Claudiu Keșeru a acceptat să stea de vorbă cu ProSport despre echipa națională cu doar câteva zile înainte ca România să debuteze în preliminariile Campionatului European: cu Grecia, duminică (21:45, TVR1), la Pireu. Doar despre națională. Și după două ore în care restul jucătorilor au răspuns politicos tuturor întrebărilor jurnaliștilor prezenți la Mogoșoaia. Atacantul Stelei este de părere că în barajul pentru Mondiale contra Greciei, pierdut de România în toamna trecută, jucătorii nu au realizat miza partidelor și a rezumat relația actuală cu Moți, cel care a stat între echipa sa de club și grupele Ligii Campionilor.
Reunirea naționalei este, de regulă, singura oportunitate pentru jurnaliștii sportivi de a realiza interviuri cu cei care refuză dialogul în perioada în care evoluează strict pentru echipele de club. Ne referim la jucătorii Stelei în special. ProSport a trimis miercuri o solicitare departamentului de comunicare al Federației Române de Fotbal, în care au fost enumerați patru tricolori: Keșeru, Tamaș, Chipciu și Chiricheș. Asta pentru că, deși sunt la lot și ar trebui, teoretic, să profite de promovarea pe care televiziunile, ziarele sau mediul online le-o oferă, fotbaliștii refuză dialogul. Motiv pentru care e bine să ai cât mai multe variante de rezervă. Răspunsul federației a fost prompt. Joi, la ora 13:00, în paralel cu conferința lui Budescu de la Mogoșoaia, era programat un interviu cu Claudiu Keșeru, atacantul Stelei.
Firul evenimentelor de joi, 4 septembrie:
13:00 Televiziunile și reprezentanții ProSport și Gazeta Sporturilor așteaptă încheierea antrenamentului naționalei. Jucătorii repetă fazele fixe, în timp ce câțiva jurnaliști fac poze prin gardul care îi desparte de terenul de la Mogoșoaia. Restul se interesează de locul în care urmează să își realizeze interviurile de după conferința lui Budescu. Cei de la Look TV și TVR 1 dau cu banul pentru a stabili cine dialoghează prima dată cu Raț.
13:25 Se încheie antrenamentul, se parchează mașinile jurnaliștilor. „Keșeru este în silenzio stampa cu voi”, ne anunță Gabriel Berceanu, directorul de comunicare al federației. Încerci să înțelegi de ce. Și, mai presus de orice, te gândești că întrebările scrise pe foaia din mână nu mai sunt deloc utile. Începi să te gândești la alte variante de jucători și reiei lotul în minte. Ți se spune să mergi la hotel, că poate a existat o neînțelegere. Oricum, nici Tamaș, nici Chipciu, nici Chiricheș nu vor să vorbească.
13:35 La recepție, ești anunțat că i se va comunica lui Keșeru să vină la interviu. Între timp, Budescu pleacă spre sala de conferințe. Nu îți rămâne decât să aștepți. Din când în când, oameni din stafful tehnic ies din hotel: „Aveți cu Prepeliță?”, „Aveți cu Raț?”. Nu, cu Keșeru. Sau, cel puțin, asta speri.
14:00 Budescu se întoarce de la conferință. În urma lui, televiziunile, care își iau în primire jucătorii stabiliți cu o zi înainte. Dragoș Grigore îl salută pe reprezentantul Gazetei Sporturilor. Toată agitația se mută în hotelul de la Mogoșoaia. Fotbaliștii zâmbesc la camere și încep să vorbească despre națională, despre echipa de club și despre planurile lor de viitor. ProSport este anunțat că jucătorul cerut, Claudiu Keșeru, s-a dus la refacere.
14:40 „Tot aici sunteți? Păi, cu cine aveți? De ce nu a venit încă?”, se miră cameramanii televiziunilor. Pleacă spre redacții, treaba lor s-a încheiat la Mogoșoaia. Keșeru iese de la refacere. Nu se grăbește, dar de asta ne-am dat seama încă de la început. Te uiți la ceas și realizezi că așteptarea se va prelungi nejustificat.
15:00 Apare Keșeru. Se poate citi nemulțumirea pe fața lui. Ia loc pe canapeaua din holul hotelului și nu scoate niciun cuvânt. Îl întrebi de ce nu a acceptat inițial dialogul: „Au apărut atâtea despre viața mea la voi… Uite cum facem, sunt la națională, vorbim doar despre asta. Atât”. Încerci să îi explici că escapadele lui nu au apărut în ProSport, dar nu-l convinge să-și schimbe atitudinea. Spune că a lăsat reporterii să aștepte atât de mult pentru că în ziua precedentă nu a făcut refacerea și începem să negociem interviul. Zice răspicat, din capul locului, că nu va oferi răspunsuri la „întrebări banale” precum „Ce face în timpul liber?”, „Care este cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată de la cineva” și orice conține cuvântul „Steaua„. În același loc, dar cu două ceasuri în urmă, Alexandru Maxim răspunsese, cu zâmbetul pe buze, la următoarea întrebare a reporterilor ProTV: „Se zvonește că Marica s-ar însura. Tu când faci asta?”.
Keșeru însă e mult mai scump la vorbă. Se uită insistent la telefonul celui din fața lui, pentru a verifica dacă îl înregistrează deja sau nu. E liniștit și nu prea. Ai certitudinea, în schimb, că ar vrea să fie oriunde altundeva decât în holul hotelului de la Mogoșoaia, la un interviu. Negociezi întrebările cu el. Îți spune la ce o să răspundă și la ce nu. Privești spre ceas și realizezi că este ora 15:00, astfel că îi propui să se înceapă dialogul.
Keșeru are 21 de selecții la echipa națională, pentru care a înscris șase goluri. A intrat în vederile lui Pițurcă după ce la Angers a marcat 33 de goluri. FOTO: Alexandru Hojda
„Am jucat fără spectatori și cu Pandurii și am dat șase goluri”
ProSport: Debutăm duminică, în preliminarii, contra Greciei. Care este atmosfera de la lot? Claudiu Keșeru: Una foarte bună. Toți băieții sunt montați, se vede un entuziasm pentru acest debut în calificări, antrenamentele sunt frumoase, toată lumea participă activ la punerea bazelor unei viitoare calificări. Să sperăm.
Se poate vorbi de o revanșă? Până la urmă, grecii au fost cei care au stat între noi și o participare la un turneu final. Da, s-ar putea vorbi despre asta, dar contextul nu este același. A fost o „dublă” pentru participarea la un Campionat Mondial, acum este primul meci în vederea acestei campanii. Așadar, nu este un meci decisiv. Dar e important să începem bine pentru moral.
(începe să se relaxeze, zâmbește și glumește atunci când răspunde, iese din clișeele inițiale)
Ne avantajează sau nu faptul că vom juca pe un stadion cu porțile închise? Cum vede un jucător asta? E foarte urât, foarte urât. Bine, din punctul meu de vedere, am jucat ultimul meci cu porțile închise cu Pandurii și am dat șase goluri. Glumesc! Este o bulină neagră asta. Fotbalul este un spectacol și avem nevoie de spectatori pentru a simți febra meciurilor la intensitate maximă. Dar nu avem încotro decât să ne adaptăm.
„Nea Piți este un antrenor de calitate. E normal să fie curtat”
Sunteți mai liniștiți acum, că s-a ajuns la o înțelegere în privința primelor de calificare? Prefer să nu discut acest aspect. Din câte am înțeles, s-a ajuns la un consens în privința lor cu cei din conducerea federației, deci totul este foarte OK, suntem liniștiți, nu mai e nimic de vorbit.
V-a afectat în vreun fel zvonul conform căruia Victor Pițurcă ar urma să plece de la națională după meciul cu Grecia? Aceste zvonuri sunt normale datorită faptului că nea Piți este un antrenor de calitate. E normal să fie curtat. Mai departe nu știam absolut nimic. Este aici, este prezent ca de obicei.
Luni, la conferința de presă, selecționerul a vorbit puțin despre voi. A spus că v-a văzut la meciul cu Viitorul Dărâmați. Dărâmați!? Nu aș spune Dărâmați. E clar că, din punct de vedere mental, poate că nu eram la turație maximă, pentru că am venit puțin cam repede după decepția de la Sofia. Dar ne-am dat și noi seama că trebuie să ne concentrăm pentru a câștiga acest meci, deoarece doar având victorii ne putem reveni mai repede. E important că l-am câștigat în ciuda unei prestații mai puțin consistente. (n.r. – Steaua a câștigat în etapa a 6-a partida contra Viitorului Voluntari cu scorul de 1-0)
„E normal ca grecii să fie optimiști. Ne-au eliminat la baraj”
Cu Moți te-ai reîntâlnit la lot acum. E totul în regulă? Da, e foarte OK. Chiar râdeam pe seama speculațiilor conform cărora ne ignorăm la antrenamente. E totul bine. Fiecare își apără interesul. Asta a fost acum, a avut câștig de cauză. Nu îmi doresc să mai trăiesc o astfel de decepție niciodată. A fost cam puternică. Dar asta este, trebuie să demonstrăm că suntem puternici din punct de vedere psihic, să mergem mai departe și să ne concentrăm pe următoarele obiective.
Presa din Grecia, jucătorii și selecționerul elenilor sunt siguri de victoria împotriva României. Vă înrăiește asta? E normal să fie optimiști înainte de meciul de duminică. Ei se pot lăuda cu faptul că ne-au eliminat în baraj. Probabil că și din cauza asta abordează partida cu multă încredere. Dar noi știm ce avem de făcut, am tras concluziile după „dubla” cu ei și acum le va fi greu, după părerea mea.
Care este prima ta amintire legată de națională? Participarea la Campionatul Mondial din 1994. Atunci aveam o vârstă (n.r. – șapte ani) la care începeam să conștientizez ceea ce înseamnă fotbalul la nivel național. Puteam, la meciul contra Suediei, să măsor decepția prin prisma reacției oamenilor de pe străzi. Toată lumea aștepta victoria, să iasă în stradă, să sărbătorească fiecare în felul lui. Nu realizam amploarea realizărilor pe care le-au avut ei atunci.
Ce jucător ți-a plăcut cel mai mult de la națională de-a lungul timpului? Bine, ăsta este un lucru pe care nu prea pot să-l zic, pentru că de obicei un jucător se raportează la cei care evoluează pe postul lui. Au fost mai mulți de-a lungul timpului, deci nu pot să zic un nume. Am avut ocazia să joc cu Viorel Moldovan, în Franța. Are numeroase meciuri la națională, e un adevărat profesionist. Atunci am avut ocazia să văd ce înseamnă să faci sacrificii pentru a ajunge la un nivel înalt.
Fotograful ProSport, Alexandru Hojda, a surprins un cadru rar în timpul interviului de joi: Keșeru relaxat și zâmbind
„Cred că nu am conștientizat în baraj ce urma să fie”
Ce ar însemna pentru tine o calificare la un turneu final? Ar însemna enorm. Cred că nu am conștientizat nici măcar în baraj ce urma să fie. Acum abordăm această campanie cu foarte multă încredere și chiar ne dorim să fim prezenți la un turneu final.
Dacă noi am rata încă un turneu final, crezi că naționala ar mai avea alături de ea suporterii? Important pentru mine este să te poți uita în oglindă după un meci de calificare cu certitudinea că ai dat totul pe teren. Uneori cu câștig de cauză, alteori cu o necalificare, cu tristețe. Nu trebuie să ai regrete. Mai departe…
(cum întrebările despre națională fuseseră epuizate, s-a trecut mai departe la cele asupra cărora jucătorul își dăduse acordul înainte de pornirea înregistrării)
Spunea Viorel Moldovan, într-un interviu acordat pentru ProSport, că i se pare că ai renunțat prea repede la o carieră în afara țării. Ești de acord cu el? Factorul declanșator al plecării mele din Franța a fost perioada la Bastia în care nu m-am simțit în largul meu. Dacă ar fi fost o reușită din punct de vedere sportiv, probabil că și acum eram acolo. Dar nu pot să schimb lucrurile. A fost o decizie pe care am gândit-o bine.
Are jucătorul român o problemă de acomodare în străinătate? Mulți nu reușesc să se impună la echipele lor de club și se întorc în Liga 1. Există o problemă de mentalitate? Nu aș vrea să îmi dau cu părerea despre acest subiect. Dacă mai ai și alte întrebări…
(e din nou tensionat și se uită la ecranul telefonului reporterului pe care vede că au trecut 9 minute de înregistrare)
Ce întrebare ai vrea să-ți adreseze un reprezentant al presei sportive și nu a apărut în discuția asta? Asta chiar este o întrebare interesantă (stă pe gânduri, zâmbește). Necesită timp de gândire, serios. Nu știu, nu știu.
(reporterul își încearcă șansa cu o întrebare legată de Steaua pentru a-i testa reacția lui Keșeru)
Poți să răspunzi la ea sau nu. Nu. Nu.
Au venit Bourceanu, Papp și Rusescu cât timp tu erai în cantonamentul naționalei. Cum ți se pare? (face o pauză, trage aer în piept și răspunde) E un lucru foarte bun. Sunt toți jucători de calitate și sunt sigur că ne vor ajuta pe viitor.
Au trecut 10 minute și 54 de secunde de când am pornit reportofonul. Înregistrarea se oprește, iar ochii îi scuză mai bine atacantului startul ciudat al întâlnirii cu echipa ProSport. Are atitudinea fotbalistului căruia îi pare rău. De fapt, aceeași ținută pe care o abordează jucătorii Stelei în momentul în care poartă în fața microfonului treningul naționalei. Keșeru urează o zi frumoasă, una pe care reporterii ProSport au pierdut-o mai mult așteptând și negociind întrebările cu un jucător care 10 ani a evoluat în Franța, fie la Nantes, fie la Angers, fie la Bastia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER