În urmă cu o săptămână, antrenorul lui Tottenham, Tim Sherwood, a anunțat într-un interviu video pe site-ul oficial că Vlad Chiricheș are o „problemă la spate” și va lipsi o perioadă de timp. După ce cotidianul Daily Mirror a scris că românul va lipsi 6 săptămâni, ProSport a contactat departmentul de comunicare al lui Tottenham pentru a afla natura accidentării. Răspunsul a fost următorul: „Tot ce avem de comunicat a fost deja făcut public de antrenorul Sherwood în interviul de pe site”. Conform calculelor, Chiricheș va rata meciul naționalei cu Argentina din 5 martie și este așteptat să revină la antrenamente în jurul datei de 25 martie.
Situația reală a căpitanului României este însă mult mai delicată, acestuia fiindu-i depistată o hernie de disc în zona lombară. Sub protecția anonimatului, oficialii FRF au dezvăluit pentru ProSport starea medicală a lui Chiricheș și pașii pe care fundașul de 24 de ani trebuie să îi facă pentru recuperare: „Ordinea pentru el în acest moment este următoarea: fizioterapie, kinetoterapie, antiinflamatoare, repaus și, neapărat, trebuie să poarte brâu pentru a-i susține coloana”. Sursele federale spun că pauza de recuperare poate depăși termenul anunțat public de Tottenham: „Poate să se prelungească la două luni perioada de inactivitate, apoi depinde și de modul în care se va suda discul. Nu este indicată operația pentru că, în astfel de cazuri, există un risc destul de mare să nu mai poată juca fotbal niciodată. Problema aceasta se acutizează de la presiunea exercitată pe coloană, antrenamentele la sala de forță, TRX…”.
Chiricheș nu a putut fi contactat pentru a comenta acest subiect, nici stafful medical al naționalei și cel al Stelei. Impresarul Victor Becali a negat însă vehement informația că jucătorul pe care-l reprezintă ar avea o probleme serioasă de sănătate: „Nu e nimic grav, nu are niciun fel de problemă la coloană. Nu e nicio hernie de disc, are vechea lui problemă cu nervul sciatic”. Totuși, potrivit medicilor specialiști, durerile provocate de iritarea nervului sciatic, pe scurt sciatică, „sunt cauzate de cele mai multe ori de hernierea sau ruptura discului intervertebral (disc herniat) în canalul vertebral, care comprimă nervul sciatic”. Adică de hernia de disc.
„Doamne ferește! Cum să ai hernie și să joci în continuare fără să te operezi!? Cât mai poți să faci asta? O lună, două, șase și apoi poți să-ți iei adio de la fotbal” Florin Prunea
Problemele lombare nu sunt o noutate pentru Chiricheș, fundașul fiind într-o situație similară vara trecută, înaintea meciurilor cu Legia Varșovia din preliminariile Champions League. „Așa este, și atunci a avut probleme”, spun apropiații jucătorului. Fundașul a ratat returul cu polonezii și, din cauza faptului că meciul s-a disputat chiar înaintea transferului său la Tottenham, oficialii Stelei l-au bănuit că nu ar fi vrut să riște pentru a nu-și pune în pericol trecerea în Premier League. Această situație, creată fără vina fotbalistului, a dus ulterior la o ruptură între el și conducerea campioanei.
9,5 de milioane de euro este suma vehicută de presa britanică pentru transferul lui Chiricheș la Tottenham
CE ESTE HERNIA DE DISC
Hernia de disc este o afecțiune prin care o parte din discul intervertebral se rupe sau se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din vecinătatea sa. Cele mai întâlnite afecțiuni sunt în zona lombară. Sursa foto: medreflexline.ro
Goian s-a operat în secret
Dorin Goian este un alt fotbalist de echipă națională afectat de hernie de disc. Acum la Asteras Tripolis, fundașului central i-au fost depistate problemele lombare în perioada în care evolua pentru Steaua și, în cele din urmă, a fost supus unei intervenții chirurgicale în 2009. Fundașul de 33 de ani povestește chinurile prin care a trecut încercând să facă față acestor probleme medicale: „Durerile sunt foarte mari, dar depinde de stadiu. La început se încearcă fizioterapia și exercițiile pentru spate, inclusiv brâul. Dacă nu funcționează, trebuie să te operezi. Eu m-am operat pentru că altfel eram nevoit să agăț ghetele-n cui. Durerile erau îngrozitoare, mai ales la duelurile aeriene. Îmi dădeau și lacrimile uneori… M-am operat și într-o lună și jumătate am fost bine și nici nu am mai avut probleme după acel moment”.
Se teme să sară la cap?
FOTO Chiricheș (1,84m), depășit de detenta lui Marouane Chamakh (1,88m) de la Crystal Palace / sursă Epa
Declarația lui Goian poate explica și unul dintre minusurile lui Chiricheș, înregistrate de statisticienii din Premier League. În acest sezon din campionatul englez, românul a câștigat 17 din cele 39 de dueluri aeriene, un procent de reușită de doar 44%. În comparație, cei mai buni fundași centrali din Premier League au o medie de 70% la dueluri aeriene câștigate: Gary Cahill de la Chelsea – 70,5% (70 din 99 de dueluri), Martin Skrtel de la Liverpool – 68,47% (80 din 119 dueluri), Vincent Kompany de la Manchester City – 71% (17 din 24 de dueluri aeriene). Diferența mare poate fi pusă pe seama unei inabilități tehnice a românului sau pe seama fricii lui Chiricheș de a nu resimți dureri în urma duelurilor aeriene.
De ce se încearcă ascunderea gravității accidentării lui Chiricheș? Explică un oficial de club din România, sub protecția anonimatului: „O astfel de informație făcută publică reduce serios cota de piață a jucătorului. Probabil, Steaua le-a ascuns hernia celor de la Tottenham, iar englezii, la rândul lor, procedează la fel”.
Program special pentru Bale
Unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști care au întâmpinat probleme lombare este Gareth Bale, vedeta lui Real Madrid. La sfârșitul lunii ianuarie, presa din Spania, pusă în gardă de numeroasele accidentări suferite de galez, informa că Bale ar fi suspect de hernie de disc și că, în cazul în care se va opera, va fi indisponibil aproximativ șase luni. Șefii lui Real Madrid au negat afecțiunea, dar i-au făcut jucătorului cumpărat pe 100 de milioane de euro un program special de antrenament, dezvăluit chiar de medicul Carlos Diez: „Prin aceste exerciții se vor consolida mușchii abdominali și lombari. Astfel, mușchii vor funcționa ca un brâu care susține coloana”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER