Lucescu depinde însă de Ahmetov nu numai din cauza contractului, dar și afectiv. Patronul de la Șahtior i-a fost alături în momente dificile, când a fost operat pe inimă și apoi când a suferit teribilul accident de tramvai în urma căruia s-a ales cu organe rupte. Magnatul ucrainean a intervenit la un moment dat pentru a-i potoli pe frații Becali atunci când cei doi ajunseseră să-l amenințe public pe Mircea Lucescu. Antrenorul român n-a uitat acest sprijin necondiționat și rămâne recunoscător. Dacă Ahmetov îi va cere să rămână, așa va face.
Chiar și așa, oamenii din fotbal cred că nu este oportună venirea la echipa națională a unui antrenor care să lucreze, în paralel, la o echipă de club. „Eu cred că un selecționer trebuie să fie doar selecționer, nu și antrenor de club„, a spus Marius Lăcătuș pentru ProSport. „O astfel de metodă era viabilă acum mulți ani, nu cred că se mai poate și în prezent„, opinează Gabi Balint, susținut și de Anghel Iordănescu: „Este o diferență uriașă între a fi antrenor la un club și selecționer la echipa națională„.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER